Recept på torkat kött ? - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Recept på torkat kött ?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
new posts

  • Recept på torkat kött ?

    Någon här inne som har koll på, och orkar förklara, hur man gör torkat kött i en varmluftsugn ? Hur stora bitar är lagom ? Hur man gör saltlagen och hur länge köttet ska ligga i osv

    Vad för köttbitar lämpar sig bäst för detta ?

    Minns när man var liten och käkade mycket smarrigt torkat renkött men det finns fasen inte att köpa färdigt i någon butik här i krokarna. Inte vad jag hittat iallafall.
    C&R hit och C&R dit Det är egentligen bara sunt förnuft som gäller

    Bli medlem i Sportfiskarna Här!
    Svar på vanliga frågor hittar ni Här
    Fiskesnacks regler hittar ni Här
    Gilla Fiskesnack.com på Facebook http://www.facebook.com/Fiskesnackcom

  • #2
    kolla på jerkysidor i usa.. finns massa forum och recept mm. mmm beef jerky.

    har testat att göra med trevligt resultat

    är kul att smaksätta och inte bara köra salt heeeela tiden..

    (vet inte om det var relevant, men kanske. stora renstycken har jag inga tips på )

    : just det, torkat renkött kan du köpa i de stora hallarna i city i regel.. östermalmshallen, söderhallarna mm.. men kostar sjukt mycket

    eller de där wildchipsen från ica och coop mm.. typ 30:- för 35gr, helt galet.. är iaf lite billigare i saluhallarna
    Senast ändrad av hmm; 2006-08-02, 20:31.

    Kommentera


    • #3
      Haru ngn Msn bergman? Kan förklara för dig,men orkar inte för tillfället, skall alldeles snart upp å jobba nämligen..

      Allmana_mini@hotmail.com så kan du få lite tips ngn dag!
      Http://blogg.dragsosportfishing.se - Team Dragsösportfishing blogg

      Kommentera


      • #4
        Vi hittade en länk till en tråd på ett annat forum som kanske kan funka ? http://forum.robsoft.nu/viewtopic.php?t=1833&start=0

        Vad tror ni ?

        Kommentera


        • #5
          Nu ligger typ 800g (2 olika laddningar á 400g) Oxrulle i saltlag.

          Saltlag 1 består av:
          6dl vatten
          0,5dl grovsalt
          0,25dl socker

          Saltlag 2 består av:
          6dl vatten
          0,5dl grovsalt
          0,25dl socker
          1 vitlöksklyfta
          0,5msk Liquid Smoke
          lite svartpeppar

          Nu ska köttet få ligga och dra i detta tills imorgon eller i övermorgon och sedan blir det in i ugnen för torkning. Får se hur detta blir nu ... kul att exprimentera lite.

          Fortsättning följer ...
          C&R hit och C&R dit Det är egentligen bara sunt förnuft som gäller

          Bli medlem i Sportfiskarna Här!
          Svar på vanliga frågor hittar ni Här
          Fiskesnacks regler hittar ni Här
          Gilla Fiskesnack.com på Facebook http://www.facebook.com/Fiskesnackcom

          Kommentera


          • #6
            Statusrapport:

            Saltlag nummer 2 verkar bli godare men man kan nog ha i mer rökarom & vitlök samt skära ner en del på saltet. Dom har varit 8 timmar i varmluftsugnen på 50 grader nu och dom börjar bli klara. Någon timme till bara ...
            C&R hit och C&R dit Det är egentligen bara sunt förnuft som gäller

            Bli medlem i Sportfiskarna Här!
            Svar på vanliga frågor hittar ni Här
            Fiskesnacks regler hittar ni Här
            Gilla Fiskesnack.com på Facebook http://www.facebook.com/Fiskesnackcom

            Kommentera


            • #7
              här kan du köpa per postorder

              http://www.ammarnasvilt.se/index.htm

              och du kan be din Hemköpsbutik ta hem åt dig
              Senast ändrad av Gruvis; 2006-08-04, 17:27.

              Kommentera


              • #8
                Ursprungligen postat av Bergman
                Statusrapport:

                Saltlag nummer 2 verkar bli godare men man kan nog ha i mer rökarom & vitlök samt skära ner en del på saltet. Dom har varit 8 timmar i varmluftsugnen på 50 grader nu och dom börjar bli klara. Någon timme till bara ...
                Och... hur blev det?

                Är barnligt förtjust i torkat kött, så risken finns att man vill testa själv

                /D

                Kommentera


                • #9
                  Blev faktiskt jäkligt bra för att vara första försöket ! Ska förmodligen påbörja en laddning till ikväll så det är klart till fredagens kräftskiva. Måste ju ha lite tilltugg efter kräftorna.

                  Några reflektioner för förbättring bara:
                  - Lite mindre salt
                  - Lite mer vitlök
                  - Lite mer rökarom
                  - Bör nog ligga och dra i saltlagen runt ett dygn för att sedan blötlägga i vanligt vatten en timme innan torkningen startas
                  - Tag reda på vilka köttbitar man ska använda för bästa resultat
                  - Lite tunnare skivor kött. Runt 5-8 mm är nog lagom

                  Torktiden landade på runt 13 timmar tror jag men det beror ju givetvis på temp och kött-tjocklek
                  C&R hit och C&R dit Det är egentligen bara sunt förnuft som gäller

                  Bli medlem i Sportfiskarna Här!
                  Svar på vanliga frågor hittar ni Här
                  Fiskesnacks regler hittar ni Här
                  Gilla Fiskesnack.com på Facebook http://www.facebook.com/Fiskesnackcom

                  Kommentera


                  • #10
                    Ursprungligen postat av Bergman
                    Blev faktiskt jäkligt bra för att vara första försöket ! Ska förmodligen påbörja en laddning till ikväll så det är klart till fredagens kräftskiva. Måste ju ha lite tilltugg efter kräftorna.

                    Några reflektioner för förbättring bara:
                    - Lite mindre salt
                    - Lite mer vitlök
                    - Lite mer rökarom
                    - Bör nog ligga och dra i saltlagen runt ett dygn för att sedan blötlägga i vanligt vatten en timme innan torkningen startas
                    - Tag reda på vilka köttbitar man ska använda för bästa resultat
                    - Lite tunnare skivor kött. Runt 5-8 mm är nog lagom

                    Torktiden landade på runt 13 timmar tror jag men det beror ju givetvis på temp och kött-tjocklek
                    Tack för det, blir nog ett försök framöver

                    Tillhör torskarna som glatt lägger ut en tusing eller två på torkat renkött de gånger jag åker upp till fjällen.

                    /D

                    Kommentera

                    Foton

                    Collapse

                    Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

                    Relaterat

                    Collapse

                    Ämnen Statistik Senaste inlägg
                    Startad av Suseris, 2020-09-18, 13:26
                    4 svar
                    472 visningar
                    0 gillar
                    Senaste inlägg Backslag  
                    Startad av kenwald, 2021-09-15, 20:09
                    6 svar
                    1 055 visningar
                    0 gillar
                    Senaste inlägg senzitivity  
                    Startad av Sadda, 2023-12-23, 11:50
                    7 svar
                    468 visningar
                    0 gillar
                    Senaste inlägg nephilim  
                    Startad av Julle68, 2023-12-23, 18:46
                    0 svar
                    157 visningar
                    1 gilla
                    Senaste inlägg Julle68
                    av Julle68
                     
                    Arbetar...
                    X