Svenska indianlaxrekordet slaget tre gånger om - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Svenska indianlaxrekordet slaget tre gånger om

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
new posts

  • Svenska indianlaxrekordet slaget tre gånger om




    Foto: Storfiskregistret / Det senaste och nu gällande rekordet på indianlax på 450 gram fångat 7 juli av Robert Pederson.

    Sportfiskarna har nu i sommar granskat och godkänt hela tre nya rekord på den lilla fisken indianlax. Indianlax, som heter Oncorhynchus nerka på latin, registrerades i Storfiskregistret första gången 2016. Den är känd endast från några enstaka svenska vatten, där den inplanterats främst under 1950- och 60-talen. Indianlax förekommer annars i floder och sjöar längs Stillahavskusten i Ryssland, Japan och norra Nordamerika.


    Under sommaren har flera hugade sportfiskare och artjägare satsat på fiske i en liten namnlös tjärn med ett bestånd av indianlax i norra Dalarna. Tjärnen ingår i Dala fjällfiskekort.




    Foto: Storfiskregistret / Fredrik Gustavsson med rekord nr 1 fångat 6 juni.


    Den första som lyckades fånga en indianlax över gällande rekordvikt var Fredrik Gustavsson från Linghem. På självaste nationaldagen den 6 juni fick han en 34 centimeter lång och 350 gram tung indianlax på en liten spinnare. På fyra dagars fiske var denna fisk den enda som Fredrik och hans två medfiskare lyckades landa. Inte lätt, men skam den som ger sig.




    Foto: Storfiskregistret / Adam Alexandersson med rekord nr 2 fångat 28 juni.


    Fredriks rekord skulle dock inte bli långvarigt. För, redan den 28 juni åkte Åledboende artspecialisten Adam Alexandersson till samma tjärn och hakade på ett litet blåsilvrigt drag. Han fiskade i en liten brant i tjärnen och fick snart sin 106:e Sverigefångade fiskart på spö och krok. Denna råkade dessutom vara ett svenskt indianlaxrekord på hela 414 gram och 35 centimeter. Fisken var den enda som Adam och fiskekamraten lyckades lura under sitt besök.


    Men, inte heller detta rekord stod sig särskilt länge. Välkände sportfiskaren och artjägaren Robert Pederson hade också indianlax i siktet under sommaren. Den 7 juli befann han sig vid samma tjärn och betvingade en indianlax som föll för en välplacerad fluga, klockan 22 på kvällen. Roberts fisk var 35 centimeter lång och vägde 450 gram. Robert Pederson är alltså i dagsläget rekordhållare.


    Sportfiskarna gratulerar samtliga tre rekordinnehavare. Läs mer om svenska rekordfiskar och över 36 000 svenska storfiskar på: www.sportfiskarna.se/storfiskregistret




    Fakta om indianlax:

    Indianlax förekommer i en havsvandrande form, känd som ”Sockeye Salmon” i engelskspråkig litteratur, och en stationär sötvattensform som går under namnet ”Kokanee”. (det är sötvattensformen som planterats in i svenska vatten) I Nordamerika är den en av de arter som under vandringen upp till lekplatserna fångas och äts i stora mängder av grizzlybjörnar, vilket dokumenterats i många naturfilmer. Indianlax i sötvatten lever huvudsakligen av mindre ryggradslösa djur och övergår till fiskdiet först efter en tid i havet. Leken sker under hösten i rinnande vatten. En hona kan lägga upp till 5 000 ägg som kläcks under våren. Fiskarna dör strax efter leken. Källa: Artportalen


    Read more

    Läs mer på hemsidan
    Stödjer du sportfisket och fiskevården i Sverige? Bli medlem i Sportfiskarna.
    Klicka här för att bli medlem!
    Gilla oss på Facebook
    Sportfiskarnas hemsida

    Använd kontaktformuläret om du vill kontakta oss

Foton

Collapse

Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

Relaterat

Collapse

Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

Arbetar...
X