Går det inte att isfiska efter gädda med artificiellt bete? - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Går det inte att isfiska efter gädda med artificiellt bete?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
new posts

  • Går det inte att isfiska efter gädda med artificiellt bete?

    Var ute på en trevlig pimplingstur efter abborre i går. Fiskade med rent artificiellt bete (vertikalpirk med limkrok och en liten konstgjord maggot på) med ganska gott resultat. Vet att många använder riktiga maggots och då kanske får ändå bättre utdelning, men det verkar i alla fall funka.

    Gädda på vintern verkar däremot endast fiskas med hjälp av ismete med levande (eller kanske dött?) bete. Finns det någon specifik anledning till detta? På sommaren funkar det ju bra med gäddfiske med artificiella beten, känns som den övervägande majoriteten kör den vägen även om det finns en del som flötestrollar med levande mört etc. Däremot på vintern är det som sagt 100% mete som gäller, i alla fall från vad jag kan läsa på nätet. Borde man inte kunna "pimpla gädda"?

  • #2
    Klart du kan pimpla gädda.

    Gäddan nyper ju gärna åt sig vertikalpirkar när man pimplar efter abborre.

    Jag själv har fått flera gäddor på rödingblänke vid fiske efter regnbåge/röding.

    Skulle tro du kan rikta fisket efter gädda med skeddrag eller jiggar med gott resultat

    Kommentera


    • #3
      Klart man får Gädda på konstbeten även på vintern, tex här i Finland pimplas det Gädda med bäriga skeddrag av typen Professor, Räsänen mfl(Atom och Utö borde funka lika bra). En stor balansare funkar också, och en drop shot riggad no action shad kanske kunde vara giftig när det är trögt fiske.

      Kommentera


      • #4
        Lite grövre utrustning, Tafs och en större balanspirk så är det nog inga problem. Blir nog mycket letande dock.
        Instagram: mattiasandersson90

        Bara ett kast till...

        Kommentera


        • #5
          Ja jag ser bara problem i hur de olika arterna beter sig, abborre går i stim och rör sig mycket för att leta föda och därför fungerar det ju rätt bra att sitta i ett hål och rycka i en liten balansare (om stimmet simmar förbi där man sitter) men när det kommer till gädda så är de dels inte stimfiskar (får man en gädda på en plats och sen släpper ner draget igen så är chansen liten att få en till just där) och dels så är de relativt stationära på vintern och förflyttar sig inte lika intensivt som abborre vid letande av föda.

          Man kunde så klart förflytta sig själv och leta upp gäddorna på det sättet men då kommer problemet med storleken på fisken, en abborre i bra storlek kan kan få upp ur ett hål under 100 mm medan en stor gädda kräver åtminstone 200 mm och att förflytta sig i letandet efter en gädda som just då är sugen på mat blir jobbigt med ett 250 mm borr ifall isen är 25+ cm tjock som den ju inte så sällan är i stora delar av landet.

          Ismete är ett sätt att täcka av stora områden under en längre tid i väntan på gäddornas karaktäristiska huggperioder under dagen. Och det har blivit en sorts tradition precis som angling var förr, och vi vet ju alla hur svårt det är att få folk att ändra sina traditioner

          Men visst skulle det fungera, en gädda hugger på beten om den attraheras av rörelsen oavsett om betet är levande, dött eller artificiellt.

          Kommentera


          • #6
            Men sök gäddan med ekolod! Jag ser en helt ny marknad öppna sig...

            Enorma sparkar med specialutvecklade fjäderbelastade 360-graders ekolodgivare pressade mot isen. Batteribankar på tusentals amperetimmar som driver ekoloden, (ett för att söka och ett drop-lod) 300mm el-isborren (bensindriven bullrar ju för mycket), grill, stereo, kaffekokare och hjälpmotorn som kommer behövas för att flytta åbäket. Spöhållare för åtta spön, så man slipper knyta om. Särskilda isfiske-jiggar i mjukare gummiblandningar (för att behålla rörelsen i kallt vatten). Spön i alla dess aktioner och längder. Profil X lägger ut texten i fiskeblaskan Y:"Det är klart att man kan använda ett ismetespö men vårt Vertical-Ice-Dominator3600XH har ju helt revolutionerat mitt fiske efter vintergädda" osv...

            Kommentera


            • #7
              Bästa fisket har man på vårkanten utanför lekplatserna och då kan man faktiskt få flera fiskar ur samma hål, kompisen var ute efter Abborre en kväll i April för några år sedan och hade flera hugg som slet av linan(och det var garanterat inte samma fisk hela tiden). Man kan leta ut en plats och borra ett antal hål på
              ställen som man tror eller vet håller fisk och sedan alternera mellan dem. Och på våren fryser inte hålen igen längre så då kan man även fiska i gamla hål.

              Kommentera


              • #8
                Tack för alla tips!

                Jag hade fått för mig att även abborren var ganska stationär under isen, men iofs så finns det ju betydligt fler abborrar än gäddor, så det är väl större chans att man lyckas släppa ner pirken i huvudet på någon av dem helt enkelt!

                Kommentera

                Foton

                Collapse

                Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

                Relaterat

                Collapse

                Ämnen Statistik Senaste inlägg
                Startad av Najad, 2023-12-04, 17:44
                0 svar
                145 visningar
                0 gillar
                Senaste inlägg Najad
                av Najad
                 
                Startad av Moddifier, 2024-03-11, 22:12
                1 svar
                100 visningar
                0 gillar
                Senaste inlägg Moddifier  
                Arbetar...
                X