Jo, det är så sant som det är sagt, alla kan fånga en gädda. Allt som behövs är enkla grejer, som du kan köpa på en bensinmack eller så kan du gå all in för detta spännande och roliga fiske med dem rätta kunskaperna, och det oavsett om du fiskar från en båt till priset av flera hundratusen eller besöker macken eller som jag , som oftast metar från land.
Jag får massor av frågor från hela landet och jag ska försöka att sammanställa lite hur jag går tillväga i mitt fiske. Väldigt många tror att det bara rör sig om en levande ört som flaxar runt under ett flöte och så är saken klar. Visst fungerar det ibland och du kan ha turen att gäddan är stor, men oftast kräver det lite kunskap från din sida, så det kommer jag till och allat rör sig som mitt eget fiske och mina värderingar!
Jo mera man jobbar, jo bättre blir det och jo mera får man tillbaka.
Min gäddsäsong börjar runt den första november och sträcker sig tills gäddorna ska leka, sen får dem vara i frid. Jag håller på så mycket jag kan under denna tid och ger järnet med mitt mete. Många tror att gäddan är en lätt fisk att fånga, det kan den vara, men i metet efter gädda finns det en del faktorer som du bör veta. Bland annat att dem gillar inte varann, annat än under leken och byter dem ståndplats, så flyttar en ny in på denna inom kort tid.

Dem gillar inte för mycket motstånd i t ex ett flöte eller att din lina glider lätt när gäddan tar betet och dem kan känna av dina krokar eller att något inte står rätt till och släppa ditt bete. Dem är lata av sig och lurpassar helst av allt och vill inte gärna ödsla energi på att jaga sin föda. Dem har sina huggperioder som du bör lära dig, likaså vart ståndplatserna befinner sig. Dem kan vara selektiva i sitt betesval och oftast kan det vara på sin plats att använda ett annat bete, om du vill fånga samma gädda igen.

Dem är som dem flesta rovfiskar kannibaler och detta sker i alla vatten. Dem gillar inte hårda strömmar, utan ställer sig oftast i kanterna eller i djupare partier var det är lugnare. Dem besitter en hugginstinkt, som blixtsnabbt kan utlösas om du rör på ditt bete, det finns betydligt mera att skriva, men jag stannat där denna gång.

Sen kommer vi till vattenvalet, stort eller litet intimt vatten och rör det sig om massor av mindre eller enstaka större exemplar, är fisketrycket litet eller hårt? Är det för dig ett nytt vatten eller ett som du känner till? Hur eller hur, ta reda på så mycket du kan. Hur är bottenförhållanden, gräs eller släta bottnar? Ska man använda betena på bottnen eller poppa up dem?

Som ni ser, så finns det många frågor och med all garanti 5 gånger flera än jag har skrivit här och det var en liten del av frågorna jag har fått och jag fortsätter ...
Ett bra ljud som hörs och en bra Ledlampa.
... Vid bottenmete eller floatledgering med flöte, så krävs det inte nappalarm, men då måste man hålla koll på allt och det blir svårt. Jag rekommendera er nappalarm som klarar alla former av väder, har bra ton så det verkligen hörs, att man kan ställa in känsligheten efter väder och vind och att dem har bra dioder, så lamporna ses och det även i mörke och dagsljus.
Volym, ton och känslighet ska ingå i ett bra nappalarm.
Det finns inget värre än nappalarm som piper hela tiden i vinden eller annat, man bli bara stirrig till en början och sen övergår det hela i. - Att det var nog inget och det slutar med att en gädda har svalt ditt bete och man får problem. Så ett pålitligt nappalarm som kan ställas in så det endast larmar, när en gädda är på ditt bete, så skall det vara.

Hur du tar hand om fisken, det finns på bloggen, likaså vilka verktyg man behöver och en mängd andra tips om vart fisken kan befinner sig, beten dofter och oljor mm, bara att leta och läsa, det är serverad för er.
För anteckningar på allt du bara kan, det är viktigt!
Det bästa du kan göra under en fiskedag är att föra lite dagbok eller anteckningar över hur dagen förlöper, skriv upp allt, t ex, vad du börjar med och vart, sen var du ändra, tider, fångster, vind och väder.
Flyttar du ett spö eller byter ut ett bete mot ett annat, du kanske ger en naturell betesfisk 2 ml doft eller annat du gör, skriv upp det och även dina resultat med klockslag. Allt detta kommer med tiden att bli ett mönster för just detta vatten och det har du bruk för i framtiden, jag lovar!
Håll alltid koll på fågellivet!
Håll alltid koll på dykande fåglar som livnär sig på småfisk, dem hittar alltid dessa ställen var småfisken har samlat sig och hittar du dessa områden med småfisk, så är gäddorna aldrig långt borta!
Lite mäskbitar i form av Makrill.
Något av det bästa jag kan ge dig bland tips, är att du ska mäska med fiskbitar några dagar innan fisket ska börja. Det går även att göra detta samma dag som du fiskar på grund av doften som lockar fram gäddorna.

Alla skamfilade och söndriga betesfiskar du har efter avslutat fiske, skär du ner i lagom stora bitar och kastar ut till gäddorna som är så tacksamma och nästa gång du kommer, så lägger du ut en Kebab-rigg, så du hittar här på bloggen och du kommer att få napp.
Ingen vettig gädda kan låta bli en Makrillhalva.
Många påstår att fisk från havet inte fungerar i sötvatten och att gäddorna inte tar dessa beten. Här kan jag bara säga att detta är totalt bulls?&%#! Jag har aldrig varit med om att dessa beten har slagit fel! Jag använde t ex Sill första gången 1968 och fick gädda och det jag fortfarande!

Hel piercad eller halv Makrill är mina favoritbeten, Sill och alla andra beten fungerar! Sardiner och röda Multar från Marocco fungerar betydligt bättre än en vanlig Svensk död Mört och det beror på den betydligt starkare doften från dessa beten och kanske lite färgen spelar in?
En av dem bästa jag har använd till gädda.
Jag vet att det vissa tider och lite beroende på vart man bor i vårt avlånga land, men det kan vara svårt att få tag i havets läckerheter och du kanske bara har den döda Mörten att tillgå. Hur eller hur, så finns det diverse dofter att köpa, allt från Makrilldoft till ja, säg det som snart inte finns i doftform och dem flesta fungerar bra med mängden 2-3 ml per betesfisk.
Sardinmumsare.
Man kan beställa dessa havsfiskar från vissa ställen i England och dessa skickas till Sverige, men dem hinner att tina upp och det gör inget. Dessa beten ligger vakuumförpackade och läcker inte, priset är ganska vettigt, med tanke på vad man kan välja mellan, så prova detta!

Väl här i landet är det bara att använda dem eller frysa ner dem inget. Jag skulle vilja säga att jag har märkt att om en Makrill har legat i sjön hela dagen utan att bli tagen av en gädda, så använder jag den senare och oftast har den fått lite extra doft och den fungerar. Har jag en död Sarv eller Mört ute, som inte tas, så använder jag även nästa gång, bara att frysa ner dem mellan fiskepassen och eventuellt ge dem lite från doftflaskan?
När dem större är i farten, håller dem mindre sig borta!
Jag var inne på kannibalismen som råder bland gäddorna, jag känner till ganska många vatten, var det sker exakt samma sak. Antingen får du flera mindre gäddor och Makrillen får vara i frid eller så verkar det vara stendött i hela området, men kommer det ett napp, så är det oftast en större gädda som har sniffat sig till just det, min berömda Makrill, känner du igen detta?

Sätter man tillbaka den större gäddan hundra meter bort och sen lägger ut en Makrill eller ett annat bete på samma plats, så kommer dem mindre fram igen och nappar. Väldig vanligt förekommande i många vatten och det är lite på gott och ont! I ett sådant vatten vill man jo helst av allt att det är lugnt från dem mindre fiskarna.
Sätt dem tillbaka försiktigt, släng dem inte!
På tal om dem mindre gäddorna, dem får inte den respekt dem borde ha! Man slänger i dem igen, man behandlar dem som skit eller ett stort problem och sliter ut krokarna. Man använder inte sin matta eller verktyg, jo bara om det behövs, men kan man slita loss krokarna och kasta gäddan tillbaka i vattnet, så gör man det!

Så gör folket inte med en 6-7 kilos fisk, den är man betydligt mera mån om och man håller dem under vattenytan och dem får simma iväg på rätt sätt! man kan alltså hantera fisken, men varför gör man inte det med alla storlekar? Alla gäddor har varit små en gång i tiden eller hur?

Både du och jag vill kunna komma till ett vatten och fånga fina vackra och gärna stora gäddor, som är oskadda eller hur? Då tycker jag att du ska visa dina fiskkompisar hur man sköter om sin fångst och så tar dem detta vidare och sen blir allt bra framöver, det blir skitbra tycker jag.
Njut av tillvaron vid vattnen!
Till syvende och sist och fast du jobbar som en galning för att få napp. Ta det lite lugnt en stund och njut av naturen och dess upplevelser en tidig morgon. Du kan komma i tid och ta dig en kopp värmande och från stolen, se solen krypa upp, första fågelsången eller Svanarna som landar eller annat.

Du hinner med att få ut dina beten mm, se bara till att dem är ute runt 8 - tiden, för 30 minuter senare börjar dagens första huggperiod och den vill verken du eller jag inte missa eller hur? Ni får både lycka till och en stor portion skitfiske på er denna gången!


Läs mer på bloggen