Fisketips: fiska lake på två sätt - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Fisketips: fiska lake på två sätt

Collapse
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
new posts

 • lsjonsson
  replied
  Under tiden jag bodde i Huskvarna o Aneby så var vi ett gäng från Huskvarna som var på sjön Ylen, (känd gössjö) no Huskvarna o pimplade lake under vintern när det var is som höll att gå på. Då var lakefisket gratis p g a laken gillade kräftor o dom var vattenägarna rädda om. Största laken som jag minns som fångades på pimpel var runt 4 kg. Jag fick själv några runt 2 kg som största fisk under dom gångerna jag var med o pimplade.

  Lämna en kommentar:


 • Sportfiskarna.se
  started a topic Fisketips: fiska lake på två sätt

  Fisketips: fiska lake på två sätt  Foto: Joakim Åberg / Kristoffer Ottosson med fin lake.

  Laken trivs i mörker och kyla så nu är bästa tiden att fiska denna fulsnygga sötvattenstorsk. Vi ger dig tips på två bra metoder.

  Kristoffer Ottosson, ungdomsledare och mångsidig sportfiskare från Vänersborg är även en passionerad lakfiskare som här delar med sig av två metoder han själv framgångsrikt använder:  ”Lakfiske är hett från november fram till februari. Jag fiskar mest i strömmande vatten som Göta älv och i andra strömvatten som har förbindelse med Vänern. Lakfiske handlar om att presentera ett doftande agn vid botten där laken söker föda. Jag fiskar då med två metoder: klassiskt bottenmete med fast Paternostertackel och cirkelkrok samt pirkfiske med vertikalutrustning. I strömmande vatten hittar du laken i bakvatten och längs kanter. Fisket sker i mörkret men försök börja fiska just innan skymningen, det är oftast då det är bäst.”
  Foto: Bengt Olsson / Kristoffers val av utrustning för lakefiske.


  Utrustning bottenmete:

  Jag använder ett 11 fots 1,75 lb-spö med vit topp vilket underlättar att se nappen, en ålpingla med lysstav är också bra att använda. Men det funkar med vilket spö som helst med kastvikt från 40 gram och uppåt. Till det har jag en haspelrulle som rymmer minst 100 meter 0,20 mm flätlina eller 0,35 monolina.


  Utrustning pirkfiske:

  Lämplig utrustning är exempelvis ett 6–7 fots vertikalspö för beten upp till 60 gram med en multi- eller haspelrulle med 0,20–0,30 flätlina.


  Fiske med pirktackel:

  Pirktackel gör jag av en pirk i vikt runt 40–100 gram beroende på strömförhållanden, kopplat till en enkelkrok i storlek 3/0–4/0.

  Lämpliga pirkar är exempelvis 40–60 gram Wiggler Original men jag använder oftast min egen pirk ”Regpirken”. Som länk använder jag en fastach i storlek 2. Med en kort länk känner man hugget direkt och slipper djupa krokningar. Bästa metoden är att frekvent dunka pirken i botten med korta lyft så att kroken med agnet ligger kvar på botten. Hugget kommer i regel i lyftet.  Tackel och taktik för bottenmete:

  Tacklet gör jag av 0,35–0,45 monolina med cirkelkrok i storlek 1–3/0 beroende på bete. Är det besvärlig botten fiskar jag med omvänt Paternostertackel där kroktafs är kortare än sänkestafs. Sänkets vikt anpassas efter djup och strömförhållanden. Jag kör mest platta sänken runt 40–60 gram. Lämpligt bete är mört och abborre men helst nors eller gärs. Testa även mask, strömming eller räka. Jag bottenmetar med två spön. Ett fiskar jag statiskt och det andra aktivt med små förflyttningar, då söker man av en större yta. Hugget märks på att spötoppen knycker till eller böjs. Man vevar då fast cirkelkroken som i regel sätter sig i lakens mungipa.


  Visste du att: laken (Lota lota på latin) är den enda medlemmen från familjen torskfiskar som lever i sötvatten? Lake finns i nästan alla svenska sötvatten, utom i högt belägna fjällvatten, på Öland och i sydligaste Skåne. Längs ostkusten finns den från Bottenviken ned till Kalmarsund. På Gotland är den känd från flera vattendrag. Arten har ett stort utbredningsområde som omfattar hela norra Europa och sträcker sig österut genom Sibirien till nordöstra Asien samt angränsande delar av Nordamerika i Alaska. (källa: Artdatabanken)  Laken gillar kallt vatten och jagar längs botten i mörkret. På grund av klimat- och miljöförändringar har laken minskat på senare år. Släpp därför tillbaka laken, framförallt alla stora fiskar som är viktiga för reproduktionen. Vill man behålla en lake till mat ska man ta ett något mindre exemplar på max ett kilo. Köttet är vitt, fast och smakrikt och passar bland annat att panera och steka/fritera.


  Läs mer på hemsidan
  Senast ändrad av Bergman; 2018-12-07, 18:43.

Foton

Collapse

Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

Relaterat

Collapse

Ämnen Statistik Senaste inlägg
Startad av Sportfiskarna.se, 2019-05-20, 14:40
1 svar
104 visningar
0 gillar
Senaste inlägg PhilSharpe  
Startad av Sportfiskarna.se, 2019-09-25, 11:00
0 svar
31 visningar
0 gillar
Senaste inlägg Sportfiskarna.se  
Startad av Sportfiskarna.se, 2019-09-25, 14:20
0 svar
52 visningar
0 gillar
Senaste inlägg Sportfiskarna.se  
Startad av Sportfiskarna.se, 2019-09-27, 13:50
0 svar
37 visningar
0 gillar
Senaste inlägg Sportfiskarna.se  
Startad av Sportfiskarna.se, 2019-09-28, 08:00
17 svar
531 visningar
0 gillar
Senaste inlägg Classe69  
Arbetar...
X