Traditionellt är det sill smaksatt på olika sätt vi har på julbordet (och till påsk) men varför inte använda mörten som vi har överallt i fiskevattnen där vi letar efter gäddan och borren? Istället för att nolla på passet så ta upp några mörtar och gör något gott till mackan eller till julbordet.
Steg 1: Filea
Jag brukar filea mörten (utan att fjälla den) direkt på fiskeplatsen. Renset får fiskarna tillbaka att mumsa på. Du behöver inte ta bort några ben förutom ryggbenen då som automatiskt försvinner när du filear fisken. De andra benen blir lika mjuka som sillens ben så de märks inte när man äter fisken sedan.
Steg 2: Frysa
Frys fisken i 24 timmar för att död på eventuella parasiter och bakterier.
Steg 3: Grava
1 dl ättika (12%)
2 msk salt
3 dl vatten
Blanda vatten, ättika och salt ordentligt och lägg ner fisken i blandningen. Låt stå kallt i kylskåp i 24 timmar. Skölj av fileerna noga innan du använder dem i dina recept så att de inte smakar för mycket salt.
Nu är dina mörtfileer gravade och du kan använda dem i de olika recept som finns för lagrad sill. Jag lägger till ett enkelt recept på löksill nedan.
Steg 4: Löksill
1 dl ättika (12%)
2 dl socker
3 dl vatten
en rödlök eller vanlig gul lök eller silverlök eller vilken lök du själv vill
och såklart dina gravade mörtfileer från steg 3 som du delat till lagom munsbitar.
Koka ättika, socker och vatten tills sockret löst upp sig helt. Låt det kallna ordentligt. Tips är att först sätta kastrullen i kallt vatten och sedan in i kylen. Varva mört och lök i lager med lök som sista lager överst i en glasburk. Glasburken måste vara ordentligt rengjord och steriliserad. Det kan du göra i ugn på 100 grader i 10 min eller koka den i vatten. Häll över den kalla lagen över mörten och löken i glasburken. Förvara kallt i 24 timmar innan du äter den. Hållbarheten är flera månader men fisk är fisk så jag tar alltid det säkra före det osäkra och äter inom 1 månad.
Det fjärde steget är alltså helt upp till dig vad du vill göra för smak på fisken. Du kan göra allt från senapssill till tomatsill (fast då med mört istället för sill). Men då är inte hållbarheten densamma som med löksillen.
Smaklig spis.
Steg 1: Filea
Jag brukar filea mörten (utan att fjälla den) direkt på fiskeplatsen. Renset får fiskarna tillbaka att mumsa på. Du behöver inte ta bort några ben förutom ryggbenen då som automatiskt försvinner när du filear fisken. De andra benen blir lika mjuka som sillens ben så de märks inte när man äter fisken sedan.
Steg 2: Frysa
Frys fisken i 24 timmar för att död på eventuella parasiter och bakterier.
Steg 3: Grava
1 dl ättika (12%)
2 msk salt
3 dl vatten
Blanda vatten, ättika och salt ordentligt och lägg ner fisken i blandningen. Låt stå kallt i kylskåp i 24 timmar. Skölj av fileerna noga innan du använder dem i dina recept så att de inte smakar för mycket salt.
Nu är dina mörtfileer gravade och du kan använda dem i de olika recept som finns för lagrad sill. Jag lägger till ett enkelt recept på löksill nedan.
Steg 4: Löksill
1 dl ättika (12%)
2 dl socker
3 dl vatten
en rödlök eller vanlig gul lök eller silverlök eller vilken lök du själv vill
och såklart dina gravade mörtfileer från steg 3 som du delat till lagom munsbitar.
Koka ättika, socker och vatten tills sockret löst upp sig helt. Låt det kallna ordentligt. Tips är att först sätta kastrullen i kallt vatten och sedan in i kylen. Varva mört och lök i lager med lök som sista lager överst i en glasburk. Glasburken måste vara ordentligt rengjord och steriliserad. Det kan du göra i ugn på 100 grader i 10 min eller koka den i vatten. Häll över den kalla lagen över mörten och löken i glasburken. Förvara kallt i 24 timmar innan du äter den. Hållbarheten är flera månader men fisk är fisk så jag tar alltid det säkra före det osäkra och äter inom 1 månad.
Det fjärde steget är alltså helt upp till dig vad du vill göra för smak på fisken. Du kan göra allt från senapssill till tomatsill (fast då med mört istället för sill). Men då är inte hållbarheten densamma som med löksillen.
Smaklig spis.
Kommentera