Nätfisket hotat - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Nätfisket hotat

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
new posts

  • Nätfisket hotat

    Nätfisket hotat

    Kalix, Kuriren.

    Skärgårdsfiskarna i Norrbotten och Västerbotten riskerar att förlora rätten till sitt fiske. Det hävdar ordförande för Norrbottens skärgårdsfiskares förening, Bertil Bodlund. Orsaken är ett förslag om förändring av Fiskeriverkets föreskrifter avseende fiske i Östersjön.

    Bertil Bodlund skräder inte orden över det förslag som Fiskeriverket nu lämnat ut på remiss.
    Förslaget som beräknas att träda i kraft den 1 juli 2006, innebär att inom ett vattenområde med lägre än tre meters djup får nätfiske inte bedrivas mellan den 1 april och 10 juni samt 1 oktober till 31 december. Mellan den 10 september och 31 oktober får fiske bedrivas med nät som har mindre än 37 millimeter sträckta maskor, vilket är lika med löjsköt, enligt Bertil Bodlund.
    – Förslaget innebär i princip ett förbud mot vår- och höstfiske med nät längs hela Bottenvikskusten. Allt arbete med en levande skärgård spolieras om det här blir verklighet, säger han.
    Förbudet gäller alla enskilt ägda vatten och det gör problemet ännu större, anser Bertil Bodlund.
    – Det drabbar 10.000-tals enskilda vattenägare. De får varken fiska själva eller arrendera ut sina vatten till andra. Vi pratar om att få hit mer folk men försvinner skärgårdsfisket blir det svårt.
    Orsaken till det nya förslaget är att förbättra öringens situation. Men om det ska fungera har Fiskeriverket vänt sig till fel grupp, säger Bertil Bodlund.
    – Fiskeriverket har byggt sina antaganden på tyckande och tänkande. De påstår att vi tillsammans med sportfiskarna tar upp 105 ton öring per år.
    Det är helt fel, vi fiskar max fem ton. Om öringen minskar så finns det andra orsaker. Sälen till exempel, så skyll inte på oss.
    Naturliga begränsningar
    Om fisket ska begränsas anser han att alla parter borde få inskränkningar, inte enbart skärgårdsfiskarna. Dessutom finns det redan naturliga begränsningar i form av kort säsong, lågt fisketryck per utövare, väderlek, samt bränslepris, enligt Norrbottens skärgårdsfiskare.
    De enskilda vattenägarna tillsammans med kustborna i området från Skellefteå till Haparanda utgör en majoritet av dem som drabbas av förslaget, men de har inte fått vara med i diskussionerna. Bertil Bodlund kräver därför att förslaget bordläggs tills alla berörda parter har fått medverka och säga sitt. Dessutom tycker han det är läge för politikerna att reagera.
    – Här i Kalix pratas det om att locka mer folk till kommunen. Skärgården har en viktig del i detta men om vi inte får lägga ut ett nät så blir det svårt att visa upp vår kultur. Och varför ska man bo i en kustby när man inte får odla sina fritidsintressen? säger Bertil Bodlund.

    Bertil är ett skämt. Säg den turisten som åker ut i skärgården för att titta på när gubben vittjar öringnäten. Helt rätt om detta blir verklighet.

  • #2
    Hoppas verkligen att ett förbud på våren införskaffas, söndernätade lekvikar finns det gott om.

    Kommentera

    Foton

    Collapse

    Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

    Relaterat

    Collapse

    Ämnen Statistik Senaste inlägg
    Startad av Usling, 2016-11-11, 09:56
    250 svar
    77 556 visningar
    0 gillar
    Senaste inlägg Usling
    av Usling
     
    Startad av Reekie, 2021-11-04, 18:09
    74 svar
    5 145 visningar
    0 gillar
    Senaste inlägg WalterChang  
    Startad av Strandberget, 2022-03-06, 21:39
    6 svar
    567 visningar
    0 gillar
    Senaste inlägg bandsmet  
    Startad av Henke E, 2022-10-10, 00:57
    32 svar
    2 376 visningar
    0 gillar
    Senaste inlägg lsjonsson  
    Startad av Usling, 2023-01-23, 10:49
    3 svar
    571 visningar
    1 gilla
    Senaste inlägg Usling
    av Usling
     
    Arbetar...
    X