Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Tankar kring mitt gäddfiske och inför sommaren

Collapse
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
new posts

 • Tankar kring mitt gäddfiske och inför sommaren

  I ett tidigare inlägg från början av året skrev jag lite om mina tankar, funderingar och mål inför året. Några månader har nu gått liksom tre veckors fiskande då jag hann med tio pass från isen. Nu kryper sig fiskesäsongen i öppet vatten sig närmare och då är det kanske dags att börja tänka och planera sitt fiske lite mer noggrant. Eller så kanske inte?

  Tja det där med strikta planeringar och rejäla satsningar har jag inte riktigt energi eller motivation att genomföra. Min plan är snarare mer att fiska när lusten faller sig på och inte minst skapa sig tid till fisket. Hur man nu gör detta på bästa sätt är ju att inte jobba alltför mycket och i år kommer jag unna mig en del ledighet under juni månad.

  Nog lär det väl bli gäddfisket som prioriteras först och främst men helt säkert är det inte. Finns lite sug för en del annat fiske också. En annan grej jag funderat på är hur pass fokuserad jag skall vara att fiska efter stor fisk? Man kan ju fiska enbart i vatten där man tror det finns chans till 12+ gäddor eller så kan man fiska även i vatten där man vet att det inte simmar gäddor över 12 kilo. Jag kommer göra både och faktiskt. Planen är att testa lite nya småvatten där jag hoppas finna nån rejäl gädda. En liten dröm är att ta en gädda över 10 kg i en mindre tjärn (ej put & take vatten) och då helst från land. Just landfiske är något jag lär praktisera en del även i år, även spinnfisket kommer få utrymme.

  Men det viktigaste är ändå att finna glädjen med fisket, att tycka det är kul helt enkelt. I mitt fall handlar det som oftast om flera faktorer. Idag handlar det mycket om att leta nya ställen eller testa nya metoder/ andra tider eller under andra förhållanden på gamla platser. Sen har jag även lite revansch lusta i att knäcka koden i ett vatten jag inte lyckas alls i tidigare. Att tänka i nya banor, våga testa nytt är något jag gillar, att fiska på exakt samma sätt i samma vatten år ut och år in då stannar man i utvecklingen och blir lättare less.

  Jag har tidigare skrivit några gånger att jag förmodligen skulle ha lyckas bättre i mitt fiske rent resultatmässigt om jag följt de flesta andra gäddfiskares mönster. Detta genom att nöta hårdare på de platser jag vet att det tagits riktigt stora gäddor på tidigare samt att satsa hårdare på höstfisket.
  Idag är jag inte lika säker på detta faktiskt. I hårt fiskade vatten är det svårare att lyckas, sedan så får man räkna med att trängas med andra och vetskapen att det förmodligen fiskas hårt dagarna innan man är där gör att man lätt tappar gnistan och tron.

  Jag har valt min egna väg och det har med tiden gett mig allt bättre förutsättningar att lyckas bra. För mig har det känts viktigt att lära mig några vatten riktigt bra vilket tar lite tid. Sedan att försöka lägga pusslet rätt genom att fiska rätt plats rätt tid på året. Inte fiska för hårt på sina spots och våga testa nytt. Att låta ett hett ställe vila en period är det inte alla som gör. Ett exempel är hösten 2016 då jag fiskade ovanligt mycket gädda. Under samtliga fiskepass utom ett fiskade jag på olika ställen. Några pass blev i samma vatten men då bytte jag istället område. Min uppfattning är att många nöter alltför hårt på en plats man lyckas bra på tidigare. Är det flera som gör detta på samma plats så lär prognosen med all säkerhet innebära att fisket försämras med tiden. Sen verkar det vara lite olika hur känsliga vattnen är. Vissa vatten tål helt enkelt hårdare fisketryck än andra. Vet att Krister berättat att han och hans kompis Rickard tidigt upptäckte hur snabbt fisket försämrades i de vatten de trollade gädda. De fiskade hårt i samma vatten under en höst och åren efter blev fisket nästan alltid klart sämre. Alltså ju hårdare man fiskade ett år så desto sämre blev fisket året efter. Kan tänka mig att i vissa, speciellt mindre vatten dras gäddorna till en eller ett par mindre djupare ytor under hösten där småfisken samlas. Nu finns det ju utmaningar i hårt fiskade vatten också, hur skall man fiska för att lyckas lura fisken till hugg?

  Idag finns inget eller bara fåtalet helt ofiskade vatten med potential för riktigt stor gädda i Norrbotten. Så de som tror att jag har mina smultronställen helt för mig själv har fel. Totalt har jag tagit gäddor över 12 kilo i fem olika vatten i Norrbotten. Mina tre största fiskar är tagna i tre helt olika vatten utspridda över olika kommuner. Med detta vill jag bara säga att det finns chans att lyckas bra på fler ställen än många tror.

  Idag är det få som väljer att skriva ut lite fakta om sitt fiske vilket jag tycker är tråkigt. Det är tur att man har några duktiga och trevliga fiskekompisar som man kan utbyta erfarenheter med. Däremot publicerar man gärna bilder och videoklipp över sina storfångster. Denna trend har jag varit inne på tidigare så jag skall inte orda mer om det nu. Jag har valt en väg att berätta en del i hur jag tänker kring mitt egna fiske och hur jag allmänt ser på saker och ting. Något som jag rätt ofta får uppskattning av från de som följer min blogg. Just denna positiva respons är anledningen att jag fortsätter i samma anda som tidigare.

  Slutligen lite om put and take vatten och hur jag tänker kring detta. Själv kommer jag bara på några fåtal fiskepass jag förlagt i inplanterat vatten. Med inplanterat vatten menar jag ett vatten där man sätter in ”ädelfisk” eller laxfiskar i (oftast regnbåge) och där det finns gädda. Jämfört med många andra gäddfiskare så är det otroligt lite. Hur kan detta komma sig? Det är inte för att jag inte tror på detta fiske, tvärtom tror jag att potentialen i dessa vatten generellt är klart bättre än i naturliga vatten. Nej jag har valt att fokusera mitt fiske i naturliga vatten och utgått i från de faktorer som råder i dessa vatten. Detta har känts som en klart större utmaning än att fiska i små pölar där man släpper ut ädelfisk regelbundet. Där behöver man inte vara Einstain för att förstå att gäddorna skall blir stora. Men samtidigt kan jag inte låta bli att förtrollas över dessa välbyggda gäddor och jag vill verkligen inte tracka ner på de som fiskar mycket i dessa vatten. Fisket är i många av dessa vatten oerhört svårt och det krävs både tålamod, skicklighet och tro på vad man gör för att lyckas. Men utan att veta helt säkert (brist på rutin) så tror jag att det finns nycklar att lyckas bra här också. Tyvärr måste man här många gånger förlita sig på de uppsatta regler som råder, såsom vilka tider man får fiska, antalet spön, båtförbud m.m. Detta kan jag tycka är en av de tråkiga och lite orättvisa bitarna faktiskt. Att några få kan fixa tillstånd till båt eller fiska med flera spön och kanske få tillgång till vattnet innan det öppnas offentligt och då blir det lite som med karpfisket. Nu är det inte omöjligt att jag i framtiden kommer fiska betydligt mer i dessa vatten, tvärtom kan det bli så. Jag har ju mina mål med mitt fiske som jag sätter upp och bockar av när det är avklarat. Put & take vatten finns med där också, bara lite längre ner på listan...


  Detta får räcka för denna gång. Senaste veckorna har präglats av snöslask, kyla, kalla vindar och nu i helgen massvis med regn. Nu hoppas vi på varmare och stabilare väder så fisket kommer i gång på allvar.


  Läs mer på bloggen

Foton

Collapse

Relaterat

Collapse

Ämnen Statistik Senaste inlägg
Startad av Numse, 2014-11-09, 19:40
3 svar
686 visningar
0 gillar
Senaste inlägg Kulfisk
av Kulfisk
 
Startad av BigF, 2017-02-05, 19:40
1 svar
1 267 visningar
0 gillar
Senaste inlägg DIFAnders  
Startad av Swamp, 2018-01-24, 06:00
4 svar
884 visningar
0 gillar
Senaste inlägg millee
av millee
 
Startad av tre S, 2019-06-06, 16:20
0 svar
102 visningar
0 gillar
Senaste inlägg tre S
av tre S
 
Startad av gavleoring, 2019-06-07, 09:10
0 svar
28 visningar
0 gillar
Senaste inlägg gavleoring  
Arbetar...
X