Braxrecept? - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Braxrecept?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
new posts

  • tajger
    replied
    Mindes denna tråden när snubblade över ett underbart litet recept på Braxenkräm på en finsk sida.

    Prova om du vågar, kanske något för Julbordet!

    Kräm av rökt fisk

    Om det blir över så mycket av den rökta fisken, att det inte räcker till en ordentlig måltid, kan man göra braxenkräm av av det enigt följande recept.

    0,5 kg rökt braxen (eller annan rökt fisk)

    200 g smör

    4 hårdkokta ägg

    Den rökta fisken rensas och benas ur sa noggranna som möjligt. Fisken rörs med en gaffel till en massa. Det rumstempererade smöret görs smidigt och rörs tillsammans med ägget ner i fiskmassan. Röktfiskkräm passar bra som pålägg på bröd eller pirog

    Lämna en kommentar:


  • meri taimen
    replied
    Grovsalta den några timmar sen varmrök (riktig varm rök ej ABU skit) rök braxen kostade på torget i Åbo i Finnland lika mgt som rökt regbåge revbenen betraktas som delikates i Suomi

    Lämna en kommentar:


  • Da_Moose
    replied
    Jag pratade med en ungrare i Luleå som var där och studerade, han satt och metade matfisk men ville inte ha gädda av oss. Brax, det var grejjer det. Även mört och abborre åkte i påsen.

    Jag frågade honom om recept på braxen och han stekte den i stekpanna 2 min på varje sida och sedan in i ugnen med den. Att börja tala om några ev. kryddblandningar var det inte läge för då hans färdigheter i engelska/svenska inte var på den nivån.

    Lämna en kommentar:


  • musicpanda88
    replied
    Min morfar har alltid tutat i mig att det är för mycket ben i brax för att vara lönt besväret att orka ställa sig och rensa den. Kan tillägga att han är gammelgäddan själv dvs. han biter huvudet av allt som rör sig.. -__- Bevisa mig fel nu och säg att det inte är mycket ben i brax och att den är jättelätt rensad <3 ?

    Lämna en kommentar:


  • Macke85
    replied
    fiskeHandlarn i linköping som sålde braxen och mört som kräftbete hade kö och sålde slut samma dag dock inte till kräftfiske kanske borde öppna braxaffär

    Lämna en kommentar:


  • world in my eyes
    replied
    Ursprungligen postat av mangemo Visa inlägg
    När vi fiskade nere i Testebo för några veckor sedan hade vi sällskap av två lite äldre gentlemen med av vad jag gissar grundat på bland annat deras brytning var av Turkiskt ursprung. Vi fiskade vimma tre dagar och de var på plats mest hela tiden och tog upp stora mängder braxen. Skulle gissa på att de plockade omkring 100 kilo på de dagarna. Mindre braxen var inget att ha, för mycket ben. Helst skulle braxen vara omkring två kilo, det var bra matfisk. Där kunde man ju ha passat på att fråga efter ett bra recept!
    .
    Vet att dom säljer både Mört och Braxen på Östermalmshallen i Stockholm, för dom som inte varit där så kan man säga att det är en "exlusivare" saluhall. Såg vid ett tillfälle att det låg både mört och braxen i färskdiskarna, blev tvungen att fråga om folk verkligen köpte mört och brax, fick till svar att det "sålde som smör i solsken", det var tydligen både stor åtgång och efterfrågan på just dessa fiskar av framförallt folk med just Turkisk ursprung....

    Lämna en kommentar:


  • yxadde
    replied
    Odevetu: Jo, mycket ben, men de är ganska stora så det går att pilla ut faktiskt. Det är inte som en liten abborre med en miljard ben som är så små att de inte går att få tag på men som lik förbannat fastnar i halsen.

    Lämna en kommentar:


  • odevetu
    replied
    Har en finsk polare som brukar käka rökt braxen, han säger det smakar som rökt sik. Problemet är väl att det är så sjukt mycket och jobbiga ben...

    Lämna en kommentar:


  • Macke85
    replied
    Hej angående det här med brax.. har en kompis som sa man skulle ha den mot öppen eld alltså upphängd en bit ifrån gärna mot vinden så värmen blåser mot fisken han sa att det smakade riktigt bra vetifan.. tror även dom säljer braxen fryst på vår turkaffär men på lappen står det lax :P

    Lämna en kommentar:


  • yxadde
    replied
    Nu är det gjort; Med beröm godkänt!

    Använde citronmeliss, rosmarin, basilika och citron(+ mycket smör såklart). Proppade han nästan full och la han i folie över grillen o när köttet började bli fint hällde jag på lite grädde så det blev lite såsigt. Käkade med potatis. Alldeles underbart...nästa gång ska jag nog filea, mycket ben i han.

    Lämna en kommentar:

Foton

Collapse

Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

Relaterat

Collapse

Ämnen Statistik Senaste inlägg
Startad av lsjonsson, 2016-02-18, 15:10
70 svar
16 207 visningar
0 gillar
Senaste inlägg lsjonsson  
Startad av abe, 2020-04-13, 09:38
0 svar
128 visningar
0 gillar
Senaste inlägg abe
av abe
 
Startad av Suseris, 2020-09-18, 14:26
3 svar
80 visningar
0 gillar
Senaste inlägg jorgen.mansson  
Startad av Gädd-jos, 2020-10-01, 09:41
2 svar
179 visningar
0 gillar
Senaste inlägg Norden
av Norden
 
Arbetar...
X