Tobias abborrgodis - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Tobias abborrgodis

Collapse
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
new posts

 • Tobias abborrgodis


  Var hittar du abborren, vad äter den och vilka beten ska du använda för att fånga den? Om du hämtar ut den senaste utgåvan av Napp och Nytt så hittar du en matnyttig artikel om just abborren som jag skrivit! Men förutom i katalogen så kommer den även här.
  Länk till Napp och Nytt webkatalog

  Abborrens uppväxt
  Abborren börjar sitt liv likt många av våra sjöfiskarter i ett visset natebälte i en grund, varm och vegetationsrik vik. Vårsolen gassar mot vattenytan och snart är abborrynglet inte längre ensamt utan under dagen kläcks tusentals av artfränder som alla driftar ut mot sjöns blå vattenmassa. Först förbrukar ynglen den näring de har med sig från ägget. Därefter livnär de sig de första veckorna genom att jaga djurplankton i den fria vattenmassan.
  Kring försommaren när ynglet vuxit sig någon centimeter stor kommer det åter in mot land för att jaga insekter längs med botten. I takt med att abborren växer blir dieten bredare.* Om abborren lyckas bli ett par år gammal och når en storlek kring 15 centimeter blir fisk eller kräftor den huvudsakliga födan för resten av abborrens liv. Abborren är en stimfisk. Stimmen är oftast från ett fåtal till ett par hundra fiskar stora. Desto större abborren är, desto mindre är stimmet. För abborren är stimmet en förutsättning för jaktlyckan och ett skydd mot andra rovfiskar.

  Olika fiskemiljöer
  Fisket efter abborre skiljer sig mycket åt beroende på vilken typ av miljö fisket bedrivs i. På kusten finns nomadiska bestånd som vandrar mellan öppna fjärdar. Här gör abborren utsteg i mellan- och ytterskärgårdarna under sommaren för att dra sig tillbaka till barnkamrarna som åmynningar, grunda avsnörpta vikar och eustarier för att leka på våren. I stora sjöar kan abborrens levnadsmönster likna en kustabborres. Här följer abborren till stor del de frilevande bytesfiskarna i sjön som nors eller siklöja. Till stor del tillbringar abborren sitt liv på stora öppna fjärdar och påträffas mer sällan på grunt vatten undantaget lekperioden. I mindre sjöar och vattendrag väljer abborren livsstrategi efter de byten som är talrikast i området.

  Näringsrik eller näringsfattig sjö?
  Vid abborrfiske måste man alltid börja med att ställa sig frågan över hur abborren lever i sitt fiskevatten. Vad är det för årstid och vad jagar abborren för stunden? En del i taktiken är givetvis att leta i rätt vatten. För att hitta täta abborrbestånd med grov fisk så finns det några ledtrådar som kan vara bra att känna till.
  Till att börja med ger näringsrikare vatten mer småfisk och ökad storlek på sjöns kräftor. I en mager sjö kan mängden byten för abborren vara begränsande och inga individer når någon anmärkningsvärd storlek. I jämförelse bjuder inte heller kraftigt övergödda vatten som lerslättsjöar på goda abborrbestånd. I denna sjötyp med näringsrikt vatten från åkrar och jordbruk har abborren nämligen svårt att jaga då jaktlyckan till stor del styrs av siktförhållandena. Väldigt näringsrika vatten har även mjukare bottnar med färre hårda ytor som är lämpliga för kräftor, abborrens favoritmat. Den bästa sjötypen är ofta någonstans mittemellan näringsrik och näringsfattig. Stor abborre trivs ofta i vattendrag med frodig undervattensvegetation och stort siktdjup.
  Stora abborrar är mycket enkla att fånga och fiska ut med nät. De största exemplaren rör sig över stora områden i vattendraget och med sin taggiga kropp kan de fångas i allt från löjnät till laxgarn. En viktig aspekt för att abborren ska bli stor är nämligen att det ska nätfiskas så lite som möjligt. Är fiskeridödligheten hög blir inga abborrar tillräckligt gamla för att växa sig till giganter.* Kräftdiet är en viktig faktor för att abborren skall växa sig stor. Detta är inte enbart ett rön utan har även utretts vetenskapligt.* I en mycket omfattande provfiskestudie från tio kräftrika sjöar i södra Sverige hade 50 % av alla abborrar större än 15 cm kräftor i magen. Det visade sig även att huvuddelen av abborrarnas tillväxt baserades på just kräftor. Ifall du har kräftrika vatten att söka abborren i är det endast en tidsfråga innan ett större exemplar kliver på. Fiska omkring stenig och hård botten.

  Tobias abborrgodis
  Till i år har jag haft förmånen att välja ut de bästa abborrprodukterna åt er från Abu Garcias och Berkleys sortiment. Målet har varit att presentera en mosaik av produkter som är lika bred som abborrens levnadsmönster. Redskapen skall alltså passa lika bra oavsett ifall du fiskar abborren i fjällmiljö eller en utsötad havsvik på västkusten! Här är några av de produkter som blivit mina favoriter.

  Powerbait Pulse Shad
  För mig är Pulse Shad stöttepelaren i mitt abborrfiske. Oavsett vilken årstid eller miljö jag fiskar i är Pulse Shad med vanlig jiggskalle det bete jag använder allra mest. Detta bete fungerar lika bra att söka av stora områden med som att metodiskt fiska ut grov abborre på en avgränsad yta. En mer mångsidig jigg med lika god hållbarhet och bättre pris går inte att finna. Har du inte provat Pulse Shad kan du vänta dig en överraskning i abborrfisket.
  Powerbait Drop Shot Minnow
  Desto kallare vatten jag fiskar, desto mer förlitar jag mig på dropshot. Mitt favoritscenario är då bytesfiskstim parkerat upp kring en grynna eller strandbank och jag långsamt och metodiskt kan fiska en dropshotrig på botten under stimmet. Här stryker grova abborrar ofta kring och väntar spänt på en chans att attackera den småfisk som faller ut ur stimmets skydd. Var inte rädd för att använda den mindre storleken, jag har faktiskt fått många av mina största abborrar på de minsta dropshotjiggarna.

  Berkley Powerblade
  Bladebeten är en riktigt mångsidig betestyp som utgör ett utmärkt komplement i fiskelådan. Till att börja med är detta ett bete som går utmärkt att kasta och fiska hem med en rak inspinning likt en vobbler. Betet kan även låtas sjunka och fiskas hem i etapper likt en jigg över botten eller fiskas helt vertikalt under båten likt en pirk. Mångsidigheten i bladebetet gör det till ett bete som kan passa lite överallt i alla typer av vatten och situationer. Jag fiskar det gärna i grumligt vatten eller låga ljusförhållanden då det ettriga rörelsemönstret skapar kraftfulla vibrationer i vattnet som gör det lättare för abborren att hitta betet och lyckas med sin attack.

  Berkley Havoc Sick Fish Jr
  Med formen av ett fiskyngel, tindrande ögon och rygg-, buk- och sidofenor ser Havoc Sick Fish Jr så nätt och realistisk ut att abborren lockas till hugg när andra jiggar går bet. Detta bete är designat med slits i ryggen för att fiskas med offsetkrok och passar utmärkt till texas- eller carolinarig. Betet fiskar lika bra med traditionell jiggskalle och jag har haft stor framgång med båda upptacklingarna. Med 8 centimeters längd är detta inte det största betet i lådan. Perfekt form och storlek för att lura erfarna abborrar som sett det mesta – men har de sett en jigg som simmar och ser så pass likt en fisk som denna?

  Berkley Havoc Craw Fatty
  Kräftbeten är bland de mest underskattade betena inom svenskt abborrfiske. Vi har alla rensat abborre som haft kräftklor i magen och känner till att abborrar med signalorangea bukar och fenor tyder på ett stort inslag av kräfta i dieten. Trots detta är det få om än några som fiskar med kräftimitationer som bete efter grov abborre. Havoc Craw Fatty är en riktigt bra imitation som antingen kan fiskas på jiggskalle eller med en offsetkrok på ett texas- eller carolinatackel. Bäst fiske har man på hård botten där abborrarna stryker omkring för att jaga kräfta. Växla mellan att släpa hem betet långsamt och hoppa det över botten likt en flyende kräfta. Detta kommer inte vara det bete som du får mest fisk på, men storleken kommer göra dig förvånad!

  Berkley Fusion19 Drop Shot
  En sylvass och vridstyv krok för dropshotfiske efter abborre. Denna krok, en tafs av Trilene 100 % Fluorocarbon och en Powerbait Drop Shot Minnow fiskad som dropshottackel är min dödligaste teknik när abborren är svårflörtad och måste frestas till hugg.

  Berkley Fusion19 Offset EWG
  En sylvass och kraftfull krok som passar utmärkt till fiske efter grov abborre, gös eller andra kraftfulla arter där krokskärpa och vridstyvhet är ett måste. När du krokar en best kommer denna krok att stå pall för de tuffaste av påfrestningar. Denna krok passar utmärkt till att fiska en texasrigg eller ett carolinatackel med en Havoc Craw Fatty eller Havoc Sick Fish Jr.  Läs mer på bloggen

 • #2
  Ursprungligen postat av MastaPike Visa inlägg

  Var hittar du abborren, vad äter den och vilka beten ska du använda för att fånga den? Om du hämtar ut den senaste utgåvan av Napp och Nytt så hittar du en matnyttig artikel om just abborren som jag skrivit! Men förutom i katalogen så kommer den även här.
  Länk till Napp och Nytt webkatalog

  Abborrens uppväxt
  Abborren börjar sitt liv likt många av våra sjöfiskarter i ett visset natebälte i en grund, varm och vegetationsrik vik. Vårsolen gassar mot vattenytan och snart är abborrynglet inte längre ensamt utan under dagen kläcks tusentals av artfränder som alla driftar ut mot sjöns blå vattenmassa. Först förbrukar ynglen den näring de har med sig från ägget. Därefter livnär de sig de första veckorna genom att jaga djurplankton i den fria vattenmassan.
  Kring försommaren när ynglet vuxit sig någon centimeter stor kommer det åter in mot land för att jaga insekter längs med botten. I takt med att abborren växer blir dieten bredare.* Om abborren lyckas bli ett par år gammal och når en storlek kring 15 centimeter blir fisk eller kräftor den huvudsakliga födan för resten av abborrens liv. Abborren är en stimfisk. Stimmen är oftast från ett fåtal till ett par hundra fiskar stora. Desto större abborren är, desto mindre är stimmet. För abborren är stimmet en förutsättning för jaktlyckan och ett skydd mot andra rovfiskar.

  Olika fiskemiljöer
  Fisket efter abborre skiljer sig mycket åt beroende på vilken typ av miljö fisket bedrivs i. På kusten finns nomadiska bestånd som vandrar mellan öppna fjärdar. Här gör abborren utsteg i mellan- och ytterskärgårdarna under sommaren för att dra sig tillbaka till barnkamrarna som åmynningar, grunda avsnörpta vikar och eustarier för att leka på våren. I stora sjöar kan abborrens levnadsmönster likna en kustabborres. Här följer abborren till stor del de frilevande bytesfiskarna i sjön som nors eller siklöja. Till stor del tillbringar abborren sitt liv på stora öppna fjärdar och påträffas mer sällan på grunt vatten undantaget lekperioden. I mindre sjöar och vattendrag väljer abborren livsstrategi efter de byten som är talrikast i området.

  Näringsrik eller näringsfattig sjö?
  Vid abborrfiske måste man alltid börja med att ställa sig frågan över hur abborren lever i sitt fiskevatten. Vad är det för årstid och vad jagar abborren för stunden? En del i taktiken är givetvis att leta i rätt vatten. För att hitta täta abborrbestånd med grov fisk så finns det några ledtrådar som kan vara bra att känna till.
  Till att börja med ger näringsrikare vatten mer småfisk och ökad storlek på sjöns kräftor. I en mager sjö kan mängden byten för abborren vara begränsande och inga individer når någon anmärkningsvärd storlek. I jämförelse bjuder inte heller kraftigt övergödda vatten som lerslättsjöar på goda abborrbestånd. I denna sjötyp med näringsrikt vatten från åkrar och jordbruk har abborren nämligen svårt att jaga då jaktlyckan till stor del styrs av siktförhållandena. Väldigt näringsrika vatten har även mjukare bottnar med färre hårda ytor som är lämpliga för kräftor, abborrens favoritmat. Den bästa sjötypen är ofta någonstans mittemellan näringsrik och näringsfattig. Stor abborre trivs ofta i vattendrag med frodig undervattensvegetation och stort siktdjup.
  Stora abborrar är mycket enkla att fånga och fiska ut med nät. De största exemplaren rör sig över stora områden i vattendraget och med sin taggiga kropp kan de fångas i allt från löjnät till laxgarn. En viktig aspekt för att abborren ska bli stor är nämligen att det ska nätfiskas så lite som möjligt. Är fiskeridödligheten hög blir inga abborrar tillräckligt gamla för att växa sig till giganter.* Kräftdiet är en viktig faktor för att abborren skall växa sig stor. Detta är inte enbart ett rön utan har även utretts vetenskapligt.* I en mycket omfattande provfiskestudie från tio kräftrika sjöar i södra Sverige hade 50 % av alla abborrar större än 15 cm kräftor i magen. Det visade sig även att huvuddelen av abborrarnas tillväxt baserades på just kräftor. Ifall du har kräftrika vatten att söka abborren i är det endast en tidsfråga innan ett större exemplar kliver på. Fiska omkring stenig och hård botten.

  Tobias abborrgodis
  Till i år har jag haft förmånen att välja ut de bästa abborrprodukterna åt er från Abu Garcias och Berkleys sortiment. Målet har varit att presentera en mosaik av produkter som är lika bred som abborrens levnadsmönster. Redskapen skall alltså passa lika bra oavsett ifall du fiskar abborren i fjällmiljö eller en utsötad havsvik på västkusten! Här är några av de produkter som blivit mina favoriter.

  Powerbait Pulse Shad
  För mig är Pulse Shad stöttepelaren i mitt abborrfiske. Oavsett vilken årstid eller miljö jag fiskar i är Pulse Shad med vanlig jiggskalle det bete jag använder allra mest. Detta bete fungerar lika bra att söka av stora områden med som att metodiskt fiska ut grov abborre på en avgränsad yta. En mer mångsidig jigg med lika god hållbarhet och bättre pris går inte att finna. Har du inte provat Pulse Shad kan du vänta dig en överraskning i abborrfisket.
  Powerbait Drop Shot Minnow
  Desto kallare vatten jag fiskar, desto mer förlitar jag mig på dropshot. Mitt favoritscenario är då bytesfiskstim parkerat upp kring en grynna eller strandbank och jag långsamt och metodiskt kan fiska en dropshotrig på botten under stimmet. Här stryker grova abborrar ofta kring och väntar spänt på en chans att attackera den småfisk som faller ut ur stimmets skydd. Var inte rädd för att använda den mindre storleken, jag har faktiskt fått många av mina största abborrar på de minsta dropshotjiggarna.

  Berkley Powerblade
  Bladebeten är en riktigt mångsidig betestyp som utgör ett utmärkt komplement i fiskelådan. Till att börja med är detta ett bete som går utmärkt att kasta och fiska hem med en rak inspinning likt en vobbler. Betet kan även låtas sjunka och fiskas hem i etapper likt en jigg över botten eller fiskas helt vertikalt under båten likt en pirk. Mångsidigheten i bladebetet gör det till ett bete som kan passa lite överallt i alla typer av vatten och situationer. Jag fiskar det gärna i grumligt vatten eller låga ljusförhållanden då det ettriga rörelsemönstret skapar kraftfulla vibrationer i vattnet som gör det lättare för abborren att hitta betet och lyckas med sin attack.

  Berkley Havoc Sick Fish Jr
  Med formen av ett fiskyngel, tindrande ögon och rygg-, buk- och sidofenor ser Havoc Sick Fish Jr så nätt och realistisk ut att abborren lockas till hugg när andra jiggar går bet. Detta bete är designat med slits i ryggen för att fiskas med offsetkrok och passar utmärkt till texas- eller carolinarig. Betet fiskar lika bra med traditionell jiggskalle och jag har haft stor framgång med båda upptacklingarna. Med 8 centimeters längd är detta inte det största betet i lådan. Perfekt form och storlek för att lura erfarna abborrar som sett det mesta men har de sett en jigg som simmar och ser så pass likt en fisk som denna?

  Berkley Havoc Craw Fatty
  Kräftbeten är bland de mest underskattade betena inom svenskt abborrfiske. Vi har alla rensat abborre som haft kräftklor i magen och känner till att abborrar med signalorangea bukar och fenor tyder på ett stort inslag av kräfta i dieten. Trots detta är det få om än några som fiskar med kräftimitationer som bete efter grov abborre. Havoc Craw Fatty är en riktigt bra imitation som antingen kan fiskas på jiggskalle eller med en offsetkrok på ett texas- eller carolinatackel. Bäst fiske har man på hård botten där abborrarna stryker omkring för att jaga kräfta. Växla mellan att släpa hem betet långsamt och hoppa det över botten likt en flyende kräfta. Detta kommer inte vara det bete som du får mest fisk på, men storleken kommer göra dig förvånad!

  Berkley Fusion19 Drop Shot
  En sylvass och vridstyv krok för dropshotfiske efter abborre. Denna krok, en tafs av Trilene 100 % Fluorocarbon och en Powerbait Drop Shot Minnow fiskad som dropshottackel är min dödligaste teknik när abborren är svårflörtad och måste frestas till hugg.

  Berkley Fusion19 Offset EWG
  En sylvass och kraftfull krok som passar utmärkt till fiske efter grov abborre, gös eller andra kraftfulla arter där krokskärpa och vridstyvhet är ett måste. När du krokar en best kommer denna krok att stå pall för de tuffaste av påfrestningar. Denna krok passar utmärkt till att fiska en texasrigg eller ett carolinatackel med en Havoc Craw Fatty eller Havoc Sick Fish Jr.  Läs mer på bloggen
  När kommer Abborrebibeln då? :-)

  Kommentera


  • #3
   Det är en bok jag hade velat ha !

   Kommentera


   • #4
    Ursprungligen postat av Xerup Visa inlägg

    När kommer Abborrebibeln då? :-)
    Mitt tips är att Fränstam släpper en abborrebibel till våren :-)

    Kommentera


    • #5
     Och till hösten kommer gösbibeln ;⁠-⁠)

     Kommentera


     • #6
      Det är väldigt bra reklam för Berkley..

      Kommentera


      • #7
       Jag tänker vägra köpa bibeln... jag är ateist... jag tror inte att det finns några gäddor i mitt vigvatten...

       Kommentera


       • #8
        Söders gjorde ingen vidare reklam för bibeln i sin båt.. dom kanske levt för länge i synd med sina Scout beten..
        den renläriga kör självklart endast Abu/berkley

        Kommentera


        • #9
         Nu är jag inte religiös vad gäller beten och jag tror inte att ett visst bete fångar fler fiskar än något annat märke... om jag inte missminner mig så hade väl Tobias The Pig i någon mellanstorlek som favorit bland köpebeten en gång i tiden... det betet har fångat mängder med gäddor... precis som buster jerk, westin swim och en jäkla massa andra jerkbeten... men alla kräver de en viss teknik för att verkligen komma till sin rätt.

         Söders får väl använda alla beten dom säljer i butiken bland de märken som är med i produktionen... men man ska vara på rätt plats, vid rätt tidpunkt ifall man ska ha turen att lyckas få betet i närheten av stor och huggvillig fisk.

         Att skriva en bok på 300 sidor om en fisk kräver lite mer än ett stort inslag av tur :-)
         Senast ändrad av Xerup; 2022-11-18, 21:36.

         Kommentera


         • #10
          En gammal klassiker jag kan rekommendera är Jens ploug Hansens, insjöfiskarens handbok. Många gamla sanningar som gäller än idag.
          Likadant som Leif Engström var även Jens långt före sin tid när det gällde sportfiske efter gädda gös och abborre.

          Kommentera

          Foton

          Collapse

          Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

          Relaterat

          Collapse

          Ämnen Statistik Senaste inlägg
          Startad av MastaPike, 2017-03-16, 19:10
          12 svar
          3 603 visningar
          3 gillar
          Senaste inlägg Henke E
          av Henke E
           
          Startad av Xerup, 2022-07-06, 19:49
          90 svar
          6 145 visningar
          0 gillar
          Senaste inlägg Xerup
          av Xerup
           
          Startad av nybörjare-igen, 2023-01-30, 19:45
          26 svar
          2 254 visningar
          15 gillar
          Senaste inlägg anteman
          av anteman
           
          Startad av MrTotte, 2023-07-23, 16:36
          15 svar
          1 440 visningar
          1 gilla
          Senaste inlägg Kolnej
          av Kolnej
           
          Startad av Team Colibri, 2023-12-02, 08:16
          25 svar
          1 080 visningar
          3 gillar
          Senaste inlägg Team Colibri  
          Arbetar...
          X