Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Hur sköter vi gäddfiskare oss egentligen?

Collapse
X
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
new posts

 • Hur sköter vi gäddfiskare oss egentligen?

  Ja, rubriken ovan är en bra fråga och mitt svar är tyvärr att vi missköter oss och misshandlar våra Gäddor. Tyvärr sker detta dagligen och det är inte bara novisen som inte vet, utan det är faktiskt så att både etablerade fiskare och t o m redskapshandlare och sponsrade fiskare gör det!
  Marknaden kring gäddfisket har formligen exploderad dem senaste 5 - 10 åren eller längre tillbaka, det ska säljas grejer och det säljs grejer, fler och fler kommer in i detta fiske och fler och fler fiskar får sätta livet till på grund av respektlöshet och andra saker som jag ska komma till.
  Jerkbaits är effektiva!
  Här mördade jag själv en liten Mört, som inte hann undan mitt bete och där är jag nog lite oskyldig. Jerkfisket är väldigt effektivt och det har som sagt exploderat och det inte utan grund. Effektiviteten och marknadsföringen gör sitt till, men hur många gäddor skadas varje år av detta fiske?
  Här är det ganska enkelt att lossna kroken.
  Styva spön, stumma linor och stora krokar och mothugg, som inte är av denna värld och sen kommer det värsta. en 3 kilos landas och slängs tillbaka efter att man har vridit loss krokarna, känner du igen detta? Om inte så titta på Youtube.

  4 kast senare smäller 10:an på och nu blir det en helt annan sak, fisken drillas, tas försiktigt i gällgreppet och krokarna lossas försiktigt, fisken hålls upp för kameran och hålls en stund innan den får simma iväg av egen maskin ... Vart fan ligger skillnaden?
  Glupsk.
  3 kilos fisken kanske med tiden blir en 10:a och då får den plötsligt den omsorg och respekt den förtjänar? Nu var det bara en liten skit som kom i vägen, inte det man var ute efter o s v.
  Rädda dem!
  Varför vrider och drar man ut krokarna, när det finns fina verktyg för avkrokning? Gå till dig själv, hur många gånger hur du själv eller sett din polare, klippa sönder krokarna för att frigöra betet från gäddan?

  Ibland är det just det som krävs för att gäddan ska komma loss snabbt och ha en chans för överlevnad! Jag ska inte på något vis predika, vi råkar alla ut för eller senare, att en gädda sväljer ner ett bete, men vi kan göra vårt bästa för att förhindra det.
  Kan enkelkrokar vara en lösning?
  Måste man ha två stora trekrokar på sina Jerkbaits? Räcker det inte med lite mindre, kanske bara en eller kan enkelkrokar vara en fördel? Själv tycker jag det är enklare att lossna enkelkrokar, vad tycker ni läsare?
  Håll koll hela tiden!
  Det är inte bara under spinn och jerkfisket dessa katastrofer inträffar, det sker också under mete efter gäddan det sker och oftast är felet att man låter gäddan gå för länge med betesfisken och resultatet är att krokarna sitter långt nere i halsen och det blir problem för både dig och gäddan, den sistnämnde framför allt.
  Kroka innan det blir för sent.
  Håll hela tiden koll på flötet, kroka så fort du kan. Titta på bilden ovan, gäddan är på väg in i grenarna och du måste kroka innan den når dit.

  Har du rätt avstånd mellan dina krokar, 7 - 12 cm beroende på betesstorleken, brukar stämma bra och så kan du kroka direkt, gäddan krokas ytligt och du slipper problem. Skulle du missa i mothugget, så var det säkert en mindre fisk som tog din betesfisk och det gör inte så mycket.
  Så här bör din indikator sitta.
  Vid allt bottenmete är det viktigt att du får en indikation direkt gäddan lyfter upp betesfisken och din indikator på linan ska visa dig detta och även ditt nappalarm.

  Använder du en form av Drop-Off indikator, så bör den sitta som på bilden, jag skriver bör, för ibland är det svårt att få det rätt, det kan var strömt eller annat. Men se till att det är så känsligt som det bara går och sitt nära spöna och kroka direkt gäddan tar lina.
  Kroka snabbt vid napp.
  Ett snabbt mothugg och krokarna hamnar som på bilden ovan, det blir enkelt att lossna krokarna och fisken kan snabbt få sin frihet igen.
  Viktiga saker för ditt gäddfiske.
  Verktyg, matta, vattenhink, säck om du är ensam, säcka bara gäddan under tiden du fixa med kameran och glöm inte att fästa säcken ordentligt och en bivvypeg löser detta galant.

  Pannlampan är för natt och eller annat mörkefiske, men även bra en sur novemberdag, var gäddan nappade 15.30, det är skumt, men än mera skumt nere i gäddans käft och du bör se dem delikata sakerna som gällorna och hur krokarna sitter mm.

  Har du en böjelse för siffror, så är det bra med våg och måttband. Peang om krokarna sitter enkelt, tången om krokarna sitter väldigt hårt och en avbitartång, om du behöver klippa sönder krokarna eller wiren.
  Gäddan har upp emot 700 sylvassa tänder!
  Japp, så är det i gäddans mun och som jag skrev senast, så är jag väldigt tveksam till användning av tjocka nylon eller fluorocarbon som tafsmaterial. Mitt val blir Titan eller wire, som är betydligt säkrare.

  Tack för ordet, jag stack ut hakan lite, gillar det och jag vet att du fick lite att tänka på eller hur? Tänk inte så mycket, fundera på hur just du kan fiska säkrare och ge fisken all den respekt den behöver.

  Gäddan är på väg tillbaka sedan många år och vill du ha ett bra gäddfiske i framtiden, så tittar du över hur du fiskar och sprider detta till andra. Skitfiske på er alla!


  Läs mer på bloggen

 • #2
  Jag håller absolut med om att det är viktigt att behandla alla krokade fiskar väl oavsett storlek. Det gäller väl egentligen inte bara de gulgröna med vassa tänder?

  För mig är en trekilos gädda en stor fisk som behandlas med stor varsamhet. Jag tycker att största problemet med svåravkrokade fiskar för mig är:

  - Gäddor på 0,2-0,7kg som tar små beten vid abborrfiske. Fastnar ofta onödigt djupt.
  - Små abborrar som glupskt sväljer en liten metmask innan den ovane metaren hinner reagera.
  - Små abborrar som får en trekrok sittandes i alla tre krospetsarna inne i munnen (får ibland bli middag då)
  - Löjor som får kroken nära ögat.

  När det gäller ovanstående känner jag mig inte alltid stolt även om jag gör mitt yttersta för att göra en ren och snabb avkrokning.

  Enkelkrok kan kanske ibland vara en möjlig lösning. Oftast tycker jag att jiggen är väldig smidig att kroka loss jämfört med småwobbler med två trekrokar.

  Det ligger även mycket i det du skriver med att vara välutrustad. Vissa gånger har sonens peang räddat livet på en firre när det varit svårt att komma åt med tången.

  Tack för bra tips och spännande läsning!


  Kommentera

  Foton

  Collapse

  Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

  Relaterat

  Collapse

  Ämnen Statistik Senaste inlägg
  Startad av Swamp, 2017-03-14, 14:00
  9 svar
  2 251 visningar
  1 gilla
  Senaste inlägg jaesaren  
  Startad av Luis, 2018-04-21, 17:00
  1 svar
  435 visningar
  0 gillar
  Senaste inlägg karparn
  av karparn
   
  Startad av sasSp^, 2018-05-27, 20:05
  2 svar
  427 visningar
  0 gillar
  Senaste inlägg sasSp^
  av sasSp^
   
  Startad av Gäddsyndrom, 2018-05-29, 10:20
  0 svar
  280 visningar
  0 gillar
  Senaste inlägg Gäddsyndrom  
  Startad av Klemiskungen, 2018-05-29, 14:50
  0 svar
  471 visningar
  0 gillar
  Senaste inlägg Klemiskungen  
  Arbetar...
  X