Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Testet: Abu Garcia Mass Beat II og Abu Garcia Revo MGX haspel

Collapse
X
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
new posts

 • Testet: Abu Garcia Mass Beat II og Abu Garcia Revo MGX haspel

  De siste årene har bragt mange heftige kombinasjoner av stenger og sneller til det lette fisket, og vi har testet flere av de. Her ser vi nærmere på noe av det hvasseste våre naboer i øst kan by på.

  Jeg var så heldig å få låne en Abu Garcia Mass Beat II av Pure Fishing til mitt abborfiske høsten 2018. For å holde nivået oppe parret jeg den med Abu sin gromsnelle på haspelfronten, Revo MGX. Denne har jeg eid et par år uten få brukt den spesielt mye, før nå.
  Stilren kombo
  Stanga er 6,9 fot lang og klassifisert som ML, medium light, i power. Aksjonen i stanga er oppgitt å være rask med en kastevekt på 7 til 24 gram. Videre er stanga todelt av typen hvor delingen skjer rett over snellefestet. Dette betyr at man ikke nødvendigvis får så mye kortere transportlengde ved deling, men samtidig er det lett å se for seg at aksjonen og styrken i stanga er vesentlig bedre når den ikke har en skjøt midt på.
  Snellefestet strammes i forkant med et elegant "hjul"
  Stanga er rask, men også "bare" rask. Med det mener jeg at den ikke oppleves særlig stiv, men likevel utrolig følsom og direkte i tuppen. De jiggstengene på markedet som er raskere/stivere vil håndtere kastevekter i øvre segment bedre enn denne, som jeg føler presterer best et sted i midten. Grunnen til dette er at aksjonen beskriver hvor mye av tuppen som bøyer seg under press før det går over i ryggraden til stanga. Dette måles som jeg har vært inne på i hastighet som beskriver hvor kjapt stanga kommer tilbake til utgangsposisjon (rett linje). Personlig mener jeg at det er en fin balansegang mellom at stanga skal være rask uten å være for stiv, samtidig som den ikke skal være så treg at den mister følsomheten. De fleste stenger som er tatt frem til moderne jiggfiske på dagens marked ligger i området rask - ekstra rask.
  "ML Fast"
  Oppgitt kastevekt virker å være presis, men den følsomme tuppen kommer mer til sin rett på lettere baits. Mitt abborfiske foregår 90% med 10grams jiggskalle og ulike shadjigger som Abu sin nye McPerch i 7,5cm eller egenkomponerte. De resterende 10% er fordelt på jerkbaits/wobblere og crankbaits. Disse siste 10% stiller store krav til aksjonen og power i stanga da de yter mye motstand under innsveiving.

  Moderne jerkbaitfiske foregår også med en god del spinnstopp samt mye twitching, hvor wobbleren mer eller mindre piskes inn for å få en uregelmessig side-til-side bevegelse. Da er man helt avhengig av å ha ei stang som responderer raskt slik at den slår tilbake til utgangsposisjon i tid til neste rykk. Her fungerer Mass Beat bra, men akkurat modellen jeg har prøvd i ML blir noe veik for de heftigste wobblerne. Da er man tjent med å gå et hakk opp i power. Samtidig kan det nevnes at mange vil foretrekke å ha en noe tregere stang til fiske med hardbaits, og grunnen er at fisken som regel kroker seg selv med wobbler eller crankbaits, og utfordringen heller ligger i å holde fisken kroket under fight. Dette er nemlig lettere med en stang med mer moderat hastighet da den rett og slett ikke jobber like hardt for å rette seg ut igjen.
  3M Powerlux brukes i flere av Abu Garcia sine toppmodeller
  Abu Garcia har benyttet seg av 3M Powerlux som bindemiddel for grafitten i stangemnet. Powerlux inneholder nanopartikler som pakker seg sammen når stanga utsettes for press ved bøying. På en folkelig måte kan man si at disse mikroskopiske partiklene fyller tomrom som oppstår når stanga utsettes for veldig høyt press. Det interessante er at dette skal resulterte i en enda sterke oppbygging av stangemnet. For de som har sett på ulike modeller Abu Garcia tilbyr med Powerlux kan jeg nevne at jeg har sett stenger benevnet Powerlux 300, 500 og 1000. I tillegg til å styrke kjernen hevdes det at vekten ikke økes med bruken av denne typen bindemiddel. På bildet over ser man også tydelig de to bakre håndtakene som er laget i EVA. Det er behagelig å holde i, og det gir et godt grep på kalde og våte dager.
  Fuji Alconite ring med en liten custom McPerch
  Stangringene på Mass Beat er velkjente Fuji Alconite som benyttes i mange andre solide stenger på markedet. Innlegget i ringene er keramisk, og selve stengene er rustfrie. Fuji står også bak snellefestet som er vist på bilder lenger opp i artikkelen.
  Fin aksjon i stanga, med tydelig rygg
  Jiggfiske med Mass Beat er en fryd! Aksjonen i stanga var ganske annerledes fra andre stenger jeg har testet, og eier. Her er det en mykere tupp, men like fullt en solid ryggrad som støtter opp.

  Fancy og moderne "look" på ei heftig snelle
  Abu Garcia Revo MGX 20 er ei snelle i toppsjiktet både prismessig og prestasjonsmessig. Sneller som koster flere tusen kroner bør man stille høye krav til, og disse bør innfris med god margin. Revo MGX har totalt 11 kulelagre for å sikre myk gange, Carbon Matrix brems og snellekropp og rotor i karbonfiber. At snellekropp og rotor består av karbonfiber gjør den til en av de letteste snellene på markedet, samtidig som det er et solid materiale. Videre har snella blant annet AMGearing, og Rocket Line Management System. Alt dette har jeg skrevet om i en tidligere artikkel som du finner her.
  Det er lett å se alle detaljene i karbonfiber
  Etter å ha fisket med denne komboen gjennom en overraskende lang høstsesong har jeg funnet ut at det er mye jeg liker med denne snella, mens det er en ting jeg ikke er like begeistret over. For å ta sistnevnte først så er det rett og slett formen på sveiva. Den er, som snellekroppen laget i karbon for å spare vekt. Dette er selvfølgelig ikke noe negativt i seg selv, men måten materialet er brukt på gjør at sveivarmen har veldig rette kanter, som dermed også er skarpe. Under lett fiske som abborfiske bruker man ofte stanga veldig aktivt for å gi liv til jiggen i andre enden, og man holder derfor ikke alltid, i alle fall i mitt tilfelle, like fast grep på sveivknotten. Hvis man får et lite glipptak er det fort gjort å hånda borti sveiva og du kan få en liten overraskelse kontra sveivarmer som er avrundet. For mange er dette selvfølgelig en bagatell, og mange holder sikkert et bedre grep rundt knotten enn jeg gjør. Personlig ville jeg foretrukket en rund sveivarm.
  EVA-knott på en ganske spesiell sveivarm
  Snella er meget lett, og det merkes om man kombinerer den med ei stang av ypperste kvalitet hvor det også har vært fokus på å redusere vekt. Dette gir en veldig godt balansert kombo som er ålreit å fiske med time etter time. Et viktig poeng er at man har så lett utstyr som man har budsjett til, samt at stang og snelle oppnår en bra balanse.
  Artikkelforfatteren med halvannen kilo abbor en kald høstmorgen
  Oppsummert vil jeg si at Mass Beat og MGX er en nydelig kombo for mitt abborfiske. Jeg har prøvd utallige komboer tidligere i ulike prisklasser, og kan trygt anbefale både stang og snelle dersom du har et budsjett som tillater det!  Läs mer på bloggen

Foton

Collapse

Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

Relaterat

Collapse

Ämnen Statistik Senaste inlägg
Startad av BigF, 2017-02-05, 20:40
1 svar
1 115 visningar
0 gillar
Senaste inlägg DIFAnders  
Startad av Swamp, 2017-03-14, 14:00
9 svar
2 377 visningar
1 gilla
Senaste inlägg jaesaren  
Startad av FilipBlomberg, 2018-06-17, 22:04
2 svar
448 visningar
0 gillar
Senaste inlägg FilipBlomberg  
Startad av Swamp, 2018-08-24, 11:20
3 svar
424 visningar
0 gillar
Senaste inlägg RK99
av RK99
 
Startad av tre S, 2018-08-25, 18:10
0 svar
256 visningar
0 gillar
Senaste inlägg tre S
av tre S
 
Arbetar...
X