Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Dödsdömd motor

Collapse
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
new posts

 • Laxen2
  replied
  Min avsikt men den här tråden var att bli bekräftad i mina tankebanor, och i andra hand att skapa lite debatt. Men jag sammanfattar det hela såhär. Den är inte dödsdömd, men en motor som bygger på äldre teknologi.

  Tar man bara hänsyn till motorns begränsningar så bör den fungera tillfredställande under många år. Men eftersom priset är mycket högt satt och att jag använder mina motorer väldigt sporadiskt så väljer jag ett annat märke den här gången. Min motor behöver att vara skottsäker. Jag ska kunna köra i 20 minuter, stänga av motorn och kunna starta mjukt och säkert om ett halvår.
  Senast ändrad av Laxen2; 2019-03-17, 18:30.

  Lämna en kommentar:


 • Old Firehand
  replied
  Ursprungligen postat av Laxen2 Visa inlägg
  Finns det någon vits med att köpa en helt ny Honda bf 30? Motorn är väl dödsdömd vid det här laget med dess omoderna teknik byggd kring 3 förgasare. Köper man motorn så ber man
  om problem som kommer att komma förr eller senare på grund av dålig bränsle kvalité och omoderna förgasare. Eller finns det kvaliter som väger upp denna enorma nackdel?

  Motorn borde inte kunna sälja speciellt bra om man tar hänsyn marknadsekonomiska principer om inte priset sänks rejält eller att motorn uppdateras med den senaste tekniken.

  Jag har pratar med Honda Marine Sverige och även talespersonen medgav att motorn behöver uppdateras och har brister. Så nästa fråga blir hur pass innovativ är Honda egentligen och var har man sitt fokus? Inte är det på marina motorer. En gång i tiden så kanske Honda ledde utvecklingen men nu har man hamnat efter och lever på sitt rykte.
  Hej Laxen 2;

  Köp en ny Honda BF 30 och du har en fungerande utombordsmotor de närmaste 30 åren...

  Jag minns på 1970-talet när Volvo Penta köpte 7 och 9 hkr motorer från Honda och försåg dem med Volvo-kåpor och Volvo-dekaler samt började sälja dem som 4-takts utombordare under märket Volvo Penta här i Sverige...

  Man lär så länge man lever!

  Old Firehand
  Leif Engström

  http://www.trumman.com/fisketips.htm

  https://www.ssbilbehor.se/honda-utom...k-kort-elstart
  Senast ändrad av Old Firehand; 2019-03-17, 12:42.

  Lämna en kommentar:


 • Team Colibri
  replied
  Ursprungligen postat av tintin_jkpg Visa inlägg
  För mig som är helt utan erfarenhet av förbränningsmotorer till båt men som är intresserad av bilar och innovationer på deras motorfront så känns det spontant som att de flesta båtmotortillverkare är årtionden efter t.ex bilmotorer. Men jag kan ju ha fel.
  Hur kommer det sig att utformningen inte ändrat sig nämnvärt sedan båtmotorns påkomst?
  Finns det någon elhybridmotor på marknaden?
  De fleste båtmotorer av litt størrelse ER bilmotorer.

  Lämna en kommentar:


 • Cyaneus
  replied
  Ja förgasare är väl inte direkt cutting edge 2019 men jag tror nog att Honda säljer rätt många ändå. Väletablerat märke med gott rykte. Dessutom säljs rätt många nya motorer ihop med nya båtar och då köper nog många den motor som sas hänger med till båten.

  Jag förstår inte riktigt vart du vill komma med inlägget. Vill du inte ha en motor med förgasare, köp en med efi istället. Vill du att Honda skall sänka priset för att de inte längre leder utvecklingen? Det är nog inte så troligt. Det vore ju att placera sig själv i budgetsegmentet och det vill de knappast.

  Lämna en kommentar:


 • tintin_jkpg
  replied
  För mig som är helt utan erfarenhet av förbränningsmotorer till båt men som är intresserad av bilar och innovationer på deras motorfront så känns det spontant som att de flesta båtmotortillverkare är årtionden efter t.ex bilmotorer. Men jag kan ju ha fel.
  Hur kommer det sig att utformningen inte ändrat sig nämnvärt sedan båtmotorns påkomst?
  Finns det någon elhybridmotor på marknaden?

  Lämna en kommentar:


 • Team Colibri
  replied
  Rent teknisk er det Suzuki som har den mest avanserte 30HK på markedet nå. (Noe de har hatt de to-tre siste årene.) Det er en svært bra motor på alle områder utenom ett og det problemet er allerede nevnt tidligere i tråden. (Forstyrrelser på det elektriske anlegget.)

  Jeg har tidligere hatt tre Honda (en BF30 og to BF50). BF50 hadde jeg først som forgasser men byttet til EFI da den ble lansert ca 2007. Det var merkbar forskjell på de to motorene og i dag hadde jeg ikke kjøpt en (ny) motor uten EFI.

  Lämna en kommentar:


 • anteman
  replied
  Jag tror utan att veta att den saken kan hanteras med att en sista tank eller två för säsongen fylls med alkylatbensin för 4-taktare...?

  Förr med en 2-t jag baxade mellan bil/båt varje gång hade jag för vana att koppla loss bränsleslangen när jag kom i hamn, sen puttrade den nån minut på tomgång tills den var tom...
  Senast ändrad av anteman; 2019-03-16, 20:49.

  Lämna en kommentar:


 • Laxen2
  replied
  Okej, Jag ska vara ärlig. Sanningen är att jag funderat på att köpa just denna motor på grund av att jag tycker att den är estetisk tilltalande. Jag tycker om färgen, formen och rorkulten. Det som avskräckt mig är att jag läst negativa inlägg om motorn på andra forum såsom:

  https://www.maringuiden.se/forum/top...edt%C3%A4nder/

  "Hondas förgasarmotorer som uppfyller EPA 2006 är superkänsliga för de hartsrester som bildas då gammal bensin ligger kvar i förgasarna då motorn inte används under längre tider (vinter mm).

  På grund av avgaskraven finns en massa hårstråtunna kanaler i varje förgasare som alltså sätts igen lätt. De är dessutom mycket svåra att få rena, seriös demontering och ultraljudstvätt KANSKE hjälper, annars gäller total demontering och mekanisk rensning av allt via tunna metalltrådar av precis rätt dimension. Ett dj-a pillejobb....
  Det hela förvärras av att dessa motorer har en förgasare per cylinder, som slutligen skall balanseras också.
  JO, jag hade en sån best, fast 30 hk, men tre djävlandes cylindrar var det.

  Sensmoral: köp ALDRIG en sentida EPA2006- motor från Honda! Sen hjälper det inte att resten av motorn är jättebra. Lägg en peng på nyare insprutningsversioner i stället."

  http://pakryss.se/tekniska-namnden-b...i-utombordare/

  "En firma som skulle fixa detta sade (Rond1) efter ultraljudstvätt och byte till ny bensin att det kunde vara bensinen som var för gammal. När ja gsen provkörde motorn gick den lika visset som innan. Bensinen gjorde ingen skillnad. Efter ytterligare två reklamationer då firman slutligen demonterade förgasarna ordentligt och manuellt rensade de nästan hårfina kanalerna blev det hela OK.

  Jag kan tänka mig att en ökad inblandning av biosubstanser i bensinen kan orsaka kraftigare polymerisation då den avdunstar, och att detta i kombination med invecklade och känsliga små förgasar- eller insputningskanaler som de skärpta utsläppsreglerna medför, kan göra det hela mycket känsligare än tidigare,"

  Allt detta i kombination med att Hondas talesperson inte försvarade motorn på båtmässan gjorde att jag kom till slutsatsen att den var föråldrad, undermåttlig och dödsdömd. Vilket fick mig att undra hur och varför motorn ens finns på marknaden. Så nu har jag sagt det.
  Senast ändrad av Laxen2; 2019-03-16, 20:45.

  Lämna en kommentar:


 • anteman
  replied
  Fan, nu tände det till på alla 4 (tja 3 då..) och slog lite gnistor i denna tråd !

  Lämna en kommentar:


 • Lejestrand
  replied
  Orkar knappt skriva i trådar av den här typen, men...Jag hade en Honda 50 hk med förgasare i många år, bästa motorn jag haft hittills. Har en Suzuki 50 hk insprutare nu och den är nästan lika bra, men den har högre motorljud och framförallt genererar den djävulskt med elektriska störningar på all elektronik. Känt problem som är kopplat just till insprutningen. Sjukt irriterande, men det är väl inget alla dina fina branschkontakter talat om...

  Lämna en kommentar:

Foton

Collapse

Relaterat

Collapse

Ämnen Statistik Senaste inlägg
Startad av Erikkw, 2014-03-11, 15:44
18 svar
11 000 visningar
0 gillar
Senaste inlägg Old Firehand  
Startad av JohanB, 2014-04-18, 08:15
16 svar
1 826 visningar
0 gillar
Senaste inlägg engqvist  
Startad av Pixelon, 2017-05-03, 13:24
6 svar
811 visningar
0 gillar
Senaste inlägg Olliverroth  
Startad av joens, 2017-05-04, 23:51
371 svar
38 007 visningar
0 gillar
Senaste inlägg Mighty_Pikey  
Startad av rubby, 2018-02-11, 15:08
68 svar
11 572 visningar
0 gillar
Senaste inlägg Rima
av Rima
 
Arbetar...
X