Rostborttagning med ultraljudstvätt? - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Rostborttagning med ultraljudstvätt?

Collapse
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
new posts

 • Rostborttagning med ultraljudstvätt?

  Helt klart udda fråga men jag vet att det finns medlemmar här med alla tänkbara kunskaper så någon vet säkert svaret på min fråga, om det funkar att ta bort rost med ultraljudstvätt?

  Orsaken är att jag gillar att leta efter gamla saker och helst gamla verktyg, smidda beslag och annat i metall och ju äldre ju roligare men så var det ju problemet med rost, jag gillar nämligen också att renovera dem och få dem att funka igen om möjligt.
  Hittills så är metoden för rostborttagning ganska arbetskrävande, kör med citronsyra i hett vatten och borstar och det blir oftast bra men kräver en del nötande så tänkte att jag kanske kan underlätta det hela men ändå skonsamt och inga starka kemikalier utan miljövänligt.

  Så jag vet att Ultraljudstvättar används i verkstäder för att tvätta motordelar och annat men hur är det med rost och då gammal rost på tex 100 år gamla handverktyg eller smidda saker kan jag få bort den rosten genom att använda en Ultraljudstvätt?

  Håller tummarna att någon har svaret.

 • #2
  Blästra är nog enda vettiga , utan bearbetning är rost svårt o bli av med o kräver rätt mycket jobb
  finns inga enkla genvägar

  Kommentera


  • #3
   Från Classic Motor:

   Rostborttagning i ultraljudstvätt?

   PUBLICERAD 2020-06-04 18:09

   Fråga: Hej Jim! Vilket är det effektivaste sättet att ta bort rosten på väldigt rostade bultar. har provat med citronsyra. funkade rätt bra men krävs mycket efterarbete med borste. Tror att det effektivaste sättet hittills har varit bikarbonat som jag blandat ut i lite vatten för att sedan pensla på och avlägsna rosten senare genom att skrubba med aluminiumfolie.

   Jag har nu beställt en ultraljudstvätt. Kan man påskynda rostborttagningen genom att hälla citronsyra eller ättikssprit i glasburk med lock som man sänker ner i tvätten med rostiga bultar i. Funkar det eller vilket är ditt bästa tips för effektivaste rostbortagning som blir bra?

   Mvh PeÅ

   Svar: En effektiv syra mot rost är fosforsyra och den finns ibland annat Kalkosan (avkalkningsmedel – finns bland rengöringsmedel i mataffären) eller murtvätt (tar bort cementfläckar) i byggvaruhus.

   Jag har inte testat med avrostning i ultraljudstvätten, men tanken är god. Om man har ett tunnväggigt kärl med exempelvis syra så passerar ljudvågorna från vattnet i tvätten in till syran och då kan detta hjälpa till med att ta bort lösa rostflagor så att den underliggande metallen friläggs snabbare.

   Tänk bara på att härdade bultar (klass 10.9 och 12.9) kan drabbas av så kallade vätesprödhet efter syrabad. Detta kan leda till sprickbildning och därefter brott. Därför ska härdade detaljer väteutdrivas direkt efter en syrabehandling vilken man gör hemma i ugnen. Låt detaljerna ligga i 200 grader över natten så drivs vätet ut.

   Jim Lundberg   Kommentera

   Foton

   Collapse

   Relaterat

   Collapse

   Ämnen Statistik Senaste inlägg
   Startad av Stizo, 2003-08-18, 07:19
   36 svar
   770 visningar
   0 gillar
   Senaste inlägg kjellholmqvist  
   Startad av MörtKungen, 2009-12-22, 12:41
   23 svar
   1 873 visningar
   0 gillar
   Senaste inlägg Shamil
   av Shamil
    
   Startad av Usling, 2016-11-11, 09:56
   225 svar
   48 809 visningar
   0 gillar
   Senaste inlägg trigger
   av trigger
    
   Startad av SvenssonAdam, 2018-01-31, 10:40
   16 svar
   4 372 visningar
   0 gillar
   Senaste inlägg LouieL
   av LouieL
    
   Startad av Rospigg, 2020-07-17, 22:48
   4 svar
   250 visningar
   2 gillar
   Senaste inlägg anteman
   av anteman
    
   Arbetar...
   X