Katastrofvinter för pimpeltävlingar i södra Sverige - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Katastrofvinter för pimpeltävlingar i södra Sverige

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
new posts

  • Katastrofvinter för pimpeltävlingar i södra Sverige




    Foto: Bengt Olsson / 4 plusgrader, vårsol och Mälaren fullständigt isfri den 22 januari.


    Innevarande mildvinter har hittills varit en av de sämsta någonsin för det organiserade tävlingsfisket på is i södra delen av landet. Vad Sportfiskarna känner till har inga pimpeltävlingar kunnat genomföras i exempelvis Mälardalen, Göteborgsregionen eller runt Örebro.

    Gränsen för var det finns säker is går i slutet av januari 2020 ungefär i en linje från norra Värmland till norra Gästrikland. Längs denna gräns kan mindre sjöar ha säker is medan de större vattnen ofta är öppna. I södra delen av landet saknas is helt.


    -Senast vi hade en så här dålig vinter runt Stockholm var 2008, men då gick det ändå att genomföra några pimpeltävlingar i Stockholmsdistriktet. Om det nu inte blir kallt i början av februari kommer det inte att lägga någon is alls i vinter. Även små grunda sjöar är helt isfria för närvarande, kommenterar Michael Molander, tävlingsansvarig på Sportfiskarna.




    Bild: Erik Ohlsson / Många tävlingsfiskare i södra delen av landet lider nu av pimpelabstinens. Här gestaltat i serien Abbe&Gert.


    Om man räknar in alla typer av pimpeltävlingar som KM, DM, lokala pimpelserier och så kallade pimpelkulor är det sannolikt hundratals tävlingar som fått ställas in i södra delen av landet. Det handlar om många ideella timmars arbete och planerande som nu går om intet. De uteblivna tävlingsarrangemangen innebär även ett allvarligt avbräck i folkhälsa och social samvaro för många föreningsaktiva.


    Samtidigt finns det väldigt fin is att isfiska på i norra delen av landet. I exempelvis Hälsingland och norra Dalarna är isen på de flesta vatten nu snöfri och kompakt då det varierande vädret fått snön att smälta och isen att därmed frysa ihop i omgångar. Längre norrut är isen ännu bättre. Många tävlingspimplare åker nu norrut till olika öppna tävlingar för att få tävla.


    -Möjligheten att få tävla i norr är mycket uppskattad, men det blir samtidigt avsevärt dyrare tävlingsverksamhet då det bli utökade kostnader resande och boende med mera, säger Michael Molander.

    Read more

    Läs mer på hemsidan
    Stödjer du sportfisket och fiskevården i Sverige? Bli medlem i Sportfiskarna.
    Klicka här för att bli medlem!
    Gilla oss på Facebook
    Sportfiskarnas hemsida

    Använd kontaktformuläret om du vill kontakta oss

  • #2
    Ja, det är supertråkigt att det inte blir någon is här nere i år, jag som sett fram mot pimpelsäsongen så mycket.

    Kommentera


    • #3
      Får hålla med om att det börjar kännas tråkigt att inte kliva ut på isen.
      Men samtidigt njuter man och gör det bästa av situationen och satsar på spöfiske istället.
      ​​​​​

      Kommentera

      Foton

      Collapse

      Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

      Relaterat

      Collapse

      Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

      Arbetar...
      X