Sportfiskarna ges tillstånd för skyddsjakt på skarv - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Sportfiskarna ges tillstånd för skyddsjakt på skarv

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
new posts

  • Sportfiskarna ges tillstånd för skyddsjakt på skarv


    Idag är beståndsstatusen för skarv klart bättre än för många fiskarter. Foto: Targn Pleiades/Shutterstock

    Tillsammans med Svenska Jägareförbundet har Sportfiskarna beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv i Västra Götalands län.

    Strax innan jul lämnade Sportfiskarna tillsammans med Svenska Jägareförbundet in en gemensam ansökan om förnyat tillstånd för skyddsjakt på skarv till länsstyrelsen i Västra Götaland. Länsstyrelsen har nu beviljat tillstånd för sådan jakt. Skyddsjakten får bland annat bedrivas av jakträttshavare inom fredningsområden för fisk i Västra Götalands läns delar av havet från och med 22 december 2017 till 30 november 2020. I en separat ansökan har även Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) beviljats tillstånd i samma beslut. För fiskare med yrkesfiskelicens eller av denne utsedd jägare är skyddsjakt på skarv tillåtet under samma tidsperiod inom 300 m från fasta fiskeredskap, nät, ryssjor och burar. Jakten är tydligt reglerad med rapporteringsplikt och får bland annat inte ske närmare än 300 m från en skarvkoloni. Maximalt 10 skarvar får fällas per jaktdag och person, och sammanlagt får högst 2000 skarvar fällas.

    Beslutet om skyddsjakt ska, med stöd av 59 § JF, gälla utan hinder av att det överklagas.

    – Nu kan vi med start i Västra Götaland börja arbetet med att skydda våra fiskbestånd i särskilt utsatta områden, säger Sportfiskarnas generalsekreterare Sten Frohm.

    Västra Götaland har en fortsatt stark population av skarv som har gynnsam bevarandestatus. Flera stora kolonier finns längs med Bohusläns kust och fram till 2014 bedrevs en generell skyddsjakt som föll väl ut. Den har möjliggjort en begränsning av skarvens skadeverkan på svaga fiskbestånd och lekvandrande fisk. Trots kraftiga restriktioner för yrkesfisket och fritidsfisket finns dock ett flertal olika fiskarter som inte återhämtar sig i önskad takt efter ett historiskt överfiske. Även havsöringen, den kanske viktigaste fisken i kustområdet för sportfisket, påverkas negativt av skarvpredation. Att minska skarvens predation på dessa arter är därför helt väsentligt, särskilt i viktiga områden som fredningsområden och åmynningar. Skjutna fåglar kan också användas för att genomföra dietstudier för att ytterligare kunna dokumentera skarvarnas påverkan på de kustnära fiskebestånden.


    Läs mer på hemsidan
    Senast ändrad av Bergman; 2017-12-29, 11:04.
    Stödjer du sportfisket och fiskevården i Sverige? Bli medlem i Sportfiskarna.
    Klicka här för att bli medlem!
    Gilla oss på Facebook
    Sportfiskarnas hemsida

    Använd kontaktformuläret om du vill kontakta oss

  • #2
    Bra att Sportfiskarna driver frågan. Hur ser det ut med risken för överklagan på ett sådant beslut?

    Hittade färsk data för säl och skarv i Östersjön som kom ut nyligen. Hälften av abborren som tas ur Östersjön av skarv. Och 75% av havsöringen är av säl. Hoppas siffror som dessa underlättar övergången från skyddsstatus till en praktisk förvaltning. Eller som en norrman sa till mig när jag berättade om skarvdebatten i Sverige. "Ja i Norge spiser vi dem".

    Hela artikeln finns att läsa på https://academic.oup.com/icesjms/adv...fsx207/4616536
    Bifogade filer

    Kommentera


    • #3
      Ursprungligen postat av Ödemarken Visa inlägg
      Eller som en norrman sa till mig när jag berättade om skarvdebatten i Sverige. "Ja i Norge spiser vi dem".

      [/url]
      Ja Norge är verkligen ett föregångsland när det gäller fiskevård..

      Kommentera

      Foton

      Collapse

      Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

      Relaterat

      Collapse

      Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

      Arbetar...
      X