Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Spännande vårfiske och snart är vi där!

Collapse
X
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
new posts

 • Spännande vårfiske och snart är vi där!

  Jo, jag vet! Visst är det så och så vidare. Jag vet att vi är i februari med allt vad det innebär, men det kommer en vår snart, en tid var allt det roliga börjar. Det suger i kroppen, man vill så mycket, planer svirrar o s v, vi vet alla hur det är inför varje ny säsong.
  Same feeling varje år vid minsta tecken på vårens ankomst och jag tänkte redan nu sprida lite bilder, tips och inspiration för en form av karpfiske, som är heartstopping och sanslöst spännande, nämligen fisket på ytan med flytande bete.
  Spanande efter föda eller mig?
  Allt eftersom värmen kommer, vaknar dem till liv och söker efter varma området och ytan värms upp. Kanske bara 1-2 grader, men det räcker och de börjar röra på sig och omsider, samlas dem i mindre gäng.

  Hungriga efter en lång mörk period, var födointaget inte var det bästa eller det största. Metabolismen kommer sakta igång och nu har vi en bra tid framför oss. Naiviteten är också på topp, då dem inte har varit jagade under en ganska lång tid och det är till fördel för oss, som vill ha årets första från ytan.
  Nash Bolt Machine och mini fake dog biscuit.
  Du hittar dem lite överallt, dem bestämmer och det är din uppgift att komma dem nära nog för fiske. Det går inte alltid, då fisken kan och vill vara skygga och då får du fiska där dem befinner sig och det kan ske vid hjälp av en kasttyngd, som denna Bolt Machine från Nash.

  Dem finns i olika storlekar och mitt val är 30 grammaren, som kasta långt och fisken krokar sig mot denna på grund av dels tyngden och utformningen.
  Lite mer än halvfull går dessa närmre 100 meter med tunn braid.
  Samma sak är det med Floatbubblan från Fox, dessa finns också i flera storlekar och du bestämmer själv vikten genom att fylla dem med vatten.

  Fisken krokar sig oftast själv mot tyngden och allt du behöver göra är att ha en tafs mellan Bubblan och kroken och igen är det fisken som bestämmer det avståndet!
  Enterprice fake dog biscuit, ett superbete för ytfiske.
  Vi kan ha bröd, hundmat och kattmat som bete och det fungera väldigt bra, men dessa beten lösas upp och ramlar av och det tar tid att byta bete. Tid du inte har, när fisken är i farten och det är mycket bättre att använda några av dem många falska beten, som finns på marknaden och bland dessa ligger Enterprice Tackle minst tre steg före alla andra, men det är min utsaga.
  Så ligger dit bete på ytan.
  Det finns många som sagt och du väljer dina fakebaits, mitt förslag till dig är dessa på bilden ovan och du ser på bilden, hur dem ska monteras och hur dem sitter på vattenytan.

  Detta sätt, gör att så mycket av kroken är exponerad och du missar knappt några fiskar, då krokfästet i fiskens mun blir stabilt och bra, avsett om du krokar fisken eller om den krokar sig själv.
  Mixa storleken på dina floaters.
  Blanda dina floaters i olika storlekar, karpen tar alltid dem minsta först och sedan dem större bitarna. Dessa Doggy på bilden ger fisk direkt ur påsen, men du kan göra dem lite mera effektiva genom att tillföra lite laxolja, hampolja eller kanske din favoritflavour.

  Detta kan du göra kvällen innan eller innan du sticker ut på fiske. Dessa beten lockar lite extra och en fördel är att oljan sprider sig och lockar fram flera fiskar, samt lugnar ner vattenytan under blåsiga förhållanden och det blir lättare för dig att se ditt krokbete och fisk som tar beten, detta på grund av oljan.
  Bolt Machine och doggy-bags.
  Hur mäskar vi på distans? Jo, det finns flera alternativ att tillgå!Har du vinden i ryggen, är det bara att låta vinden dra ut dina beten mot fisken. Har du vinden emot dig, kan du göra lite större PVA - bags med beten, som du antigen lägger ut bakom fiskarna med en katapult eller sätter på kroken och kastar ut dem med spöt och beten och krokbetet dras sakta in mot fisken.
  Karparna ser ingen skillnad.
  När väl karparna har fått smak på dina beten och garden är sänkt, så ser dem inte skillnaden mellan vad som är farligt och vad som är föda och du får napp.

  Vad karpen däremot kan se skillnad på är, om det finns en lina eller inte och mitt tips är att fiska med så tunn, men så stark lina du kan komma undan med. Lite flytmedel på tafsen kan hjälpa dig och det finns i handeln, likaså vanlig Vaselin.
  Ibland går dem nära och frilinafisket tar över.
  Går fisken nära land kan det vara lättare att fånga dem, men dem märker fortfarande din lina och du kan gömma den över tunna grenar, använda en blompinne närmast kroken och karpen tror det är en bit vass eller liknande.

  Du måste vara tyst och sitta stilla, annars ser och märker karpen dig och det är inte bra. Bra kläder, som minskar din synlighet är att föredrar, likaså bra polaroidsolglasögon och en keps som tar bort solen. Du ser väldigt mycket under vattenytan då.
  Nice suck eller hur?
  Nappen kan vara allt från snabba och snärtiga till långsamma napp, det beror helt på fiskens lynne. Denna tog sakta och du ser krokens fäste, andra fisken samma timme, satt väldigt ytligt i munnen, efter ett snabbt och snärtigt napp.
  Betet, här dock med gul foam insert.
  Lite färg på eller i ditt krokbete kan ha en betydelse, Enterprice har foam i olika färger och du får prova dig fram. Fisken här togs på en fake biscuit med gul foam insert och senare samma dag var det antigen röd foam eller neutral brunt som gällde.
  Vacker 5 kilos.
  Jag har fått lite frågor kring detta fiske och framför allt två frågor sticker ut: - Dem tar inga beten på ytan i våran sjö! Jodå, det kommer dem att göra med tiden och lite tålamod krävs.

  Lägg ut ett par kilo Små Doggy ett par gånger i veckan och låt dem driva runt med vinden och dem kommer att inse att detta är föda och att den är lättillgänglig.
  Fin fjällkarp, ren perfektion.
  Nästa fråga var om alla typer av karpar kan fångas på ytfiske? Japp, så är det och jag har medveten lagt dessa bilder, för att ni ska se att alla typer är med. Visst ingen Läderkarp, men alla typer av karpfiskar kan fångas på ytan, allt från största karpen och ner till minsta mörten.
  Fully scaled.
  Jag har fått fråga om pop-up boilies som ytbete? Jadå, det fungerar bra, du har en doft, en färg och ett bete som ger fisk. Men ändra formen lite och minska framför allt på storleken, det är inte så värst många karpar, som tas på en 20 mm boilie på ytan, men samma bete kan delas på mitten och klippas ner till 2 fina beten i 8 mm storlek och det ger flera napp.
  Ghostie eller spök karp, vad kallar vi dessa?
  Regeln är jo mindre bete du har och jo mindre krok och stark sådan, jo flera napp får du! Super vassa krokar är ett måste och för öppet vatten, är en rak spets nog det bästa och för jungelkrig bland en massa hinder, så ska du välja en krok med inturned och beaked point. Typ så starka du kan hitta, tänk även på din lina!
  Ta väl hand om dina fiskar.
  Ha ett spö med dig och endast det mest nödvändiga, då är du rörlig och orkar leta efter fisken. Matta och antiseptiska medel, samt en håv i 42 tums storlek och du är garderad mot det mesta.

  Säcka endast fisken under tiden du fixar fram kameran och sätt tillbaka fisken så snabbt det går ... och du! Sätt tillbaka fisken i samma vatten som du fångade den, då blir alla tacksamma och glada! Skitfiske på er alla!


  Läs mer på bloggen

Foton

Collapse

Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

Relaterat

Collapse

Ämnen Statistik Senaste inlägg
Startad av Swamp, 2017-03-14, 14:00
9 svar
2 250 visningar
1 gilla
Senaste inlägg jaesaren  
Startad av Luis, 2018-04-21, 17:00
1 svar
435 visningar
0 gillar
Senaste inlägg karparn
av karparn
 
Startad av Msjoholm, 2018-05-18, 19:50
2 svar
761 visningar
0 gillar
Senaste inlägg Darkduck  
Startad av BigF, 2018-05-26, 12:50
0 svar
323 visningar
0 gillar
Senaste inlägg BigF
av BigF
 
Startad av Haze, 2018-05-26, 17:00
0 svar
318 visningar
0 gillar
Senaste inlägg Haze
av Haze
 
Arbetar...
X