Stekt lax med trattkantareller och vitlöksdoftande potatismos

Receptet är för 5 port.
Ingredienser:
0,7 kg laxfilé
2 st morötter
4 st svartrötter
10 st potatisar
2,5 st lime
0,5 kg trattkantareller
0,5 l grädde
mjölk
2 msk fiskfond, koncentrerad
1 knippa persilja
smör
1 st vitlöksklyfta
salt
svartpeppar
Tillagning:
Förberedelser:
Skär upp laxen i portionsbitar, skala grönsakerna. Skär svartroten i stavar (ca 15 cm långa). Klyv dem på längden så att de får en platt sida och lägg dem i skål med vatten och lite limesaft, så mörknar de inte.
Hacka det mesta av persiljan grovt. Skär moroten i tunna, långsmala plattor (5 cm långa och ett par mm tjocka). Borsta bort jord från svampen. Dela potatisen i mindre bitar.
Tillagning:
Koka upp vatten till potatisen. Värm upp tallrikarna. Koka svartroten i potatisvattnet ca fem minuter. Stek moroten och svartroten i smör. Både moroten och svartroten skall koka i sås sedan (se nedan).
Stek svampen i en annan panna under tiden. Koka potatisen. Ta upp potatisen, mosa och blanda med pressad vitlök, lite grädde, ev lite mjölk, salt och peppar. Rör ner grädde, lite vatten, limesaft samt fiskbuljong i pannan med moroten och svartroten.
Koka till önskad tjocklek. Rör ner persiljan. Smaka av med lime, såsen skall vara simmig men inte för syrlig. Stek laxen, ett par minuter på varje sida räcker.
Uppläggning:
Placera morotsskivorna i botten på tallriken, så att det blir en 5 cm bred "morotsgång". Lägg svartroten ovanpå morötterna, platta sidan nedåt. Placera laxen ovanpå, toppa med svampen.
Forma ägg av potatismoset, två små per tallrik. Lägg potatismosäggen bredvid laxen. Ringla sås på tallriken. Smaklig måltid!
Saxat från: http://www.tasteline.se

Receptet är för 5 port.
Ingredienser:
0,7 kg laxfilé
2 st morötter
4 st svartrötter
10 st potatisar
2,5 st lime
0,5 kg trattkantareller
0,5 l grädde
mjölk
2 msk fiskfond, koncentrerad
1 knippa persilja
smör
1 st vitlöksklyfta
salt
svartpeppar
Tillagning:
Förberedelser:
Skär upp laxen i portionsbitar, skala grönsakerna. Skär svartroten i stavar (ca 15 cm långa). Klyv dem på längden så att de får en platt sida och lägg dem i skål med vatten och lite limesaft, så mörknar de inte.
Hacka det mesta av persiljan grovt. Skär moroten i tunna, långsmala plattor (5 cm långa och ett par mm tjocka). Borsta bort jord från svampen. Dela potatisen i mindre bitar.
Tillagning:
Koka upp vatten till potatisen. Värm upp tallrikarna. Koka svartroten i potatisvattnet ca fem minuter. Stek moroten och svartroten i smör. Både moroten och svartroten skall koka i sås sedan (se nedan).
Stek svampen i en annan panna under tiden. Koka potatisen. Ta upp potatisen, mosa och blanda med pressad vitlök, lite grädde, ev lite mjölk, salt och peppar. Rör ner grädde, lite vatten, limesaft samt fiskbuljong i pannan med moroten och svartroten.
Koka till önskad tjocklek. Rör ner persiljan. Smaka av med lime, såsen skall vara simmig men inte för syrlig. Stek laxen, ett par minuter på varje sida räcker.
Uppläggning:
Placera morotsskivorna i botten på tallriken, så att det blir en 5 cm bred "morotsgång". Lägg svartroten ovanpå morötterna, platta sidan nedåt. Placera laxen ovanpå, toppa med svampen.
Forma ägg av potatismoset, två små per tallrik. Lägg potatismosäggen bredvid laxen. Ringla sås på tallriken. Smaklig måltid!
Saxat från: http://www.tasteline.se
Kommentera