EU minskar laxkvoten med 5% - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

EU minskar laxkvoten med 5%

Collapse
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
new posts

 • EU minskar laxkvoten med 5%
  Foto: Bernt Moberg / Yrkesfisket efter lax i Östersjön ska minska med 5% under 2020 vilket är positivt för svaga laxbestånd. Här laxungar från Testeboaån.


  EU:s ministerråd med Sveriges landsbygdsminister Jennie Nilsson har beslutat om en minskning av fångstkvoten för östersjölax med 5% för 2020. Den totala fångsten blir då 86 575 laxar. Beslutet är precis i linje med EU-kommissionens tidigare förslag.

  Polskt tjuvfiske av lax måste upphöra

  En förutsättning för att den nu beslutade sänkningen av laxkvoten får en effekt och därmed skyddar svaga laxbestånd är att det tidigare mycket omfattande polska tjuvfisket efter lax i Östersjön inte fortsätter. Internationella havsforskningsrådet (ICES) föreslår utifrån nuvarande beräknad nivå på tjuvfiske att laxkvoten egentligen borde minska med 34% till 59 800 laxar för att kompensera för den lax som dödas utöver tillåten kvot. Under 2018 beslutades om skärpta kontroller av det polska yrkesfisket för att få stopp på detta illegala fiske som underminerar kvotsystemet. Om dessa åtgärder fungerar återstår att se.


  -De nya fiskereglerna som ska stoppa felrapportering och illegalt laxfiske måste tillämpas fullt ut, annars kommer ministerrådets positiva beslut om minskade laxfångster inte ge önskad effekt, säger Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.


  Laxsjukdomar fortsätter att oroa

  ICES varnar även för problem med sjukdomar i våra laxälvar. Glädjande nog minskar nu sjukdomen M74, det visar årets sammanställning av miljöövervakningsdata från sju svenska laxälvar som SLU gjort. Men bland annat kvarstår olika sjukdomar med dödlighet hos vuxen fisk. Detta innebär att laxsmoltproduktionen i svaga älvar som Vindelälven och Ljungan tyvärr kommer minska under kommande år.


  Mer info: Glenn Douglas, 070-570 22 89, glenn.douglas@sportfiskarna.se

  Read more

  Läs mer på hemsidan
  Stödjer du sportfisket och fiskevården i Sverige? Bli medlem i Sportfiskarna.
  Klicka här för att bli medlem!
  Gilla oss på Facebook
  Sportfiskarnas hemsida

  Använd kontaktformuläret om du vill kontakta oss

Foton

Collapse

Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

Relaterat

Collapse

Ämnen Statistik Senaste inlägg
Startad av Sportfiskarna.se, 2021-01-03, 21:15
4 svar
330 visningar
7 gillar
Senaste inlägg anteman
av anteman
 
Arbetar...
X