Hur monterar ni axelhållarbrickan till spolaxeln? - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Hur monterar ni axelhållarbrickan till spolaxeln?

Collapse
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
new posts

 • KeBa
  replied
  Jag "sprängde" nyss en rulle med denna bricka och funderade lite över funktionen.
  Ja, den kanske hindrar spoleaxeln att rotera....men är det ett problem eller skillnad i kastlängd om den gör det eller inte?...inte enligt mig.

  Om spolen är centrerad mellan sina "rattar"...ja hur skulle brickan kunna påverka så att pinjongen käkar plast eller inte käkar plast?
  Man kan ju alltid gå till ytterligheterna med ett glapp som är mycket stort men det tycker jag faller under "handhavandefel" och det räknas inte.

  Det finns ju en praktisk funktion, axeln stannar i vevpartiet när man skruvar av vevgaveln....japp, det köper jag.

  Bara att "någon har sagt" eller skrivit lägger jag inte så stor vikt vid, förklaringar och fakta väger tyngre.

  Vad jag tror är att om man centrerar spolen med ett ytterst litet glapp så spelar det ingen praktisk roll om bricka sitter där eller inte....mer än att det kan vara en fördel att axeln sitter kvar vid demontage.

  Var vänliga och rätta mig om ni tycker att jag är fel ute i mina tankar, jag vill gärna förstå det här.

  /Kenneth

  Lämna en kommentar:


 • Ridders
  replied
  Mankan G, tacker för bra input & information.

  Det verkar som en konstig konstruktion i Record'en. De enda 2 avsikter jag kan komma på är, att man vill förhindra, att lagren kanar på spolakslen eller att der önskas en slags ”reserv-lager”. ??

  Tilbaka till plastbrickan:

  Jag rekommanderar att läsa igen Anders(Gäddfiske.se)s erfarenheter, specielt detta avsnitt :

  ” …..ett snabbt samtal till ABUs serviceavdelning bekräftade att detta var ett vanligt fel. Möjligen har detta ett samband med att den lilla svarta plastbrickan som ska hålla fast spolaxeln var trasig på denna rullen. Något som jag ignorerat i ett par år eftersom jag inte genomskådade funktionen. ” + naturligtvis fotos. Link:

  https://gäddfiske.se/blog/index.php/2014/04/15/rullmek/

  Jag tyckar det er omedelbart genomskådligt, och jag er inte specielt intelligent (månge är troligen överens her), utan har en bakgrund som verktygsmakere. Möjligen är de detta faktum, som lättar förståelsen av tekniska interaktioner och finesser?

  Mvh jr
  Senast ändrad av Ridders; 2018-01-25, 16:31.

  Lämna en kommentar:


 • Mankan G
  replied
  Ursprungligen postat av Ridders Visa inlägg
  Manken, tacker för fin information. Du berätter om "den senaste varianten" af Record. Ett frågo til min orientering: Finns inte någon in-byggd envägslager i spolen i senaste varianten??. Dén varianten jag hade (2005-2006), hade ett sådant envägslager.

  mvh jr
  Det finns inget envägslager i den senaste varianten.

  En annan sak som skiljer är att en grund spole fanns visserligen även tidigare men den var allt annat än lätt. Den nya spolen är lättare om än tyngre än UTs. Den väger ganska precis mitt i mellan UTs och ABUs originalspole till de vanliga Ambassadeurerna. En riktigt trevlig mellanväg som trimspole, före prishöjningen vill säga, mellan den tunga originalspolen och den helt fantastiska men svindyra från UT. För Buster Jerks, Mc rubber etc är den perfekt. Numera är den lite för dyr. Föredrar UTs

  Linspridaren är en ultralätt sak. Väger lika lite som de linsrpidare som Sportfiskeboden säljer. Dock håller deras medan min original blivit glapp. Dra inte några slutsatser av detta bara. Jag har fyra från Sportfiskeboden och alla fungerar fint trots hård användning medan original från ABU blivit glapp på två år. Inte en susning om jag har haft otur eller om det defacto skiljer i konstruktionen.
  Senast ändrad av Mankan G; 2018-01-25, 14:11.

  Lämna en kommentar:


 • Ridders
  replied
  Manken, tacker för fin information. Du berätter om "den senaste varianten" af Record. Ett frågo til min orientering: Finns inte någon in-byggd envägslager i spolen i senaste varianten??. Dén varianten jag hade (2005-2006), hade ett sådant envägslager.

  mvh jr
  Senast ändrad av Ridders; 2018-01-25, 12:10.

  Lämna en kommentar:


 • Mankan G
  replied
  Jag har faktiskt även kastat bort brickan på mina Rocket rullar också. På en av dessa har jag monterat in en magnetbroms. Men utan den yttre justeringen. Jag justerar istället bromskraften genom att flytta spolen lite i sidled. Det sitter en UT spole i rullen så bromsverkan är rätt liten men tillräcklig för att lugna ner rullen. Flytten av spolen i sidled är inte speciellt stor. Max 2 mm och jag har absolut inga problem med att något tar i eller att oket är slitet.

  Kan inte riktigt se varför det ska vara knepigare med en Rocket utan brickan om man använder Rocketens rattar till att centrera spolen. Axeln hamnar ju på precis i samma läge som med en rundgavlad rulle. Gör man en överdriven justering så att spolen hamnar toksnett så låter det givetvis illa

  De extra lagren i Rekord, de som sitter i resp lagerkopp och håller axeln på plats gör ingen som helst nytta vid kast. Nu avser jag den senaste varianten. Jag är helt övertygad om att ABU satt i dem mest för att kunna räkna in fler lager i marknadsföringen. Precis som de gjort med det kullagrade mellanhjulet. En ren idiotkonstrukion då det bara har ett kullager i ena änden och plastlagringen kvar i den andra med låsflärpen i plast kvar. Det är låsflärpen i plast som begränsar rotationen, skär bort den och montera istället hjulet med ett c clip så snurrar allt MYCKET lättare.

  Förmodligen tillåter kullagren axeln att snurra även vid kast men varför ska den göra det? Det blir ju bara mer massa som ska snurras igång vid kast. På min rulle hade dessutom ett av dessa lager rostat någon gång under säsongen. Det gick att snurra men trögt. Märkte inte av det förrän jag rev ner rullen i höstas för en genomgång. I teorin borde dessa lager göra invevningen lättare. Belastningen på pinjongen torde medföra att axeln låses fast mot pinjongen vid vevning och således snurra med. Med kullager i bägge ändar av spolaxeln så borde det göra livet enklare. Dock inget jag märkt av. Lite svårt att jämföra dock då min rulle har 6,8:1 utv mot 6,3:1, 5,3:1 eller 3,8:1 på mina andra rullar. Dessutom används de till olika spön och med olika beten. Vore intressant att peta i samma utväxling och testa med samma beten

  En sista iakttagelse ang Rekorden så har den som bekant en linspridare i lättviktsmaterial. På min rulle märkte jag att kasten inte blev lika långa som tidigare. Efter att rivit rullen och smort allt så var fortfarande kasten kortare. Döm om min förvåning när jag upptäckte att det var linspridaren som blivit sliten och wobblade lite på röret. Det märktes mest när spridaren ska vända i ytterlägena. Wobblet fick spridaren att gå trögt vid varje vändning och därmed korta av kasten märkbart.
  Senast ändrad av Mankan G; 2018-01-24, 23:39.

  Lämna en kommentar:


 • ElCamino
  replied
  Ursprungligen postat av Lindsten87 Visa inlägg
  Ok..ja jag har bussningar på den rullen...

  Har iom denna tråd monterat tillbaka ett clips som är helt o fint. Ska provkasta så fort tillfälle ges. Kanske va bussningarn som inte var inslitna. Detta var som sagt när allt vart nymonterat. Bussningar blir ju bättre med tiden
  Jag är ingen fantast av bussningar. Men de gånger jag monterat sådana har jag haft en lös spolaxel till hjälp för att styra de på plats ordentligt. Ibland har folk fått lägga bussningarna i frysen och värmt spolen i ugnen osv...
  Är avgörande att de bottnar i spolen ordentligt, hamnar de inte hundra rakt, ELLER, inte håller rätt mått då blir det inga rekordkast direkt.

  Lycka till!

  Lämna en kommentar:


 • Ridders
  replied
  Klart der inte skal vara någon låsbricka i en Record – den har roterende axel, som er lagrat i gavlene.

  Å andra siden är det också klart, at der förmodligen vil vara en skillnad på ex-vis Rocket-modellerne och dom, som inte har någon centreringsskruv i icke-vavgavlarne, ex.vis C3 och C4.

  Vis man i Rocket-modellarne skruver icke-vevsidans centreringsskruv för långt ut, kan hele axlen (incl. mässing”knöl”) komma så langt bort från pinion-drevet, att piniondreves lilla kugg kan komma i kontakt med oket, vis der inte finns en korrekt monterat låsbricka (= dvs. med basen mot vev-huset).

  Man kan själv göra et experiment: Avmonter vev-sidan med axel, dra pinionen en bit ut axielt och roter den en bit. När du gör det med korrekt monterat låsbricka, märks inte något specielt. När du tar bort låsbrickan och gör det samma, finns en märkbar kontakt mot åket – du märker, att tänderna tar i.

  Möjligen kan man slänga låsbrickan på på de modellarne, som har kupad icke-vevgavel – dvs. fast stop för axlen, men varfor göra det – den besvärar jo inte, utan gör möjligen nytta, också här.

  Låt höra, när Ni gjort lite experiment.

  Mvh jr

  Lämna en kommentar:


 • Lindsten87
  replied
  Ok..ja jag har bussningar på den rullen...

  Har iom denna tråd monterat tillbaka ett clips som är helt o fint. Ska provkasta så fort tillfälle ges. Kanske va bussningarn som inte var inslitna. Detta var som sagt när allt vart nymonterat. Bussningar blir ju bättre med tiden
  Senast ändrad av Lindsten87; 2018-01-23, 10:08.

  Lämna en kommentar:


 • ElCamino
  replied
  Ursprungligen postat av Lindsten87 Visa inlägg
  Hade till och med ngt sämre kastlängder än original. Minns inte ingående varför plastbiten skulle bort men det fungerade kalas efter iaf. Detta var i början på min rullmekarkärriär så kunskaperna var inte på topp, därav att jag sökte hjälp av sportfiskeboden. Min egen analys nu när jag funderat lite är att plastbiten var sprucken och hämmade spolaxeln att accelerera....enda jag kan tänka mig
  Det är ju det som är grejen... Tar du bort plastclipset så medroterar ju spolaxeln.
  Den skall ju inte göra det. Men om du har något i spolen, bussningar eller lager, som av någon anledning får spolen att rotera dåligt så är ju borttagandet av clipset en quickfix. Gissar att du hade bussningar?

  Lämna en kommentar:


 • Lindsten87
  replied
  Hade till och med ngt sämre kastlängder än original. Minns inte ingående varför plastbiten skulle bort men det fungerade kalas efter iaf. Detta var i början på min rullmekarkärriär så kunskaperna var inte på topp, därav att jag sökte hjälp av sportfiskeboden. Min egen analys nu när jag funderat lite är att plastbiten var sprucken och hämmade spolaxeln att accelerera....enda jag kan tänka mig

  Lämna en kommentar:

Foton

Collapse

Relaterat

Collapse

Ämnen Statistik Senaste inlägg
Startad av CDan, 2011-11-03, 09:50
13 svar
2 494 visningar
0 gillar
Senaste inlägg Centimeterfisk  
Startad av NapparInte, 2014-06-21, 13:48
19 svar
1 475 visningar
0 gillar
Senaste inlägg HA-Lures  
Startad av outkaszt, 2014-11-12, 22:21
103 svar
10 438 visningar
0 gillar
Senaste inlägg Xerup
av Xerup
 
Startad av Hassan, 2015-02-02, 21:27
20 svar
3 201 visningar
0 gillar
Senaste inlägg Kolnej
av Kolnej
 
Startad av gabbu, 2015-04-29, 22:32
347 svar
61 828 visningar
38 gillar
Senaste inlägg Xerup
av Xerup
 
Arbetar...
X