Tobias abborrgodis - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Tobias abborrgodis

Collapse
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
new posts

 • #11
  Ursprungligen postat av MastaPike Visa inlägg

  Var hittar du abborren, vad äter den och vilka beten ska du använda för att fånga den? Om du hämtar ut den senaste utgåvan av Napp och Nytt så hittar du en matnyttig artikel om just abborren som jag skrivit! Men förutom i katalogen så kommer den även här.
  Länk till Napp och Nytt webkatalog  Läs mer på bloggen
  Hej Masta Pike;
  Crappie Buster, Beetle, och Salty Beetle Spin var namnen på några av de fångtsäkra jiggar vi i Team Saida brukade fånga abborre och gös på både i Mälaren och Östersjön förr,,,

  https://www.google.com/search?rlz=1C...h=699&dpr=1.25

  Nothing is forever!
  Old Firehand/Leif Engström
  Senast ändrad av Old Firehand; 2022-11-20, 14:36.

  Kommentera


  • #12
   Ursprungligen postat av MastaPike Visa inlägg

   Var hittar du abborren, vad äter den och vilka beten ska du använda för att fånga den? Om du hämtar ut den senaste utgåvan av Napp och Nytt så hittar du en matnyttig artikel om just abborren som jag skrivit! Men förutom i katalogen så kommer den även här.
   Länk till Napp och Nytt webkatalog

   Abborrens uppväxt
   Abborren börjar sitt liv likt många av våra sjöfiskarter i ett visset natebälte i en grund, varm och vegetationsrik vik. Vårsolen gassar mot vattenytan och snart är abborrynglet inte längre ensamt utan under dagen kläcks tusentals av artfränder som alla driftar ut mot sjöns blå vattenmassa. Först förbrukar ynglen den näring de har med sig från ägget. Därefter livnär de sig de första veckorna genom att jaga djurplankton i den fria vattenmassan.
   Kring försommaren när ynglet vuxit sig någon centimeter stor kommer det åter in mot land för att jaga insekter längs med botten. I takt med att abborren växer blir dieten bredare.* Om abborren lyckas bli ett par år gammal och når en storlek kring 15 centimeter blir fisk eller kräftor den huvudsakliga födan för resten av abborrens liv. Abborren är en stimfisk. Stimmen är oftast från ett fåtal till ett par hundra fiskar stora. Desto större abborren är, desto mindre är stimmet. För abborren är stimmet en förutsättning för jaktlyckan och ett skydd mot andra rovfiskar.

   Olika fiskemiljöer
   Fisket efter abborre skiljer sig mycket åt beroende på vilken typ av miljö fisket bedrivs i. På kusten finns nomadiska bestånd som vandrar mellan öppna fjärdar. Här gör abborren utsteg i mellan- och ytterskärgårdarna under sommaren för att dra sig tillbaka till barnkamrarna som åmynningar, grunda avsnörpta vikar och eustarier för att leka på våren. I stora sjöar kan abborrens levnadsmönster likna en kustabborres. Här följer abborren till stor del de frilevande bytesfiskarna i sjön som nors eller siklöja. Till stor del tillbringar abborren sitt liv på stora öppna fjärdar och påträffas mer sällan på grunt vatten undantaget lekperioden. I mindre sjöar och vattendrag väljer abborren livsstrategi efter de byten som är talrikast i området.

   Näringsrik eller näringsfattig sjö?
   Vid abborrfiske måste man alltid börja med att ställa sig frågan över hur abborren lever i sitt fiskevatten. Vad är det för årstid och vad jagar abborren för stunden? En del i taktiken är givetvis att leta i rätt vatten. För att hitta täta abborrbestånd med grov fisk så finns det några ledtrådar som kan vara bra att känna till.
   Till att börja med ger näringsrikare vatten mer småfisk och ökad storlek på sjöns kräftor. I en mager sjö kan mängden byten för abborren vara begränsande och inga individer når någon anmärkningsvärd storlek. I jämförelse bjuder inte heller kraftigt övergödda vatten som lerslättsjöar på goda abborrbestånd. I denna sjötyp med näringsrikt vatten från åkrar och jordbruk har abborren nämligen svårt att jaga då jaktlyckan till stor del styrs av siktförhållandena. Väldigt näringsrika vatten har även mjukare bottnar med färre hårda ytor som är lämpliga för kräftor, abborrens favoritmat. Den bästa sjötypen är ofta någonstans mittemellan näringsrik och näringsfattig. Stor abborre trivs ofta i vattendrag med frodig undervattensvegetation och stort siktdjup.
   Stora abborrar är mycket enkla att fånga och fiska ut med nät. De största exemplaren rör sig över stora områden i vattendraget och med sin taggiga kropp kan de fångas i allt från löjnät till laxgarn. En viktig aspekt för att abborren ska bli stor är nämligen att det ska nätfiskas så lite som möjligt. Är fiskeridödligheten hög blir inga abborrar tillräckligt gamla för att växa sig till giganter.* Kräftdiet är en viktig faktor för att abborren skall växa sig stor. Detta är inte enbart ett rön utan har även utretts vetenskapligt.* I en mycket omfattande provfiskestudie från tio kräftrika sjöar i södra Sverige hade 50 % av alla abborrar större än 15 cm kräftor i magen. Det visade sig även att huvuddelen av abborrarnas tillväxt baserades på just kräftor. Ifall du har kräftrika vatten att söka abborren i är det endast en tidsfråga innan ett större exemplar kliver på. Fiska omkring stenig och hård botten.

   Tobias abborrgodis
   Till i år har jag haft förmånen att välja ut de bästa abborrprodukterna åt er från Abu Garcias och Berkleys sortiment. Målet har varit att presentera en mosaik av produkter som är lika bred som abborrens levnadsmönster. Redskapen skall alltså passa lika bra oavsett ifall du fiskar abborren i fjällmiljö eller en utsötad havsvik på västkusten! Här är några av de produkter som blivit mina favoriter.

   Powerbait Pulse Shad
   För mig är Pulse Shad stöttepelaren i mitt abborrfiske. Oavsett vilken årstid eller miljö jag fiskar i är Pulse Shad med vanlig jiggskalle det bete jag använder allra mest. Detta bete fungerar lika bra att söka av stora områden med som att metodiskt fiska ut grov abborre på en avgränsad yta. En mer mångsidig jigg med lika god hållbarhet och bättre pris går inte att finna. Har du inte provat Pulse Shad kan du vänta dig en överraskning i abborrfisket.
   Powerbait Drop Shot Minnow
   Desto kallare vatten jag fiskar, desto mer förlitar jag mig på dropshot. Mitt favoritscenario är då bytesfiskstim parkerat upp kring en grynna eller strandbank och jag långsamt och metodiskt kan fiska en dropshotrig på botten under stimmet. Här stryker grova abborrar ofta kring och väntar spänt på en chans att attackera den småfisk som faller ut ur stimmets skydd. Var inte rädd för att använda den mindre storleken, jag har faktiskt fått många av mina största abborrar på de minsta dropshotjiggarna.

   Berkley Powerblade
   Bladebeten är en riktigt mångsidig betestyp som utgör ett utmärkt komplement i fiskelådan. Till att börja med är detta ett bete som går utmärkt att kasta och fiska hem med en rak inspinning likt en vobbler. Betet kan även låtas sjunka och fiskas hem i etapper likt en jigg över botten eller fiskas helt vertikalt under båten likt en pirk. Mångsidigheten i bladebetet gör det till ett bete som kan passa lite överallt i alla typer av vatten och situationer. Jag fiskar det gärna i grumligt vatten eller låga ljusförhållanden då det ettriga rörelsemönstret skapar kraftfulla vibrationer i vattnet som gör det lättare för abborren att hitta betet och lyckas med sin attack.

   Berkley Havoc Sick Fish Jr
   Med formen av ett fiskyngel, tindrande ögon och rygg-, buk- och sidofenor ser Havoc Sick Fish Jr så nätt och realistisk ut att abborren lockas till hugg när andra jiggar går bet. Detta bete är designat med slits i ryggen för att fiskas med offsetkrok och passar utmärkt till texas- eller carolinarig. Betet fiskar lika bra med traditionell jiggskalle och jag har haft stor framgång med båda upptacklingarna. Med 8 centimeters längd är detta inte det största betet i lådan. Perfekt form och storlek för att lura erfarna abborrar som sett det mesta men har de sett en jigg som simmar och ser så pass likt en fisk som denna?

   Berkley Havoc Craw Fatty
   Kräftbeten är bland de mest underskattade betena inom svenskt abborrfiske. Vi har alla rensat abborre som haft kräftklor i magen och känner till att abborrar med signalorangea bukar och fenor tyder på ett stort inslag av kräfta i dieten. Trots detta är det få om än några som fiskar med kräftimitationer som bete efter grov abborre. Havoc Craw Fatty är en riktigt bra imitation som antingen kan fiskas på jiggskalle eller med en offsetkrok på ett texas- eller carolinatackel. Bäst fiske har man på hård botten där abborrarna stryker omkring för att jaga kräfta. Växla mellan att släpa hem betet långsamt och hoppa det över botten likt en flyende kräfta. Detta kommer inte vara det bete som du får mest fisk på, men storleken kommer göra dig förvånad!

   Berkley Fusion19 Drop Shot
   En sylvass och vridstyv krok för dropshotfiske efter abborre. Denna krok, en tafs av Trilene 100 % Fluorocarbon och en Powerbait Drop Shot Minnow fiskad som dropshottackel är min dödligaste teknik när abborren är svårflörtad och måste frestas till hugg.

   Berkley Fusion19 Offset EWG
   En sylvass och kraftfull krok som passar utmärkt till fiske efter grov abborre, gös eller andra kraftfulla arter där krokskärpa och vridstyvhet är ett måste. När du krokar en best kommer denna krok att stå pall för de tuffaste av påfrestningar. Denna krok passar utmärkt till att fiska en texasrigg eller ett carolinatackel med en Havoc Craw Fatty eller Havoc Sick Fish Jr.   Läs mer på bloggen
   När kommer abborrebibeln? :-)

   Kommentera

   Foton

   Collapse

   Relaterat

   Collapse

   Ämnen Statistik Senaste inlägg
   Startad av MastaPike, 2017-03-16, 19:10
   11 svar
   2 954 visningar
   2 gillar
   Senaste inlägg Henke E
   av Henke E
    
   Startad av MastaPike, 2018-01-08, 22:50
   1 svar
   607 visningar
   3 gillar
   Senaste inlägg Xerup
   av Xerup
    
   Startad av Xerup, 2022-07-06, 19:49
   76 svar
   4 554 visningar
   0 gillar
   Senaste inlägg Xerup
   av Xerup
    
   Startad av nybörjare-igen, 2023-01-30, 19:45
   26 svar
   2 121 visningar
   15 gillar
   Senaste inlägg anteman
   av anteman
    
   Startad av Abborrekungen, 2023-02-05, 13:01
   14 svar
   861 visningar
   0 gillar
   Senaste inlägg Abborrekungen  
   Arbetar...
   X