Här kommer ett superenkelt recept som fungerar lika bra på gös, torsk-fiskar, lax eller vad vi kan tänka oss. Har inte provat med plattfisk, men det borde funka lika bra med det (tror jag)
Jag uppger inga direkta mängder för det beror helt på hur mycket fisk du har.
Tag ett rejält stycke aluminiumfolie som kan sluta om fisken helt, antingen för helsida av lax eller gös, eller portionsbitar. Det är viktigt att man inte har t ex laxsida med olika tjocklek på bitarna, annars kan en del av fisken bli helt torr och den tjockare delen helt rå, det är inget vidare. Stycka i så fall upp bitarna så dom är mer jämntjocka - det är värt besväret för resultatet är nämligen perfekt tillagad fisk!
Börja med att använda jodfritt salt som du lägger i botten av aluminiumfolien i ett jämnt lager, gärna lite grövre salt så du verkligen ser hur mycket salt du använt, det smälter ändå under tillagningen så ingen risk för stora salta korn.
Lägg på fisken
Salta lite till och peppra med t ex vitpeppar, om du har möjlighet att mala hela vitpepparkorn gör du det.
Grovhacka gul lök och lägg över fisken
Lägg på ett tjockt lager mer hackad persilja
Lägg slutligen på centimetertjocka skivor smör över det mesta av fisken
Packa nu in fisken i aluminiumet så att allt som ligger ovanpå fisken ligger kvar, det är mycket viktigt att inte det du lagt på kan rinna förbi hur som helst när smöret börjar smälta - vitsen är allt allt ska koka samman under tillagningen. Det här är nästan det viktigaste i hela proceduren så slarva inte med för vida aluminiumpaket.
Du kan köra detta på grillen, men enklast är att köra i ugnen på 200 grader i c:a 20 minuter. Är fisken tunn kan det vara klart på en kvart, är fisken tjockare kan det ta ända upp emot 30 minuter, så öppna försiktigt efter 20 minuter och kolla hur det ser ut. Fisken är klar när den skivar sig i lamellerna - när fisken är klar måste du avbryta tillagningen omedelbart! På grillen kan det handla om så kort tid som 20-30 sekunder när du ska ta den, i ugnen har du lite mer spelrum på tiden.
Tillagar du gös på detta vis serverar du den med kokt skivad potatis med dill.
Att dricka till: gott vanligt vatten, bordsvatten, ett inte allt för torrt vitt vin, citrondryck, ett riktigt ljust öl.
Smaklig måltid! Du blir förvånad när du använder exakt samma recept till olika fiskar, för du känner helt olika smaker - vad jag känner till är den godaste fisken att laga till så här gös.
Jag uppger inga direkta mängder för det beror helt på hur mycket fisk du har.
Tag ett rejält stycke aluminiumfolie som kan sluta om fisken helt, antingen för helsida av lax eller gös, eller portionsbitar. Det är viktigt att man inte har t ex laxsida med olika tjocklek på bitarna, annars kan en del av fisken bli helt torr och den tjockare delen helt rå, det är inget vidare. Stycka i så fall upp bitarna så dom är mer jämntjocka - det är värt besväret för resultatet är nämligen perfekt tillagad fisk!
Börja med att använda jodfritt salt som du lägger i botten av aluminiumfolien i ett jämnt lager, gärna lite grövre salt så du verkligen ser hur mycket salt du använt, det smälter ändå under tillagningen så ingen risk för stora salta korn.
Lägg på fisken
Salta lite till och peppra med t ex vitpeppar, om du har möjlighet att mala hela vitpepparkorn gör du det.
Grovhacka gul lök och lägg över fisken
Lägg på ett tjockt lager mer hackad persilja
Lägg slutligen på centimetertjocka skivor smör över det mesta av fisken
Packa nu in fisken i aluminiumet så att allt som ligger ovanpå fisken ligger kvar, det är mycket viktigt att inte det du lagt på kan rinna förbi hur som helst när smöret börjar smälta - vitsen är allt allt ska koka samman under tillagningen. Det här är nästan det viktigaste i hela proceduren så slarva inte med för vida aluminiumpaket.
Du kan köra detta på grillen, men enklast är att köra i ugnen på 200 grader i c:a 20 minuter. Är fisken tunn kan det vara klart på en kvart, är fisken tjockare kan det ta ända upp emot 30 minuter, så öppna försiktigt efter 20 minuter och kolla hur det ser ut. Fisken är klar när den skivar sig i lamellerna - när fisken är klar måste du avbryta tillagningen omedelbart! På grillen kan det handla om så kort tid som 20-30 sekunder när du ska ta den, i ugnen har du lite mer spelrum på tiden.
Tillagar du gös på detta vis serverar du den med kokt skivad potatis med dill.
Att dricka till: gott vanligt vatten, bordsvatten, ett inte allt för torrt vitt vin, citrondryck, ett riktigt ljust öl.
Smaklig måltid! Du blir förvånad när du använder exakt samma recept till olika fiskar, för du känner helt olika smaker - vad jag känner till är den godaste fisken att laga till så här gös.
Kommentera