Fiska upp all gädda från en regnbågssjö - etiskt försvarbart? - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Fiska upp all gädda från en regnbågssjö - etiskt försvarbart?

Collapse
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
new posts

 • #11
  Jeg har problemer med å se at det er mer eller mindre moralskt problematisk å fiske ut fisk, kontra å slippe ut fisk som ikke hører hjemme der de settes ut (regnbue i dette tilfellet).

  På den annen side ser jeg på rent C&R som moralskt problematisk også, så min mening passer sikkert ikke hos alle.
  Team Colibri

  Kommentera


  • #12
   Tjääna
   Vet inte hur många sjöar som rotenonbehandlats genom åren för att sedan bli ett p&t vatten, men de finns rätt så många. Rotenon tar död på allt som finns i en sjö, man får vänta typ ett ett år innan man kan göra några utsättningar. Det är nog det enda sättet att helt få bort gädda på, som någon skrev så går det inte att fiska bort gädda.

   Att sätta ut regnbåge känns väl sådär, men vill man ha "ädelfisk" att lättillgängligt flugfiska på i de södra delarna av vårt land så må det vara ok.

   Blir däremot mörkrädd när det sätts ut regnbåge i Norrlandsvatten på bekostnad av andra fiskarter.

   På dom igen
   Bb
   [FONT=Verdana]Karta om Havsöringsplatser i Stockholmsområdet [/FONT]
   [FONT=Verdana] Havsöring i Stockholmsområdet (från land) [/FONT]

   Kommentera


   • #13
    Ursprungligen postat av RUSTY HOOK Visa inlägg

    Fiska, men släpp tillbaka dom och säg att du fick inga gäddor till gubben,
    Haha, ja, det var lite så jag tänkte också, man kan ju "råka" tappa i dem efter att man mätt och fotograferat!

    Nåväl, med tanke på mitt facit från gäddfiskandet hittills i år så kommer jag fiska blankt i vilket fall som, så jag behöver nog inte fundera så mycket på de etiska aspekterna oavsett...

    Kommentera


    • #14
     Jag har inget problem med att ta upp gädda i det syftet. Hur många av dagens sportfiskare har inte fått sitt fiskeintresse väckt i en P&T-sjö? Barnen älskar när det nappar snabbt, en bra start på fiskeutvecklingen.
     Om ett fvo har ett P&T-vatten är det en investering för föreningen där intäkterna kan läggas på fiskevård där den behövs. Dessutom går det inte att fiska en sjö tom på gädda, som många skriver. Under fyra år har jag följt en sådan ansträngning i en liten P-T-tjärn. Varje vår har man lagt ut ryssjor och årligen fångat över 100 kg gädda som ätit sig fet på inplanterad fisk. Flera 10+-fiskar. De fiskarna tar inte på spö, med tanke på sportfisketrycket där, så skulle det ha märkts. Gäddan frodas ändå trots massiva uttaget på vårarna.så inget problem för mig.

     Kommentera


     • #15
      Ursprungligen postat av Nila Visa inlägg
      De fiskarna tar inte på spö, med tanke på sportfisketrycket där, så skulle det ha märkts.
      Det har jag också funderat på, om det nu finns så mycket gädda så borde de ju fångas under det "normala" regnbågsfisket också då och då. Alternativt är det som du säger, att de har specialiserat sig på regnbåge och inte är särskilt intresserade av några torra, tråkiga, drag!
      Tror det är väldigt svårt att uppfylla FVOts önskemål på att vi ska åka dit som "gäddfiskare" och bara helt plötsligt få massvis med gäddor som inte nappat annars. Visst, man kör väl med lite större beten än regnbågsfiskare gör, men det är ju ingen garanti.

      Som sagt, jag åker nog dit ändå, mest för att det är skoj att prova på ett nytt vatten. Sedan verkar konsensus här vara att även om det skulle tas par gäddor som blir "bonkade" under den här dagen så lär det inte utrota beståndet?
      Så FVOt blir nöjda för att de tycker att det görs åtgärder mot de glupska gäddorna, vi som fiskar blir nöjda för att vi får prova på att fiska gädda i ett nytt vatten, och gäddbeståndet kommer troligtvis inte påverkas nämnvärt. Alla vinner! Man kan ju hoppas i alla fall.

      Kommentera


      • #16
       känns hyfsat meningslöst att bara ha ihjäl gäddor för att det är dyrt att sätta in regnbåge. Då får man väl ha det med i beräkningen när man säjer fiskekort

       Kommentera


       • #17
        Ursprungligen postat av Sdw Visa inlägg
        Jag har via fiskeklubben jag är med i fått erbjudande om att vara med och hjälpa till att fiska gädda i en put-and-take regnbågssjö.
        Då snackar vi givetvis ingen C&R, utan man vill bli av med gäddorna eftersom de antas simma runt och kalasa på dyra regnbågar (vilket väl inte är helt orimligt antagande).

        I vanliga fall är jag en 100% C&R-fiskare, så jag vet inte riktigt hur jag ska förhålla mig till detta.

        Man kan ju tycka att det är fel att slå ihjäl stackars gäddor bara för att de råkar befinna sig i fel vatten, och att man i så fall begår en etiskt oförsvarbar handling genom att hjälpa till med sådan här verksamhet.

        Å andra sidan så kommer ju gäddorna fiskas upp oavsett vad jag gör, och ska de ändå sätta livet till kan de få göra det med någon som faktiskt tycker att det är riktigt roligt att fiska gädda.

        Själv vacklar jag lite fram och tillbaka. Hur hade ni andra ställt er till denna situation?
        Hej Sdw;

        Det har tidigare gjorts försök att fiska ut Gäddan i olika sjöar såväl i Sverige som i andra länder för att rädda "värdefullare" fiskarter eller för att Gäddorna blivit alltför stora....

        Resultatet att fiska ut de stora Gäddorna har blivit flera mindre Gäddor som totalt äter betydligt mer betesfisk än de få stora...

        Det finns mer att läsa om detta i Sötvattenlaboratoriets äldre utgåvor...

        Old Firehand
        Leif Engström

        http://www.trumman.com/fisketips.htm

        Kommentera


        • #18
         Det finnes bare et effektivt virkemiddel mot gjedde, rotenon. Før man går til det skrittet bør man vite hva man gjør.
         Team Colibri

         Kommentera


         • #19
          Skippa regnbågen och övrig broilerfisk och låt naturligt fiskbestånd leva kvar!

          Jonsson som bojkottar broilerfisk i alla former!
          Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka. /Albert Einstein


          /Stefan

          Kommentera


          • #20
           Brukar det där inte sköta sig självt ändå? Vi har en liten regnbågsdamm här i närheten och det har hänt att jag någon gång har åkt dit när jag varit less på annan typ av fiske och det som är uppenbart är ju att majoriteten utav dom som gillar att fiska där och gör det ofta inte vill se någon gädda i det vattnet så dom stackare som hugger på regnbåge-dragen åker nog upp på land fortare än fort. Att på hederligt vis fiska upp all gädda är nog en omöjlig uppgift även i mindre vatten men när det då och då hugger en snipa så kommer ju personerna med största sannolikhet ändå plocka bort dom. I mindre vatten tror jag dessutom det är få personer som riktar sitt gäddfiske efter stora gäddor där också p.ga att det är så litet och så många fiskar. Jag tror själv inte det finns någon monstergädda i den sjön jag pratar om men jag har själv bara fångat några snipor, som jag givetvis släppte tillbaka.

           Så det är väl fullt möjligt att det simmar stora gäddor som inte kommer hugga på små spinnare, skeddrag eller bottenmete med räka och powerbait utan fortsätta kalasa i sig fet regnbåge tills någon smart jävel metar upp en (och förhoppningsvis inte har ihjäl den). Kanske ska lägga en eller två dagar nu i vinter på att meta efter gädda, sjön är ju inte så stor som sagt så att hitta på dom borde inte vara helt omöjligt.
           2:a plats i Fiskesnack's Gäddfemma 2019

           Kommentera

           Foton

           Collapse

           Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

           Relaterat

           Collapse

           Ämnen Statistik Senaste inlägg
           Startad av Sdw, 2018-11-15, 11:34
           26 svar
           2 446 visningar
           0 gillar
           Senaste inlägg walter427  
           Startad av .art, 2019-03-24, 22:55
           3 svar
           507 visningar
           0 gillar
           Senaste inlägg Jester Burk II  
           Startad av lsjonsson, 2019-11-29, 17:14
           38 svar
           2 290 visningar
           0 gillar
           Senaste inlägg Svennis
           av Svennis
            
           Startad av Xerup, 2019-12-02, 16:25
           17 svar
           563 visningar
           0 gillar
           Senaste inlägg lsjonsson  
           Startad av RUSTY HOOK, 2020-01-23, 22:56
           10 svar
           610 visningar
           0 gillar
           Senaste inlägg Niklar
           av Niklar
            
           Arbetar...
           X