Vårterminen -09, SportfiskeAkademin i Forshaga - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Vårterminen -09, SportfiskeAkademin i Forshaga

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
new posts

  • Vårterminen -09, SportfiskeAkademin i Forshaga

    Skrivet och insänt av: Mattias "Aknemyr" Aknemyr

    Som tack för bidraget skickar jag givetvis en gåva från någon av annonsörerna. Meddelar vad Mattias valt så fort jag får svar från honom.


    "Helt plötsligt började det bli varmt, sen skulle vi till Fröja och sen var det sommar. Tiden har gått relativt fort även denna gång och nu är det för fjärde halvåret i rad dags att summera årets termin.


    Snabbt dags för fiske
    Terminen inleddes som vanligt med några lugnare veckor men redan andra hela veckan var det dags för fiske. Den här gången var det dags för pimpelfiske efter abborre och ismete efter gädda, ena halvan började med det ena och den andra med det andra, nästa vecka var det tvärtom. Fisket var helt okej och största ismetefisken blev nästan 8 kilo. På pimpel blev det förstås betydligt mer fisk men inga riktigt stora.

    Click image for larger version

Name:	henningojetoft_gadda_7750.jpg
Views:	1
Size:	43,1 KB
ID:	1799290
    Henning Öjetoft med största fisken från ismetet 7,750 kilo


    Ismete på fritiden
    Det var flera som också ägnade tid åt ismete på fritiden. Den som lyckades bäst i min klass var Alexander Hoffmann. Han sprängde först 10-kilosvallen för gädda med en riktigt fin fisk på 10,620 kilo och som om inte det var nog passade han på att knipa en till bara några veckor senare på hela 11,200 kilo. Respektingivande och säkert också inspirerande!

    Click image for larger version

Name:	alexanderhoffmann_gadda_10620_mellan.jpg
Views:	1
Size:	463,6 KB
ID:	1799286
    Alexander med sin första tioplussare på 10,620 kilo och 114cm

    Click image for larger version

Name:	alexanderhoffmann_gadda_11200_118cm_mellan.jpg
Views:	1
Size:	366,8 KB
ID:	1799287
    Med fin tiokilos i bagaget fångar han bara veckor senare en på 11,200 kilo – 118cm

    Men det var inte bara i min klass det togs fina fiskar på ismete. Efter ett lyckat och inspirerande ismete i årskurs 1 gav sig Daniel Ölund och Joel Jäderholm ut på ett pass de sent skulle glömma. Platsen var lusten och där inriktade man sig främst på gädda men resultatet var något de sent skulle glömma. Daniel fångade en lake på magnifika 5,200 kilo och sämre var inte Joel som ur hålet fick upp en gädda på hela 12,00 kilo.

    Click image for larger version

Name:	joeljaderholm_gadda_12000_mellan.jpg
Views:	1
Size:	425,7 KB
ID:	1799291
    Joel med gäddan på 12,00 kilo från den oförglömliga turen.

    Click image for larger version

Name:	danielolund_lake_5200_mellan.jpg
Views:	1
Size:	358,2 KB
ID:	1799288
    Daniel med laken som var på magiska 5,200 kilo på samma tur.


    Fredros – förarbevis för terrängskoter och fyrhjuling
    Vi hade börjat närma oss mitten av terminen och då var det dags att ta förarbevis för terrängskoter och fyrhjuling vid Fredros i norra Värmland. Fredros är fiskecampen där vi spenderade introveckan det första vi gjorde i ettan. Den här gången kom vi hit av helt annan orsak. Här skulle vi både passa på att ta igen ett missat ismetepass och ta förarbevis för terrängskoter och fyrhjuling. En relativt trevlig vecka med hela klassen där vi först och främst flyttade in och sedan begav oss ut för att testa hur det var att köra snöskoter. Den ena gruppen fick köra fyrhjuling medan de andra fick ge sig ut på en lite längre skotertur. De andra dagarna spenderades åt studier inför förarprovet och ismete efter gädda. Vad gäller ismete fångades inga större gäddor.


    Rollspel – Fisketurism
    Som en del av kursen Sportfisketurism B var vi vid fiskecentret vid älven i Forshaga. Vi hade delats in i grupper med vissa ”problem” där vi prövade att praktisera eventuella problem som kunde uppstå med gäster och diskuterade bra lösningar på problemen. Exempel på problem var när det kommer spinnfiskare/metare till en renodlad flugfiskecamp men där inga begränsningar på andra metoder finns i vattnen.


    Studiebesök på Kedjeåsens fiskodling
    På fredag vecka 19 – dagen innan avfärd till Fröja var det dags för studiebesök på Kedjeåsens fiskodling i Karlskoga. Kristian som äger campen var på plats och tog emot oss med öppna händer och visade hur allting fungerar. Han hade en lagom stor odling där han odlade regnbåge, öring och röding. I en lokal hade han fullt med bassänger med fiskar runt 5 centimeter och i bassänger utomhus hade han betydligt större fiskar. De största var avelsfiskar (som han klämmer rom från) på upp till ca 8 kilo. Kristian körde konceptet att folk fick komma och hämta fisken istället för att han lämnade den hos dem. Vad han menade är han att han själv sätter ut fisken i flertalet sjöar som han arrenderar och sedan tar betalt för upplevelsen när folk fiskar efter dem.


    Havsfiskevecka Fröja
    Så här mot slutet av terminen var det dags för den resa som antagligen flest i klassen sett fram emot mest. Vi åkte mitt i natten och efter en längre bussresa var vi till slut framme vid Guruvikdals hasfiskecenter på ön Fröja i Norge. Här skulle vi samla in och analysera arter som del i kursen marinbiologi och självklart fiska som del i sportfiskemetoder.
    Vi hade en hel dag tillägnad marinbiologi när vi samlade in olika arter och sedan nycklade fram vad för arter vi hade hittat. Fisket bestod av en dags storbåtsfiske och två dagar med småbåt. Fisket var lyckat med en del riktigt fina fiskar. Största fisken blev en sej på 11,100 kilo och den togs av David Hed. En annan imponerande fångst var en bleka på 8,450 kilo fångad på spinnfiske från småbåt som dessutom innebar nytt camprekord på bleka. Fångstmannen denna gång var lärarlagets Mikael Thyberg.

    Click image for larger version

Name:	davidhed_sej_11100.jpg
Views:	1
Size:	87,8 KB
ID:	1799289
    David Hed med en spinnfiskad sej på hela 11,100 kilo som blev resans tyngsta fisk

    Click image for larger version

Name:	mikaelthyberg_bleka_8450.jpg
Views:	1
Size:	368,3 KB
ID:	1799292
    Micke med en gigantisk bleka på grymma 8,450 kilo som dessutom innebar nytt camprekord


    Avslutning
    Efter att vi kommit hem från den lyckade Norgeresan var det inte många veckor kvar och avslutningen närmade sig med stormsteg. Medan vissa kurser gick på halvgång blev andra extra intensiva eftersom viktiga moment fortfarande återstod innan sommaren. Skolavslutningen med betygsutdelning och så vidare skedde med många (förhoppningsvis) stolta föräldrars närvaro."
    Senast ändrad av Bergman; 2009-08-01, 05:34. Anledning: Lite småfix enligt artikelsförfattarens orders :)
    C&R hit och C&R dit Det är egentligen bara sunt förnuft som gäller

    Bli medlem i Sportfiskarna Här!
    Svar på vanliga frågor hittar ni Här
    Fiskesnacks regler hittar ni Här
    Gilla Fiskesnack.com på Facebook http://www.facebook.com/Fiskesnackcom

  • #2
    gött!

    Kommentera


    • #3
      hääärligt mattias!:-))
      synd att man missa den terminen:-((
      Flytovarall + Tunnelbana = sitta själv = Sjukt skönt!

      Kommentera


      • #4
        Bra skrivet. Trevlig läsning detta =) Kul att du också la upp bilden på min sej där
        Gädda 10.2 - 10.05 - abborre 1.6 - sej 11.1 -

        Kommentera

        Foton

        Collapse

        Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

        Relaterat

        Collapse

        Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

        Arbetar...
        X