Sportfiskarna fyller hundra år - firar med jubileumsbok - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Sportfiskarna fyller hundra år - firar med jubileumsbok

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
new posts

  • Sportfiskarna fyller hundra år - firar med jubileumsbok




    Foto: Sportfiskarna / Årets julklapp för sportfiskenörden?


    ”Sportfiskarna och livet under ytan” är titeln på ett unikt bidrag till svensk sportfiskehistoria. Aldrig tidigare har ett så omfattande bokprojekt genomförts för att dokumentera det organiserade sportfiskets bakgrund och utveckling.

    Författaren Benny Lindgren, tillika redaktör för förbundets medlemstidning Svenskt Fiske, fick formellt uppdraget att skriva jubileumsboken om förbundets historia i samband Sportfiskemässan 2017. Men han hade redan tidigare under sitt yrkesverksamma liv samlat stora delar av det text- och bildmaterial som ingår. Benny har sedan spenderat åtskilliga timmar på universitetsbibliotek, i arkiv och på att söka igenom olika databaser. Resultatet av denna mycket omfattande research och påföljande textproduktion är ett praktverk på 275 sidor om sportfisket och förbundets historia i Sverige.


    Allt och lite till

    Boken som tar avstamp i det tidiga sportfiskets dunkla historia slutar i nutidens mycket expansiva utveckling av förbundet. På vägen avhandlas mycket utförligt det organiserade sportfiskets framväxt med referenser till allt som på olika sätt bidragit och påverkat utvecklingen. Man får bland annat en mycket tydlig genomgång av hur samhällsutvecklingen lagt grunden till att sportfiske idag är ett av våra mest populära fritidsintressen med närmare 2 miljoner utövare årligen, exempelvis genom reformen om åtta timmars arbetsdag 1919, rätten till betald semester 1938, en stigande levnadsstandard, redskapsbranschens utveckling med inhemska företag som ABU och Arjon, samt inrättandet av fiskekortsförsäljning och införandet av fritt handredskapsfiske med mera. Till detta kan vidare läggas grundandet av fiskeföreningar landet runt och en stigande produktion av fiskelitteratur i form av böcker, tidskrifter och redskapskataloger. Sportfisket växte och med det även dess samhällsekonomiska betydelse och behovet av att vara organiserade.




    Foto: Sportfiskarna / Försurningen och kalkningen har fått ett eget kapitel i jubileumsboken.


    Försurningen ett eget kapitel

    Fiskevården har alltsedan begynnelsen löpt som en röd tråd genom förbundets verksamhet. Därför har författaren även lagt stor vikt vid fiskevårdens utveckling och de olika faktorer som hotat och påverkat våra fiskbestånd. Bland hoten nämns bland annat överfisket av våra hav, den förödande utbyggnaden av vattenkraften i våra strömvatten, miljögifter och försurningen. Försurningen, dess skadeverkningar på fiskbestånden samt kalkningsverksamheten är- och har varit en mycket viktig fråga för Sportfiskarna och har i boken fått ett eget kapitel. När kalkningsverksamhetens första försök påbörjades i slutet av 1970-talet var Fritidsfiskarna (som Sportfiskarna då hette) starkt engagerade i frågan. I början bedrev även många fiskeklubbar och vattenägare egen kalkning av sina sjöar - man insåg att situationen var akut och agerade för att rädda fiskbestånden. Fritidsfiskarna var även starkt delaktiga i att miljörörelsen började bedriva internationell lobbyverksamhet för att minska de försurande utsläppen av svavel och kväve som sedan regnade ner över svenska vatten. Sammantaget är kampen mot försurningen en stor framgång för naturvården då man både kraftigt lyckats minska de försurande nedfallen och utvecklat och upprätthållit en kalkningsverksamhet som räddat många fiskbestånd och återskapat sportfiskemöjligheter. Sportfiskarna bevakar än idag försurningsfrågan genom att ge ut nyhetsbrevet pH6.2 om försurning och kalkning.


    Gäddfabriker, främjandeverksamhet och internationellt lobbyarbete

    Boken landar i den sista avdelningen i vår egen nutid där Sportfiskarna idag kraftigt expanderar verksamheten på olika områden. Den som vill veta varför man ska vara medlem i Sportfiskarna får ganska enkelt svaret genom författarens grundliga genomgång av dagens verksamhet i form av modern fiske- och naturvård, omfattande ungdomsverksamhet samt påverkansarbete på både EU-nivå och mot regering, riksdag och ansvariga myndigheter. Som Sportfiskarnas förbundsordförande Joakim Ollén skriver i sitt förord: ”Vi är en frisk och stark hundraåring och vår bästa tid är – framtiden.”




    Foto: Sportfiskarna / Författaren Benny Lindgren har koll på Sportfiskarnas historia, han har bland annat deltagit på samtliga kongresser och stämmor sedan 1992.


    Bli bättre på historia- läs boken!

    Sammanfattningsvis kan man säga att för den som vill förbättra sina historiekunskaper är ”Sportfiskarna och livet under ytan” en fantastisk källa till kunskap om i stort sett allt som har en koppling till svenskt sportfiske. Exempelvis avslutas boken med en referenslista, ett personregister på alla i boken förekommande personer, en lista på alla nuvarande anslutna lokalföreningar, Sportfiskarnas förbundsstadgar, samt inte minst, en litteraturlista på tusen titlar om fisk, sportfiske och fiskevård! Att försöka sammanfatta boken i en recension är en väldigt svår och otacksam uppgift. Köp och läs den själv i stället. Den finns nu att köpa i Sportfiskarnas webbutik. Ordinarie pris 299 kr, medlemspris: 199 kr. Rabattkoden hittar du på sid 35 i senaste numret av Svenskt Fiske.

    Read more

    Läs mer på hemsidan
    Stödjer du sportfisket och fiskevården i Sverige? Bli medlem i Sportfiskarna.
    Klicka här för att bli medlem!
    Gilla oss på Facebook
    Sportfiskarnas hemsida

    Använd kontaktformuläret om du vill kontakta oss

Foton

Collapse

Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

Relaterat

Collapse

Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

Arbetar...
X