Snart nalkas sommarsemestern och då ska man ju ha nåt kul pysselprojekt. Mört är ju en fisk som det antagligen inte är särskilt många människor som stoppar i munnen nu för tiden. Så har det ju inte alltid varit. Innan Sverige blev vad det är idag så var det på många håll rätt så fattigt, exempelvis i Västerbottens inland där morfar växte upp, och varje Mört som fångades sågs som ett värdefullt tillskott till matförsörjningen. Om jag minns rätt från vad mor berättat om vad morfar berättat så saltades den och kokades.
På 60-talet och 70-talet, när aladåben blev populär, så hade Sverige blivit ett rikt industriland och folk behövde inte längre slänga in Mört i kakhålet.
Av denna anledning ger jag mig på en tapper gissning att ingen i Sverige har gjort en Mörtaladåb. Skulle det visa sig att jag har fel så ställer jag mig tveklöst i skamvrån.
Jag är i många avseenden en ospektakulär medelmåtta, men nånstans tänker jag att jag kan uppväga detta genom att bli något av en Mörtaladåbspionjär.
En spontan idé är att efter bästa (o)förmåga filéa mörtar, som sedan gravas och implementeras i aladåben.
Härmed ger jag ett rop på hjälp som riktas till alla aladåbfantaster och "göra mat av mört"-kunniga. Vad behöver jag veta? Vad ska jag tänka på?
På 60-talet och 70-talet, när aladåben blev populär, så hade Sverige blivit ett rikt industriland och folk behövde inte längre slänga in Mört i kakhålet.
Av denna anledning ger jag mig på en tapper gissning att ingen i Sverige har gjort en Mörtaladåb. Skulle det visa sig att jag har fel så ställer jag mig tveklöst i skamvrån.
Jag är i många avseenden en ospektakulär medelmåtta, men nånstans tänker jag att jag kan uppväga detta genom att bli något av en Mörtaladåbspionjär.
En spontan idé är att efter bästa (o)förmåga filéa mörtar, som sedan gravas och implementeras i aladåben.
Härmed ger jag ett rop på hjälp som riktas till alla aladåbfantaster och "göra mat av mört"-kunniga. Vad behöver jag veta? Vad ska jag tänka på?
Kommentera