Åvaån torrlagd på grund av dammar i Tyresta nationalpark - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Åvaån torrlagd på grund av dammar i Tyresta nationalpark

Collapse
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
new posts

 • Åvaån torrlagd på grund av dammar i Tyresta nationalpark
  Foto: John Kärki / Den nedersta sträckan av Åvaån har torrlagts helt och sannolikt har all öring dött här.

  Stockholmsregionens mest kända havsöringså, Åvaån på Södertörn, har i sommar torrlagts på grund av felaktig dammreglering.


  Det var under Sportfiskarnas årliga elfiske för att övervaka miljöförändringar och rekryteringen av öring i Stockholms län som torrläggningen upptäcktes. Sportfiskarna anmälde då genast ärende till Länsstyrelsen för tillsyn.


  -På den nedersta sträckan från Åvavägen och ner till havet var vattendraget helt torrt medan det mellan nedre dammen och Åvagård fanns små pölar eller rännilar av vatten. Detta har aldrig hänt tidigare. Det är en katastrof för havsöringsbeståndet, tre årskullar av havsöring har sannolikt utraderats, konstaterar John Kärki, Projektledare för fiskevård på Sportfiskarna Region Mitt.


  Det som orsakat att Åvaåns vatten stängts av är en felaktig reglering av dammarna uppströms. Hösten 2018 renoverades den så kallade Nedre dammen i ån. Renoveringen som sköttes av Stiftelsen Tyrestaskogen (som förvaltar Tyresta nationalpark) godkändes av Länsstyrelsen i Stockholms län. Sportfiskarna ställer sig då kritiska till att dammen tilläts renoveras utan att krav ställdes på fria vandringsvägar. Dammen som utgör ett definitivt vandringshinder för all fisk att ta sig längre upp i ån har inget syfte mer än att den utgör en så kallad kulturmiljö. Genom en felaktig reglering har dammarna i systemet nu i sommar strypt vattentillförseln till Åvaån nedströms och därigenom orsakat en närmast total utslagning av åns fiskbestånd.


  Åvaån är ett av Stockholms viktigaste vattendrag för havsöring och rinner delvis genom Tyresta nationalpark. Vattendraget har även spelat en viktig roll i fiskeriforskning kring bland annat smoltutvandring. Det har även tidigare arrangerats havsöringsskådning längs ån under hösten då åns öringar kommer upp för att leka. Åns öringproduktion bidrar även till det populära havsöringsfisket på kusten.


  -Det är ett mycket märkligt beslut från Länsstyrelsen att ge ett godkännande för dammrenoveringen utan att ställa krav på fria vandringsvägar. I nationalparken finns flertalet fina strömsträckor som skulle kunna fungera som rekryteringslokaler för öring om öringarna fick möjlighet att passera nuvarande vandringshinder. Med facit i hand skulle jag vilja påstå att dammrenoveringen är ett stort misslyckande för naturvården i länet och att efterföljande torrläggning är ett miljöbrott, avslutar John Kärki.


  Som en jämförelse till årets torrläggning av Åvaån kan nämnas att även under fjolårets extremsommar med torka och långvarig extremvärme höll Åvaån vatten och Sportfiskarna kunde registrera mer än 300 öringar fördelat på fyra sträckor under elfisket. Under årets elfiske var det möjligt att elfiska i mindre stillastående pölar på en sträcka av 40 meter. Ingen öring fångades under detta elfiske vilket tydligt visar att åns öringbestånd har skadats mycket allvarligt och att det kan ta många år innan beståndet återhämtar sig.


  Sportfiskarna inväntar information i ärendet från Länsstyrelsen i Stockholm.


  Läs Sportfiskarnas anmälan till Länsstyrelsen här.

  Read more

  Läs mer på hemsidan
  Stödjer du sportfisket och fiskevården i Sverige? Bli medlem i Sportfiskarna.
  Klicka här för att bli medlem!
  Gilla oss på Facebook
  Sportfiskarnas hemsida

  Använd kontaktformuläret om du vill kontakta oss

 • #2

  Kommentera


  • #3
   Tragiskt..

   Kommentera


   • #4
    sommarprao in charge? Vore något för DN o dyl att ta upp. Jävla svineri

    Kommentera

    Foton

    Collapse

    Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

    Relaterat

    Collapse

    Ämnen Statistik Senaste inlägg
    Startad av Sportfiskarna.se, 2019-05-20, 14:40
    1 svar
    104 visningar
    0 gillar
    Senaste inlägg PhilSharpe  
    Startad av Sportfiskarna.se, 2019-09-27, 13:50
    0 svar
    37 visningar
    0 gillar
    Senaste inlägg Sportfiskarna.se  
    Startad av Sportfiskarna.se, 2019-09-28, 08:00
    17 svar
    531 visningar
    0 gillar
    Senaste inlägg Classe69  
    Startad av Sportfiskarna.se, 2019-09-30, 09:10
    0 svar
    30 visningar
    0 gillar
    Senaste inlägg Sportfiskarna.se  
    Startad av Sportfiskarna.se, 2019-10-03, 08:50
    1 svar
    13 visningar
    0 gillar
    Senaste inlägg Okoun
    av Okoun
     
    Arbetar...
    X