Storfiskregistrets novemberdebatt 2018 - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Storfiskregistrets novemberdebatt 2018

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
new posts

 • Sportfiskarna.se
  replied
  Novemberdebatten 2018 är nu avslutad. Tack för ditt intresse och för synpunkterna. Eventuella regeländringar av Storfiskregistret presenteras i början av nästa år.

  Lämna en kommentar:


 • Calle2
  replied
  Den i särklass viktigaste parametern för att fånga stor fisk är fångstvattnet. Att utelämna den parametern gör det lika intressant som att kolla på en musiktävling utan ljud. Om det handlar om att visa upp sin fångst så finns det väl oändligt med möjligheter?! Idag saknas det väl knappast plattformar?!

  Jag fiskar i många vatten av olika karaktär och jag tycker inte det är så trångt som många säger. Och det finns massor av vatten som varit med i registret där man får vara själv 90% av gångerna mitt under högsäsong. Utom på de extremt väletablerade platserna naturligtvis! Och det gäller både i havet och i inlandet - samt i de insjöar där Svensson gillar att fiska. Men får dessa vatten ett lägre fisketryck för att vi skippar fångstvattnet i registreringen? Jag tror registrets påverkan är högst måttlig på dessa platser!

  Ska vi förändra hela registret för att vi ska få in ytterliggare en handfull abborrar, mörtar, karpar, gäddor och ålar? Många arter kommer det inte att påverka överhuvudtaget. Det har alltid funnits personer som inte anmält sina stora fiskar. Det är ett fritt val. Ryktet om ett vatten sprider sig nästan alltid förr eller senare och att det skulle finnas mängder av stekheta vatten som förblivit mörkade i generationer av specimenjägare - nä där är jag tyvärr skeptisk!

  Däremot hävdar jag att vill man ha fler anmälningar så får man öka publiciteten lite. Det är väl inte så konstigt att predatorfiskare inte anmäler sina fiskar när det behövs 30-40 olika arter eller ett svenskt rekord för en notis. Några fler nålar är ett bra förslag! Predator Grand slam till exempel som någon sa. Eller varför inte guldpredatorn - 10 st vardera av gädda, abborre och gös. Om det går att systematisera intervjuerna lite så att man kan få in fler intervjuer även med 10 eller 20 arter tror jag också det skulle intressera fler. Det finns säkert många varianter, se förslagen som uppslag!

  Lämna en kommentar:


 • Anders (Team Lilla My)
  replied
  Storfiskregistret är absolut inte meningslöst 2018. Tvärtom så växer ju dess funktion med tiden då allt fler fiskar anmäls efter hand. Självklart finns det ju numera fler kanaler att synas i ex. vlog, blogg, hemsidor, FB osv men dessa fyller en funktion på sitt sätt. En funktion dessa medier inte har och aldrig kommer att få är den statistiska biten. Det finns inget motsvarande Storfiskregistret för detta och den funktionen är ovärderlig.

  Vad gäller vikter så förespråkar jag som vanligt stor återhållsamhet kring dessa.

  Nya nålar.... nja. Jag tycker det räcker med de vi har.

  Lämna en kommentar:


 • Kimmen
  replied
  Ursprungligen postat av Bowen Visa inlägg
  Helt meningslöst register i tidsåldern vi lever i.
  Dessutom, är det någon som är så taggad på att publicera gram och mm någonstans så publikt, är denne även väldigt nära att skarva lite och eller rent ut av fuska.
  Lätt att kolla om firren som mättes och släpptes i, först knöddes full med bly och eller fisk, för precis ta sig förbi "rekordet"?

  (Ramaskri?)

  Varför skulle Storfiskregistret vara meningslöst 2018?
  Varför skulle registret vara sämre nu är för 10 år sedan eller 20 år sedan?

  Visst finns det många fler kanaler för dem som vill synas med sin storfångst idag än för 20 år sedan, exempelvis olika specimentävlingar o diverse bloggar.
  Tror faktiskt inte att Storfiskregistret ses som ett ’skrytforum’ bland Storfiskare.
  Många anmäler ju faktiskt sina fiskar till både specimentävlingar och Storfiskregistret.

  Jag vidhåller bestämt att fångstvattnet ska vara obligatoriskt i en Storfiskanmälan till Storfiskregistret, såsom dags dato bestämmelser.

  Förslaget med nya nålar låter ju skoj och nytänk!
  Typ en Predator/Grand Slam nål för de som lyckats med Gädda, Gös & Abborre över Storfiskvikt.

  Angående viktgränser hit o dit, säger som jag sa ifjol.
  Läge att sänka Havsöringen till nivå med Insjööringen dvs 6,0 kilo.

  Skitfiske!

  Lämna en kommentar:


 • Bowen
  replied
  Helt meningslöst register i tidsåldern vi lever i.
  Dessutom, är det någon som är så taggad på att publicera gram och mm någonstans så publikt, är denne även väldigt nära att skarva lite och eller rent ut av fuska.
  Lätt att kolla om firren som mättes och släpptes i, först knöddes full med bly och eller fisk, för precis ta sig förbi "rekordet"?

  (Ramaskri?)

  Lämna en kommentar:


 • Mijni
  replied
  Nicka,

  Sanningen framför allt håller jag med om. Men hur pass exakt måste det vara om var man fångar sina stora fiskar?
  Nu fiskar jag personligen mycket abborre i Malmökanal vilket inte är direkt hemligt men finns ju de som har sina hemliga smultronställen.

  Lämna en kommentar:


 • Jerry1990
  replied
  Måste fångstvattnet vara offentligt då?

  Lämna en kommentar:


 • Niklar
  replied
  Personligen har jag svårt att se att eventuell forskning blir sämre för att man inte anger vattendraget med specifikt namn. Det måste väl ändå vara extremt sällan det forskas just om en specifik sjön via registret. Visst blir det svårare för de sportfiskare som vill ha registret till att följa John men tycker fördelarna med att få in ännu fler anmälningar bör överväga. Ange typ av vatten och landskap borde väl egentligen vara tillräckligt. Registret kommer fortfarande ha massa information om beten, djup, fångstdjup tid med mera som gör det intressant. Tycker med andra att namn på vatten ska vara en valbar parameter för fångstmannen/kvinnan.

  En ide för att bosta intresset mer för registret är att införa en predatornål samt kanske en flugfiske nål för att locka in de grupper som inte är så aktiva. Vet att jag framfört denna ide förut.

  Lämna en kommentar:


 • Luthman
  replied
  Det är ju ett dilemma det där det förstår jag. Registret blir ju mindre intressant om man inte vet var fisken är fångad, samtidigt blir det ännu mindre intressant om ingen registrerar stor fisk. Som många andra tror jag att en grövre indelning vore en lösning, län eller liknande.

  Lämna en kommentar:


 • Morta
  replied
  Jag har aldrig anmält någon fisk, och mest troligt kommer jag inte göra det heller. Nu är det inte så många "reggor" jag fångat i mina dagar, men en del abborrar över 1600 har det blivit åtminstone(samt någon annan).

  Anledningen är ju förstås fångstplats. Det finns extremt få vatten med bra potential för riktigt stor fisk, tror jag i större delen av landet, men åtminstone är det så i Norrbotten där jag bor och fiskar. De flesta stora fiskarna jag fångar publicerar jag inte ens ut på mitt instagram-konto eller andra sociala medier p g a denna anledning. Tråkigt men sant. De senaste åren har fisketrycket ökat markant i många av de bästa vattnen i mitt närområde vilket absolut märks av, inte minst på resultaten(färre och färre tunga fiskar). Detta är inte bara min egna upplevelse, utan från rapporter av flera mycket duktiga sportfiskare.

  Detta är något som jag åtminstone tror är synonymt med hela landet. Med dagens digitalisering är det så enkelt att luska ut fiskeplatser mha google/hashtags samt sociala medier.

  Detta har gått till den grad att jag vet många duktiga fiskare som ändå väljer att lägga ut bilder på sina stora fiskar väntar flera månader med att publicera fångsterna för att inte avslöja för mycket. Någon kan ju sett de åka åt ett visst håll med båt på trailer en viss dag. Varken plats, metod, eller datum är något som anges. Utan endast fiskens storlek där bakgrunden på bilden i regel bara är vatten, eller t om "mörkat" vatten. Det kan ju t ex gå att se om det är strömmande vatten om man inte mörkar..........

  Så jag tror helt enkelt att få fler att registrera så måste man släppa kravet på fångstplats, alternativt att fångstplatsen är väldigt vagt specificerad, samt eventuellt exakt datum. Ja, det blir en del information som blir utelämnad, men det känns som att utvecklingen är på väg åt det hållet att fler och fler bara blir hemligare, så på sikt med de krav som är i dagsläget kommer det bli extremt få fiskar rapporterade av duktiga sportfiskare runt om i landet. Åtminstone är det vad jag tror

  Tror inte ens en halvt ospecificerad fångstplats skulle vara aktuellt. Blir ju inte så svårt kanske att lista ut var man fiskat när man registrerar en mört över kilot från ett vatten "väster om Jokkmokk"

  Lämna en kommentar:

Foton

Collapse

Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

Relaterat

Collapse

Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

Arbetar...
X