Jag vet inte om en sådan tråd finns. Har sökt men inte hittat ngn så jag kör en ny tråd.
Jag vill att det skall vara smidigt att åka ut och fiska.
Ordning och reda så att säga så man kan få så mycket fusketud som möjligt.
Allt från hur mkt tid man behöver lägga från att man parkerar bilen tills man är ute på 1a hit spot till var skall man hänga sin priest osv.
Ett bekymmer för mig har varit hur man skall hantera sin fångst. Från upptag tills man kommer hem. Mycket då min båt är en kompromiss mellan "fiskebåt" och familje cruiser (frugans krav för att kunna köpa en båt dvs kunna åka ut och sola men även bryggsegla).
Det mesta är inga problem men just fångsten och hanteringen av fisken har varit ett dilemma då det lätt blir "kladdigt" i båten med efterföljande rengöring så man slipper "gnället" över både fisklukt och fjäll.
Nu äntligen har jag hittat (för mig) den bästa set upen.
Har provat med hink men den måste sköljas ur och likväl luktar den och tar plats.
Så nu kör jag med en perfekt setup.
Jag har 2 st vita sk "dry sacks". En 60L och en 20L.
Jag lägger i is i båda och iom att de är helt vattentäta så rinner inte smältvatten ut ur säckarna.
När jag får napp så tar jag upp fisken och sänker ned i säcken (den stora) och sedan tar jag tag i fisken med säcken emellan och lossar kroken. Vill jag spara den så tar jag priesten och bankar och släpper ned fisken i säcken - om inte så slänger jag i den igen.
Fördelen här är att man blir inte "kladdig" då man sveper säcken runt fisken. Perfekt vid sillfiske - allt fjäll hamnar one i säcken.
Säcken försluts sedan efter varje fisk så inte smältvatten och fusk vatten kan rinna ut.
När jag sedan har tid över så grovrensar jag och grovfilear i på mitt "rensbord" som är en sådan där plast "balja" som man har i bakluckan för sina smutsiga skor.
Den är i plast och skadar på inte egg på kniven plus att den har kanter som går upp vilket gör att allt rens och rensvatten stannar kvar.
Filéerna lägger jag i en 6 L påse som jag har på rulle i båten. Den här påsen lägger jag sedan i den andra mindre säcken och på så vis blir den påsen enbart blöt från smältvatten ftpn isen.
Väl i land så sköljer jag av "rensbordet" som då blir underlag i bilen där jag sätter de 2 säckarna.
Väl hemma så tvättar jag ur den större säcken med diskmedel och varmt vatten och sedan tork. Det bästa av allt är att säcken luktar 0 fisk när den har torkat.
Den lilla säcken åker in i köket där jag gör finputsningen av de fileer som ligger dä.
Även denna tvättas ur även om den bara har haft is.
Sist tvättar jag skobrickan och allt är färdigt för nästa tur.
På det här sättet är båten helt ren från fiskfjäll, blod, rens osv.
Jag är helnöjd med den här lösningen.
Prova själva. Tips. Köp en vit eller ljus säcka(ar) så håller isen längre.
Is gör jag själv med en lite ismaskin som jag har i förrådet så slipper man klampar.
Det var mitt "hack".
Så. Har Ni några andra smarta tips som förenklar livet ombord? Fyll gärna på.
Jag vill att det skall vara smidigt att åka ut och fiska.
Ordning och reda så att säga så man kan få så mycket fusketud som möjligt.
Allt från hur mkt tid man behöver lägga från att man parkerar bilen tills man är ute på 1a hit spot till var skall man hänga sin priest osv.
Ett bekymmer för mig har varit hur man skall hantera sin fångst. Från upptag tills man kommer hem. Mycket då min båt är en kompromiss mellan "fiskebåt" och familje cruiser (frugans krav för att kunna köpa en båt dvs kunna åka ut och sola men även bryggsegla).
Det mesta är inga problem men just fångsten och hanteringen av fisken har varit ett dilemma då det lätt blir "kladdigt" i båten med efterföljande rengöring så man slipper "gnället" över både fisklukt och fjäll.
Nu äntligen har jag hittat (för mig) den bästa set upen.
Har provat med hink men den måste sköljas ur och likväl luktar den och tar plats.
Så nu kör jag med en perfekt setup.
Jag har 2 st vita sk "dry sacks". En 60L och en 20L.
Jag lägger i is i båda och iom att de är helt vattentäta så rinner inte smältvatten ut ur säckarna.
När jag får napp så tar jag upp fisken och sänker ned i säcken (den stora) och sedan tar jag tag i fisken med säcken emellan och lossar kroken. Vill jag spara den så tar jag priesten och bankar och släpper ned fisken i säcken - om inte så slänger jag i den igen.
Fördelen här är att man blir inte "kladdig" då man sveper säcken runt fisken. Perfekt vid sillfiske - allt fjäll hamnar one i säcken.
Säcken försluts sedan efter varje fisk så inte smältvatten och fusk vatten kan rinna ut.
När jag sedan har tid över så grovrensar jag och grovfilear i på mitt "rensbord" som är en sådan där plast "balja" som man har i bakluckan för sina smutsiga skor.
Den är i plast och skadar på inte egg på kniven plus att den har kanter som går upp vilket gör att allt rens och rensvatten stannar kvar.
Filéerna lägger jag i en 6 L påse som jag har på rulle i båten. Den här påsen lägger jag sedan i den andra mindre säcken och på så vis blir den påsen enbart blöt från smältvatten ftpn isen.
Väl i land så sköljer jag av "rensbordet" som då blir underlag i bilen där jag sätter de 2 säckarna.
Väl hemma så tvättar jag ur den större säcken med diskmedel och varmt vatten och sedan tork. Det bästa av allt är att säcken luktar 0 fisk när den har torkat.
Den lilla säcken åker in i köket där jag gör finputsningen av de fileer som ligger dä.
Även denna tvättas ur även om den bara har haft is.
Sist tvättar jag skobrickan och allt är färdigt för nästa tur.
På det här sättet är båten helt ren från fiskfjäll, blod, rens osv.
Jag är helnöjd med den här lösningen.
Prova själva. Tips. Köp en vit eller ljus säcka(ar) så håller isen längre.
Is gör jag själv med en lite ismaskin som jag har i förrådet så slipper man klampar.
Det var mitt "hack".
Så. Har Ni några andra smarta tips som förenklar livet ombord? Fyll gärna på.
Kommentera