Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

En nybörjares story - mitt första napp

Collapse
X
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
new posts

 • #11
  Ursprungligen postat av Abramis Brama Visa inlägg

  Jigg är ett bete som erbjuder mängder med möjligheter. Är botten besvärlig och man fastnar mycket finns det alternativa metoder att pröva. Där kan säkert andra forummedlemmar hjälpa dig bättre vad gäller texas- och carolina-riggar eller andra sätt som är lämpliga. Jag brukar kort och gott undvika att fiska på ställen där jag tappat flera beten. Kanske kan dropshot vara något för ditt ställe? Läs på lite om metoden.

  Jag skulle säga att det är ganska enkelt att känna skillnad mellan ett bottennapp eller fisk men utrustningen man använder avgör också en del vad gäller känsla. Väldigt grovt spö och grov lina görmedlar kanske inte ett abborrhugg optimalt.
  Jag har faktiskt en sån ”Carolina-rig”, dock antar jag att man inte skall ha den och tafs samtidigt? Det blir en lång tråd att slunga iväg då. Jag orkar inte ta bort tafsen och knyta om så ofta. Sedan så tyckte jag att denna rig gav en del bottennapp den också. Men, jag kanske får ge det en chans

  Kommentera


  • #12
   Jag måste berätta om ikväll här då jag ju hade lite frågor om jiggar och bottennapp. Jag kom precis hem från en liten timslång runda vid en av Stockholms ”kanaler”. Samma ställe som gav napp igår. För att jag inte skall snöa in på alla detaljer: jag fick upp 3 fiskar, varav två på jigg. På jigg fick jag en liten gädda, och en ganska stor abborre som dock slet sig precis innan jag fick tag på den. Jag fick jaga den stora abborren ett tag, då den var på 2-3 gånger med lossnade (om det nu var samma fisk). Jag behöver kanske vässa mina mothugg en aning. Men det var verkligen hur kul som helst att jigga så! Något av en ”aha-upplevelse”. Man känner ju för tusan när den slår i botten. Kasta ut, låta sjunka, veva in, närma sig ”hotspot” där jag känt närvaron, fokusera utav bara fan, och har man tur så sitter den! Och att gå in i detta jakt-mode, då jag kände att jag hade dem...wooo!
   Dock blev jag av med ytterligare två jiggar samt tafsar efter bottennapp. Tur att de inte kostar så mycket.

   Kommentera


   • #13
    Ursprungligen postat av Grobian Visa inlägg

    Jag har faktiskt en sån ”Carolina-rig”, dock antar jag att man inte skall ha den och tafs samtidigt? Det blir en lång tråd att slunga iväg då. Jag orkar inte ta bort tafsen och knyta om så ofta. Sedan så tyckte jag att denna rig gav en del bottennapp den också. Men, jag kanske får ge det en chans
    Låt jiggen initialt sjunka till botten och försök sedan hålla den strax över botten. Majoriteten av fisk står där så det är vettigt att inte komma för långt från.
    http://enamatorfiskare.blogspot.se
    Instagram enamatorfiskare

    Kommentera


    • #14
     Kul att det högg!

     Inga tackel är bottennappsfria... bottenkontakt/paus är ofta nyckeln till hugg men så här års när fisken är mer aktiv kan det fungera med ett bete som fiskas strax ovan botten utan bottenkontakt som sagts.

     Vet inte exakt hur du menar med tafs, menar du ståltafs så kan den ju inte användas med Carolinarigg. Längden på en Carolinarigg bestämmer du själv, säg kör du i gäddrika vatten så kan en sån rigg gjord av 0,40 Nylon/FC ge visst skydd men knyt om i fall du fått skador på tacklet.

     Om det inte är en massa hög vegetation på botten som döljer en vanlig jigg så föredrar jag vanlig jiggrigg, texasrigg eller Link-head framför Carolina som fiskas in fortare än Carolina men med viss bottenkontakt om botten medger det, eller strax ovan.

     Även de tacklar jag med en tafs framför, vanligen nylon/FC ca 0,40 eller tunn ståltafs om jag söker/det finns gädda i området.

     Finns mycket att läsa om Texas/Carolina, här ett litet exempel som tar upp ett sätt att slippa knyta om när man byter bete.
     http://fiskesyndrom.blogspot.com/201...a-rig.html?m=1
     Senast ändrad av anteman; 2019-07-11, 23:27.

     Kommentera

     Foton

     Collapse

     Relaterat

     Collapse

     Ämnen Statistik Senaste inlägg
     Startad av bengtsson, 2004-02-17, 12:39
     50 svar
     4 045 visningar
     0 gillar
     Senaste inlägg lsjonsson  
     Startad av Jakobsson_, 2005-07-06, 15:07
     17 svar
     3 374 visningar
     0 gillar
     Senaste inlägg Henke E
     av Henke E
      
     Startad av G1zm0, 2006-05-29, 18:02
     472 svar
     31 321 visningar
     0 gillar
     Senaste inlägg abe
     av abe
      
     Startad av Brownie, 2008-01-28, 13:00
     10 svar
     2 404 visningar
     0 gillar
     Senaste inlägg Old Firehand  
     Startad av Havsfiskenytt.Patrik, 2008-04-18, 15:13
     10 svar
     1 908 visningar
     0 gillar
     Senaste inlägg Jerran777  
     Arbetar...
     X