Problem med nitar på en gammal buster - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Problem med nitar på en gammal buster

Collapse
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
new posts

 • #11
  Ursprungligen postat av Rospigg Visa inlägg

  Sannolikt är det just bottenmålningen som pajat nitarna då kopparbaserad färg äter upp dessa pga kemisk reaktion, har du fått bort all fäg så bör du kunna få nitarna TIG svetsade av en firma om du inte är svetsare själv.

  Vet några som gjort så efter att ha begått misstaget att måla med koppar på sina båtar och det har blivit bra resultat av svetsning efter att färgen tagits bort helt först.
  Gilla: Old Firehand
  Leif Engström
  http://www.trumman.com/fisketips.htm

  Kommentera


  • #12
   Ursprungligen postat av Exxet Visa inlägg   Du kan ha rätt Rospigg, Kopparfärg är döden för aluminium, Al blir offeranod i kontakt med koppar, men det gäller inte bara koppar. Båten far illa om du har stålkomponenter i båt som tex en plåt under motorn el, dyl. Du måste ha Syrafast rstf stål. Många tar vanligt rostfritt i tron att det duger men 18/8 stål eller 2333, även kallat diskbänksstål duger inte. Allt aluminium förgås, blir offeranod i samverkan med dessa stål.

   En annan orsak kan vara att båten har tvättats med starkt basiska tvättmedel. Detta brukar ge sig till känna på nitar för där kan medlet tränga in, vilket jag har svårt att tro att kopparfärgen har gjort, och basiska medel fräter på aluminiumet. Va länge sedan jag jobbade inom Al-byggnation så vad exakt det är som händer kan jag inte säga nu, men basiska medel är döden.

   Så till det verkliga problemet. Aluminiumbåtar i all ära men detta är som med gamla träbåtar, dom måste nitas efter en tid. Rörelser i båten under drift gör att niten jobbar kontinuerligt i sitt lnspända läge. Detta medför att precis som för träbåtar att niten med tiden glappar upp hålet som den sitter i, alternativt att niten själv nöts ner något vilket i sin tur ger en glappt inspänd nit. I dessa fall så är det bara att nita om. Måla nu inte fan på väggen, som med allt annat så är det enkelt, allt som en gång är byggt / tillverkat går att bygga och tillverka igen. Borra ur nitarna borra upp hålet någon/några tiondelar och nita om med något grövre nit än ursprungl. du kan kolla bef nitdim genom att boora bort skallen å slå ur niten.

   Men välj RÄTT nit. Finns massa billigt skit på biltema mm som duger till postlådan och cykelskärmen men inte till en båt. Du måste ha en bra nit Utan blandmaterial och av rätt Al-legering. Colly-Company var ett företag förr som kunde sånt där.

   Lycka till / Axe
   Gilla: Old Firehand
   Leif Engström
   http://www.trumman.com/fisketips.htm

   Kommentera

   Foton

   Collapse

   Relaterat

   Collapse

   Ämnen Statistik Senaste inlägg
   Startad av iso, 2010-02-19, 18:59
   3 svar
   2 367 visningar
   0 gillar
   Senaste inlägg Tobbe74
   av Tobbe74
    
   Startad av Von__H, 2010-04-01, 21:31
   11 svar
   4 705 visningar
   0 gillar
   Senaste inlägg Old Firehand  
   Startad av heinrich79, 2011-05-09, 17:11
   148 svar
   35 007 visningar
   0 gillar
   Senaste inlägg heinrich79  
   Startad av Mickex, 2013-03-31, 11:58
   16 svar
   11 401 visningar
   0 gillar
   Senaste inlägg Old Firehand  
   Startad av Rospigg, 2013-12-23, 12:23
   10 svar
   1 795 visningar
   0 gillar
   Senaste inlägg Mickez
   av Mickez
    
   Arbetar...
   X