December-gädda på Rügen - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

December-gädda på Rügen

Collapse
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
new posts

 • December-gädda på Rügen


  Det är tydligen inte bara jag som är lite uppspelt för att åka och fiska gädda på Rügen. Vi hade kommit överens om att Mats skulle hämta mig kl 10.30. Redan 10.05 plingar det på dörren. ”Jag kunde inte hålla mig…”
  Ända sen Klas messade mig tre veckor tidigare och undrade om jag var sugen på Rügen 16-20 December och jag svarat ja, har jag gått omkring och ömsom längtat och ömsom gruvat mig inför utmaningen som låg inför mig. Jag, Mats och Klas har en tuff historia tillsammans från en resa till Rügen 4 år sen. Du har länk längst ner i artikeln.
  Det blir en lång resa. Vi ska åka ner med egen båt – Klas Kasboll 19. En grym båt, samma som guiderna på Bodden-Angeln använder. Klas ska köra ner från dalarna, vi ska möta upp honom i Skövde, för att sen åka ner via Trelleborg-Rostock över natten, för att sen komma ner och kunna fiska direkt på morgonen.
  Bra plan och det är inte första gången Klas gjort den turen. Han har ett antal hack i sitt Rügen-bälte med ett flertal mycket fina fångster som resultat. Däribland en gädda på över 13 kg. Mats har också varit där 4 ggr innan och varit över 10 kg några gånger. Det är därför man åker dit. Tufft fiske, mycket tufft fiske men chansen till en plussare finns i varje kast.
  Resan går bra till vi kommer till färjan i Trelleborg. Sen går det snabbt söderut. Men ingen resa utan klanterier (eller klydderier på Skånska). Självklart är det er egna skåning som börjar klanteriet! Klasse hade fixat ett avloppsrör som ligger i båten för att transportera spöna. Men väl på färjan vill kamraterna lägga in spöna i bilen pga stöldrisken. Jag stoppar in röret så långt in jag kan. Även om det verkar tajt provar jag trycka ner bakluckan. Det tar stopp och jag hör ett ljud. Krack…! Japp – jag har spräckt framrutan! Sådärja – bra start. En stor fin stjärna på framrutan. Men som min mor skulle sagt hellre stjärna i rutan än… (ja vad sa hon?)
  Vi har fortfarande inte lyckats ta oss till hytten utan står kvar och bökar vid båten när nästa “incident” visar sitt fula tryne. I sin iver att komma iväg hade Mats kollat att han packat allt tre gånger. Och det hade han. Allt var frampackat. Men efter sista kollen glömde han kolla att han packade in väskan han kollat i bilen :-D. Fiskespön och fiskekläder var med. Men allt annat – kläder, underkläder, necessär, laddare osv är borta. Mats letar och letar men konstaterar att den är borta. Borta borta borta. Jag och Klas bryter ihop och garvar. Mats muttrar hela resan ”det skulle vara skönt att borsta tänderna”… ”Ja byt ni kalsonger ni… ni som har”. Vilken start på resan!
  Dag 1 – Äntligen framme  Efter att lyckas undvika klanta oss mer åker vi och checkar in, riggar, byter om, sjösätter och är på vattnet kl 11. Om jag ska vara ärlig så minns jag inte så mycket av resan från Rostock. Jag zoomade ut. Slocknade helt. Som medvetslös sov jag i bilen. Antar att jag precis som den yngling jag är helt sonika behövde det.
  Vi är taggade, sjukt taggade, men samtidigt väl medvetna om att det kan bli riktigt tufft. Rapporter från veckan innan har handlat om en 11-kgs men också flera blankdagar. Det har pratats om grunt fiske, riktigt grunt fiske, fiske på mindre än metern vatten.
  För dig som inte är bekant med hur fiske vanligtvis bedrivs på Rügen så är det frivattensfiske som brukar vara regeln. Ibland 5, kanske 7 meter djupt vatten. Och ibland långa, långa drifter över grundområden långt ifrån land. Fiske så grunt finns bara inte. Gäddan är främst där för att kalasa på de enorma mängder sill som kommer in. Och det är den födan som gör dem så stora och snabbväxande. Men fiske på vatten där Danne bottnar på Rügen? Det är lika sällsynt som att Danne är tyst mer än ett andetag.
  Vi börjar fisket. Jag har ett gäng hårda Swimbaits jag vill testa. De känns spännande att fiska med. Typ 4-5 kast in tror jag att jag har ett hugg, mothugg och inget som fastnar. Var det hugg? Man kan aldrig veta… Av ngn anledning så kollar jag inte tafsen förrän 2-3 kast senare. Ja… Jag hade nog haft besök av en fröken… Vad var det för storlek på den? Det får vi aldrig veta
  Vi lägger oss på en lång drift. Och när vi snackar lång drift så snackar vi 1,5 timmar. Kasta, veva, kolla lodet efter liv. Men det är inget liv på lodet. Ändå gnuggar vi, fokuserat. Vi är vid platser där Klas dragit stor fisk förr. Vi snackar strunt, skrattar men fisket är fokuserat. Ingen vill bränna en potentiellt stor fisk. Ny drift närmre land och stämningen är fortsatt skönt avslappnad i båten. Vi häcklar Mats och undrar om det hade varit skönt med rena kallingar. ”Klas, tänkte du också duscha när du kommer hem? Du vet en sån skön varm dusch med duschkräm, deodorant och sen rena kalsonger?”
  Vi gnuggar på men bestämmer oss för att bryta mönstret. Det ska finnas en djuphåla med mycket grunt vatten runt. Efter att haft bottenkänning på vägen dit kommer vi dit vi tror att hålan ska vara. Men den är inte där. Vi börjar fiska ändå. Efter ryktena om grunt fiske hade jag smugit ner några jerkbaits i lådorna. Kanske inte standardarsenal 1.0 i Rügen men de fick följa med. En Caesar Lures åker på. Jag börjar jerka och pang – ett karatehugg senare är dagens första och enda fisk ett faktum.
  Vi åker hem, trötta men nöjda med att vara på plats. Efter dusch, någon öl och en obligatorisk schnitzel på Shillings blir det tidig natti. Redan kl 21 för mig. Klabbe och Mats lyckades hålla ut hela vägen till kl 22. Och ja – Mats hade rena kallingar – på vägen hem passade vi på att proviantera de nödvändigaste för Mats bekvämlighet.
  Dag 2 – ny dag, nya utmaningar  Efter ”same procedure as last year” dvs frukost kl 7. Göra mackor för dagen, värma gulasch och ut på sjön kl 8.15. Samma plan denna dag. Gnugga grundplatåer. Men denna dag ska det blåsa rejält. Vi gnuggar men det är otroligt frustrerande när ekolodet är soprent på ekon. Är de inte här? Efter två fruktlösa drifter bestämmer vi oss för att byta taktik.
  Vi söker lite mer vindskyddat fiske och hittar en skyddad vik som är grundare. I med drivankaret, driv och fiska på
  På kvällen lagar vi högkvalitativ middag på rummet. Den gastronomiska höjdpunkten falukorv, makaroner och ketchup. Jösses vad gott. Vi snackar runt bordet och funderar över möjligheter. På något sätt känner vi ändå att det är på frivattnet vi kan hitta dem. Beslutet blir att byta till en annan Bodden och fiska på djupare vatten. Vi har varit på 2,5-3,5 meter. Det får blir mer vatten under kölen helt enkelt
  Dag 3 – ny plan och nya vatten  Efter att inte haft det fiske vi hoppas på dag 1 och 2 så var det dags för nya tankar. Klas hade en plan, såklart. Klas är har alltid minst en plan oftast flera i huvudet. Det måste man ha på Rügen. Man får anpassa fisket efter förutsättningarna. Vissa vindar gör att vissa planer funkar bra i vissa vindar, andra inte alls.
  Planen är enkel: Åka längre, hitta vatten som varit vindskyddat och drifta ett flak som är optimalt för de sydliga vindar som ska gälla. När vi lägger oss i bekvämt lugnt vatten på 5 meter ser ekolodet ut som det blivit sjukt och fått mässlingen. Det är fullt med prickar, pluttar och bågar. Hmm ska det vara så? Det ska väl vara tomt, eller? OK – strunt i det. Vi fiskar ändå. Både jag och Klas känner det doftar gädda och jag plockar fram min gåva från Klas – en grym Tuna-shad m pearlbuk och grå/blå rygg. Shallowriggad, fiskad myyycket långsamt 2-3 meter ner. Fem kast in hör vi ”där satt den” från bak i båten. En fisk på 3-4 kg kommer upp efter en kort fajt. Ekolodet må varit prickigt men när vi kommer upp på platsen så är allt som det ska igen. Soprent, tomt och fint. Vi kör en låååång drift utan några kontakter. Sen på det igen. Kanske är de bara ute på 5 och djupare? Vi åkte och kollade. Det var fisk på lodet mellan 5-7 meter. Så fort vi kom under 4,8 meter så blev det tomt. Lärdom…
  Vi gör om ungefär samma drift. Kanske lite längre ut – vi börjar på 7 meter och driver upp mot 5-meterskurvan. Det känns märkligt och jobbigt att stå och fiska fokuserat så långt ut, utan referenser och lååångsamt. Men det är det som gäller. På med motoroil. TN-Abstain Swimmer, det blir bra. Pang! Mitt ute i ingenstans hugger det och resans fulaste fisk är landad. Den är full med gäddödem. Första gången Klas under alla sina resor sett en smittad fisk. Tråkigt. Vi gnuggar på men utan något större resultat. Men strunt i det. Schillings har öppet på kvällen så det kan bli Schnitzel igen!!! Yes – man måste käka tyskt i Tyskland, eller hur. Lika säkert som att Sauerkraut är Hollänskt.
  Dag 4 – Avsluta med en smäll?  Samma rutin. Vakna, frukost, soppa, påklädning och ut. Vi börjar på samma plats som dagen innan. Fisken är där men inte huggvillig. Vi hittar nya platser att fiska på. Det är som att se den 9:e Star Wars-filmen – ny film med samma tema som de 8 innan. Vi hittar lite coola platser att fiska av men ingen vill hugga.
  Vi väljer att lägga den sista tiden i grundområdet vi haft kontakter i tidigare. Vi lägger fina drifter över grundområden där det verkligen ser ut som några Donnor skulle kunna stå och vänta inför lek. En kontakt är inte mycket att skriva hem om. Förrän vi kommer till den magiska plätten. Först har Mats hugg. Sen händer det osannolika. Vi har inte fått någon fisk på hela dagen 5 timmar in i fisket. Och inom lopppet av mindre än en halv sekund har både jag och Klas fisk. Inga bjässar men fisk är alltid välkommet. Några drifter till resulterar i någon fisk till. På vägen hem provar vi ett djuphål utan resultat och vi trailar upp.
  Var det en bra tur?  På vägen hem ackompanjerad av det trygga mullret av färjans motor funderar jag på vad jag tycker om resan. Är jag nöjd? Min enkla slutsats blir JA. Om man ser det utifrån storfiskperspektiv var det ingen succé. Men vi fick fisk. Vi lärde oss (eller iallafall jag) otroligt mycket. Vi fiskade fokuserat med en plan i fyra dag och framförallt: Vi hade superkul! Mats och Klas är sköna herrar som det är ett nöje att fiska med.
  Man kan välja att se det som en resa med målet att landa stor fisk, eller så kan man se det som jag såg det. En möjlighet att förlänga säsongen med spösprattel och hopp om en stor fisk. Jag är supernöjd och vill gärna åka tillbaka igen. Jag ser fram mot min först stora Rügen-bjässe
  Lite lärdomar  Vi på FiskeFürAlle har pratat om det sååå många gånger innan men…
  • Bra fiskekumpaner är nyckeln till alla lyckade turer. Det handlar inte om ifall dina partners in crime är bra eller dåliga. Men ni ska ha samma inställning. Om två vill köra hardcore och en vill dricka till det lite och sova till kl 12 så är det ett recept till kaos.
  • Och sen är det bra om alla har samma mängd pannben. Mängden som sådan spelar inte lika mycket roll som att den är jämnt fördelad mellan huvudena
  • Svåra inte till det och köp med dig en massa beten du inte kan. Kör hellre några få utvalda som du kan och vet hur de funkar och hur de funkar på olika djup
  • … Sen kan det finnas mycket flytande sjögräs som kastar sig över ditt bete liksom kardborrar. Detta kan elimineras eller iallafall minimeras med en bit Fluorcarbon eller buntband fastsatt i toppen på tafsen utstickande 90 grader från huvudlinan
  • Humor, humor, humor… och varmt kaffe
  Nu längtar jag till nästa långtur!

  //Mankiboy
  Länken till vår förra resa hittar du här: https://www.fiskefuralle.se/rugenresan-the-story/

  Inlägget December-gädda på Rügen dök först upp på FiskeFürAlle.  Läs mer på bloggen
  www.fiskefuralle.se

  Välkommen in på en titt!

Foton

Collapse

Relaterat

Collapse

Ämnen Statistik Senaste inlägg
Startad av Numse, 2014-11-09, 19:40
3 svar
692 visningar
0 gillar
Senaste inlägg Kulfisk
av Kulfisk
 
Startad av Swamp, 2018-01-24, 06:00
4 svar
900 visningar
0 gillar
Senaste inlägg millee
av millee
 
Startad av gavleoring, 2019-08-03, 19:20
2 svar
335 visningar
3 gillar
Senaste inlägg lsjonsson  
Startad av Morten Opsahl, 2019-08-07, 22:30
0 svar
42 visningar
1 gilla
Senaste inlägg Morten Opsahl  
Startad av Swamp, 2019-08-09, 11:30
0 svar
62 visningar
1 gilla
Senaste inlägg Swamp
av Swamp
 
Arbetar...
X