Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Vinn en fisketur med Tobias

Collapse
X
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
new posts

 • Vinn en fisketur med Tobias

  Hej!
  Under Sportfiskemässan hade Abu Garcia och Lowrance en tävling. För att delta behövde man anmäla sig i antingen Lowrance eller ABUs monter och de två vinnarna fick fiskeutrustning för 5000 kr vardera samt en heldags fisketur tillsammans med mig!
  De två vinnarna som drogs var Eva från södra Skåne samt Jonatan från sydöstra Dalarna. Eva fiskade främst i Öresund efter fiskarter som torsk och sill medan Jonatan främst fiskade abborre, gädda, öring och andra insjöarter i Dalarnas djupa skogar. Ingen av vinnarna hade tidigare prövat på gädd- och abborrfisket kring Stockholms skärgård vilket var det förslag som jag hade att vi skulle pröva för dagen.

  Full fart framåt! Som sportfiskare slipper man alla innerstadsköer både före och efter fisket om man fiskar som vi – från gryning till skymning!

  Jag, Jonatan och Eva på väg ut mot fiske!
  I arla morgonstund
  Som många fiskedagar började även denna dag tidigt, långt innan solen gått upp. Kaffe skall kokas, maten packas, båten kopplas på bilen som redan var fullpackad med allehanda fiskegrejer sedan åt jag frukost och gav mig iväg till rampen. Både Eva och Jonatan var i tid och efter att ha hälsat på varandra lade vi i båten och drog iväg som ett spjut mot dagens första fiskeplats. Det är ofta enkelt att umgås genom fisket, är bara folk fiskeintresserade tar det ofta inte mer än någon minut innan man finner varandra och har något att prata om och precis så var det den här gången med!
  Glada i hågen kom vi fram mot första platsen vilken är ett smalt sund in mot en grund vik där det ofta står mycket abborre och lurpassar på löjor och mört som passerar. Jonatan börjar turen med att kroka en gädda i första kastet på en Berkley Juke och även jag fångar fisk i första kastet men det är en abborre som tar på en Powerblade! Det verkar som att rovfiskarna är på plats och till en början fiskar vi med Powerbladet alla tre med gott resultat där vi landar fisk och har hugg om vartannat.
  Fisket går i perioder och stundtals får vi ett par abborrar och stundtals är vi fisket segare utan kontakt. Jag funderar på att byta till ett bete som de mindre abborrarna inte är lika snabba att ta men som liknar Powerbladet så mycket som möjligt till gången och väljer en Warpig. Ganska omgående fångar jag en bättre abborre innan det smäller på med besked! Jag känner direkt på knyckarna att det är en bättre fisk och ser hur en riktigt stor abborre kämpar i det klara vattnet åtföljd av ett stim med lika grova fiskar! De andra fiskarna i stimmet vill dock inte hugga när Eva och Jonatan ivrigt kastar mot dem.
  Väl i båten frågar Eva om jag alltid blir så uppspelt av att fånga en abborre trots alla mina års fiskande och jag svarar helt enkelt bara ja. Inget får mig så uppspelt som en rejäl abborre på kroken och denna väger in på 1100 gram och är alltså en riktig praktisk!
  Den stora abborren smittar av sig på övriga i båten och Eva krokar på en bättre fisk och landar ett riktigt fint personbästa på 750 gram. Jonatan är inte sämre och landar flera fina fiskar i en serie med en 900 g abborre i topp.

  Både Eva och Jonatan fick åka bassbåt på riktigt, det vill säga snabbt!

  Jag väljer ofta Powerblade som första bete för dagen, det visar i princip alltid om fisken är på plats.

  Jonatan krokar en gädda i dagens första kast!

  Eva slog personbästa på abborre flera gånger under dagen.

  Såfort jag prövade en Berkley Warpig bjöd den på bättre fisk. Vi fick mycket både på den mindre och större storleken.

  Smack! Skärgårdsabborre på 1100g – en praktfisk!
  Lunchdags och gäddfiske
  Vi bryter för lunch och tar en stunds avkoppling från gäddfisket. Kall pasta, tomatsås, tonfisk, majskolv och lite annat plock blir dagens lunch tillsammans med mineralvatten och en god kopp kaffe!
  Vi passar på att göra en kortare förflyttning och se ifall det är några gäddor hemma i en grund vik med flack botten och mycket tång. Plötsligt hänger regnet i luften och det känns som att lufttrycket faller med lite trögare fiske som följd. De flesta gäddor vi ser följer endast betet eller hugger försiktigt utan att fastna på krokarna. Stundtals ser vi bytesfisk som sprätter i ytan då de verkar jagade av rovfiskar och plötsligt fångar jag en fin bonusabborre där vi egentligen förväntade oss gädda. Vi beslutar oss att gå tillbaka mot vårat sund och pröva där vi haft bäst på eftermiddagen igen.
  Väl tillbaka mot sundet hugger det på med besked. Jonatan börjar med att dra en, två, tre och fyra gäddor på nästan lika många kast. Längs de djupvassar som tidigare höll abborre verkar det nu mest stå gädda, men det är lika kul det! Gäddorna kämpar hårt och piskar vattenytan till skum om man försöker landa dem innan de tröttats ut. Det gäller att ha en bra tafs på spöet så man kan drilla fisken tills den är färdig att landas.
  Plötsligt slutar gäddorna att hugga och abborren kommer igång igen. Fisket har inte samma fart som på morgonen och det gäller att fiska betena lugnare och gärna med spinnstopp. Abborrarna verkar ta ett svävande bete som en Juke precis när det står still i vattnet eller Warpigen precis innan det slår i botten vid spinnstopp.
  Vi skrattar, drillar och berättar de mest otroliga fiskehistorierna om vartannat för varandra. Plötsligt har dagen övergått till kväll och nöjda med ett fantastiskt fiske på många och stora abborrar och ett gäng finare gäddor kan vi inte vara mer än nöjda. Dessutom då fisketuren bjöd på två personbästan på abborre både för Eva och Jonatan! Vi planar upp båten och styr kosan hemåt innan vi möra når rampen, trailar upp och tar farväl.
  Tack för denna fisketur Eva och Jonatan och verkligen roligt att ni ville komma förbi och fiska. Väl mött och skitfiske på er framåt.

  Jonatan bytte till en Warpig och började skörda grov fisk.

  Eva med en riktigt vacker fisk på 750 g.

  Jonatan med en fantastisk abborre på 900g och tillika sin största vägda abborre.

  När jag nöter ut fisk samlar jag ofta på mig en liten beteshög framme vid ekolodet. Ofta roterar jag sedan mellan betena flera gånger innan jag ser platsen som avfiskad, och i de fall även kaffetermosen står på plats… Ja då skall det nötas!

  Berkley Warpig som på morgonen gav massvis av abborre började plötsligt leverera gädda efter lunch.

  Jonatan med en många fina gäddor vi fångade under dagen.


  Läs mer på bloggen

Foton

Collapse

Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

Relaterat

Collapse

Ämnen Statistik Senaste inlägg
Startad av rl001, 2013-07-10, 21:30
2 svar
1 855 visningar
0 gillar
Senaste inlägg Kimmen
av Kimmen
 
Startad av ThePikeFather, 2015-05-19, 17:00
1 svar
1 040 visningar
0 gillar
Senaste inlägg Williamgurebo  
Startad av Waxin, 2016-01-05, 09:47
28 svar
5 511 visningar
0 gillar
Senaste inlägg Waxin
av Waxin
 
Startad av fishing4pikes, 2016-10-12, 12:00
0 svar
774 visningar
0 gillar
Senaste inlägg abc123456  
Startad av Swamp, 2017-03-14, 14:00
9 svar
2 048 visningar
0 gillar
Senaste inlägg jaesaren  
Arbetar...
X