Flötgröt
4 port
6dl grädde
1 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
Koka grädden på svag värme ca 5 min.
Vispa ned mjölet försiktigt, lite i taget. Viska gröten slät och tills den släpper i kanterna.
Salta
Späd eventuellt med 1/2 dl vatten.
Kokt röding/öring
Ca 1 kg rensad hel fisk
1 - 1 1/2 tsk salt
! liten gul lök
1 bit purjolök
Persilje och dillkvistar
Citronskiva
Fisken kan kokas hel eller i bitar, beroende på grytans storlek.
Koka upp vattnet. Beräkna ca 2 liter till en 3 - 4 liters gryta.
Tillsätt saltet.
Lägg i någon eller några av de föreslagna grönsakerna.
Lägg fisken i det kokande vattnet, som precis bör täcka den. Sjud fisken under lock på mycket svag värme. När fiskköttet blivit vitt och ogenomskinligt ända in till ryggbenet är fisken färdig. Ta genast ur den, annars blir den för mycket kokt och därigenom sämre i konsitens och smak.
Normala koktider
Tjockleken mäts över ryggen på tjockaste stället. Fisk i bitar går något fortare.
Ca 4 cm tjock fisk 8 - 10 min.
Ca 5 cm tjock fisk 15 - 20 min.
Ca 6 cm tjock fisk 20 - 25 min.
Servera potatis och knäckebrödsmacka till!
Det här är mat, som man står sig gott på!
4 port
6dl grädde
1 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
Koka grädden på svag värme ca 5 min.
Vispa ned mjölet försiktigt, lite i taget. Viska gröten slät och tills den släpper i kanterna.
Salta
Späd eventuellt med 1/2 dl vatten.
Kokt röding/öring
Ca 1 kg rensad hel fisk
1 - 1 1/2 tsk salt
! liten gul lök
1 bit purjolök
Persilje och dillkvistar
Citronskiva
Fisken kan kokas hel eller i bitar, beroende på grytans storlek.
Koka upp vattnet. Beräkna ca 2 liter till en 3 - 4 liters gryta.
Tillsätt saltet.
Lägg i någon eller några av de föreslagna grönsakerna.
Lägg fisken i det kokande vattnet, som precis bör täcka den. Sjud fisken under lock på mycket svag värme. När fiskköttet blivit vitt och ogenomskinligt ända in till ryggbenet är fisken färdig. Ta genast ur den, annars blir den för mycket kokt och därigenom sämre i konsitens och smak.
Normala koktider
Tjockleken mäts över ryggen på tjockaste stället. Fisk i bitar går något fortare.
Ca 4 cm tjock fisk 8 - 10 min.
Ca 5 cm tjock fisk 15 - 20 min.
Ca 6 cm tjock fisk 20 - 25 min.
Servera potatis och knäckebrödsmacka till!
Det här är mat, som man står sig gott på!
Kommentera