Resultat 1 till 2 av 2
 1. #1

  Fotoalbum: Länk här
  Upplagda PB:n: Länk här
  Placering i ligan: Länk här

  kajakfiskarn.ses avatar
  Reg.datum
  Mar 2013
  Ort
  Stockholm
  Inlägg
  218
  Gilla
  23
  Gillad 31 gånger i 28 inlägg

  Installation av barnstol på kajak

  VIDEO: genomgång av modifierad cykelbarnstol för kajakfiske.


  Genom att installera en ombyggd cykelbarnstol baktill på kajaken så behöver man inte längre göra det svåra valet mellan fiske och familj, -ett val jag tror många pappor brottas med var eller varannan helg.*Tar man med sig sin son eller dotter har man också privilegiet att kunna ge sitt barn oförglömliga upplevelser och minnen tillsammans med dess största superhjälte: pappa! Att vara på äventyr med [min] pappa har i alla fall givit mig mina bästa sommar -och barndomsminnen och jag vill ge min dotter Alice samma gåva.Så emedan jag har hunnit med en hel del i år om man ser till nyårslöften och ”att göra”-listan, så är det genomförande som jag är mest nöjd med att jag äntligen ordnat med en barnstol på kajaken. Därmed har jag kunnat ta med inte bara fru (som har egen kajak), utan även dotter ut på sjön.*Nedan delar jag med mig av detaljerna kring projektet.
  Kontroversiellt

  Jag rekommenderar utan minsta tvekan alla goda pappor att installera en barnstol på kajaken. Man ska dock ha klart för sig att ämnet är något kontroversiellt; Många upprördes när jag 2015 frågade kring erfarenheter av barnstol på kajaken. Det var oansvarigt om inte värre, tycke några.

  Jag minns att jag förvånades över bristen på förståelse: ska man inte umgås med sina barn och ska de inte få uppleva!? Jag fräste tillbaka, ville kalla belackarna ”sittkissare” (vad är värre än en kastrerad man!?), men höll det någorlunda sansat.
  Till mjukispappornas försvar kan ju nämnas att min dotter bara var ett år vid den tiden, men jag är övertygad om att den stol jag nu byggt hade fungerat lika väl då.
  En lämplig donator

  Det skall sägas att det inte bara var negativa kommentarer kring projektet och vissa kom med idéer. Däribland Manne som föreslog en cykelbarnstol. Och varför inte!? Dels är ju de flesta barn vana vid att sitta i en sådan, dels har de både bra rygg och bra sidostöd och slutligen så är det lätt att få tag på begagnade.
  Min rekommendation är därför att införskaffa en begagnad cykelbarnstol på Blocket. Den får gärna vara gammal och den får gärna vara inkomplett -allt krimskrams på stolen ska ändå bort, men använd dig av [brister] för att skaffa dig prutmån. Min stol kostade endast 149 kronor efter att jag klagat på en riven sittdyna…
  *Detta behöver du

  1. Cykelbarnstol (se diskussion ovan)
  2. RAM-fästen till stolen (2-3 st), förslagsvis*RAM-202U
  3. RAM-fästen till kajaken (2-3 st), förslagsvis RAM-202U-153
  4. RAM-armar (2-3 st), förslagsvis*RAM-201U
  5. Eventuella förstärkningsplattor
  6. Skruv, mutter och brickor, gärna i rostfritt
  7. Marint silikon
  8. Kniv och/eller såg

  Steg 1: Rensa stolen

  Allt ska bort! Bokstavligen. Skär eller klipp av allt som går från stolen tills den är ren ned till plasten. Tänk på att bälte på sjön kan vara en fara om kajaken går runt och att sittdynor kan dra åt sig vatten.
  Stolen ska rensas på allt från bälte(n) till dynor.


  Steg 2: Kapa benen

  Eftersom en cykelbarnstol är ganska hög vill vi kapa ned den för att det inte ska bli vingligt. Tanken är att få tyngdpunkten så låg som möjligt, men att stolen fortfarande skall vara bekväm att sitta i för barnet. Dessutom: ju mindre den färdiga stolen är desto lättare blir den att packa och ta med sig. Jag valde att kapa stolens ben hela vägen upp till sitsen. Jag gjorde detta genom att teckna en mjuk rundad linje med en vit markör och sen skära / såga bort plasten. Försök att följa stolens former så mycket det går och undvik vassa kanter som barnet kan göra illa sig på.


  Barnstolens ben är avskurna. Jag har försökt att använda mjuka linjer för att behålla stolens stil.

  Steg 3: Bestäm position / testmontera

  Okej, med stolen nedkapad kan den testmonteras för att bestämma hur den ska fästas på kajaken. Förslagsvis tittar du på en montering direkt bakom din egen stol. På min kajak, en Hobie Revolution 13, så är platsen mellan kanotist och bakre spöhållare optimal. Genom att hålla stolen i position kan man bestämma vilken typ av fästen man behöver på kajaken samt hur långa RAM-armarna behöver vara för att hålla stolen. I bilden nedan ses mina rektangulära fästen direkt bakom spöhållarna.
  Rektangulära RAM-fästen (RAM-202U-153) är en variant som ger säker förankring för stolen.


  Steg 4: Installera RAM-fästen

  Jag går inte in på detalj här, men åtminstone två och eventuellt tre fästen bör installeras på stolen respektive kajaken. Tre blir säkrare. Två blir billigare. Vad man vill tänka på är hur som helst två saker: 1.) att installationen inte gör det obekvämt för barnet, och 2.) att belastningen från barnet inte blir sådan att kajaken eller stolen riskerar att skadas. Stora brickor (se bild) och runda fina skruvhuvuden samt eventuella bakstycken som installeras inuti kajakskrovet är därför ett bra val.
  Barnvänliga skruvhuvuden (inget man skär sig på!) och stora brickor.


  Basen mot kajaken installeras med marint silikon samt ordentliga bakstycken (ej i bild)  Steg 5: Putsa och slutför

  Med avsågade ben och fästen på både stol och kajak är installationen egentligen färdig. Men, eftersom att du kommer ha ett barn på kajaken och eftersom att du är pedant så kan det vara värt att lägga lite ytterligare tid på att snygga till stolen och att slipa ned kanterna där stolsbenen suttit.

  Sedan är det väl egentligen bara att lasta ungen och ge sig iväg ut att fånga Nemo och Doris, samt en jävla massa pappapoäng. Glöm dock inte flytväst!


  Läs även:

  Läs mer på bloggen
  Intresserad av fiske från kajak? Kolla bloggen på www.kajakfiskarn.se

 2. #2
  Team: Retardoz
  Fotoalbum: Länk här
  Upplagda PB:n: Länk här
  Placering i ligan: Länk här

  Rekord: Gädda 12,3. Abborre 1,37. Havsöring 5,0. Harr 1,76. Regnbåge 5,61. Asp 3,6. Id 2,89. Bonefish 68cm.

  Kimmens avatar
  Reg.datum
  Jan 2011
  Ort
  Västerås
  Ålder
  36
  Inlägg
  627
  Gilla
  8
  Gillad 99 gånger i 70 inlägg

  Imponerande!
  Snyggt jobbat,
  Själv har jag haft tankar på något liknade fast till båten o ta med lillgrabben på sjön.

Liknande ämnen

 1. Svar: 3
  Senaste inlägg: 2015-05-05, 11:13
 2. smartcraft installation
  Av hampe94 i forum Elektronik
  Svar: 1
  Senaste inlägg: 2013-11-14, 21:11
 3. Installation av Humminbird fishfinder | kajakfiskarn.se
  Av kajakfiskarn.se i forum Företagsbloggar & pressmeddelanden
  Svar: 0
  Senaste inlägg: 2013-06-25, 08:50
 4. Installation av Lowrance ekolod - hjälp!
  Av Ola12 i forum Trolling - Utrustning
  Svar: 1
  Senaste inlägg: 2011-07-16, 18:18
 5. Installation av högeffektgivare (invändig)
  Av Flodström i forum Elektronik
  Svar: 15
  Senaste inlägg: 2007-11-29, 18:48

Bokmärken

Bokmärken

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •