Akut flugfiskesug, hjälp uppskattas enormt - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Akut flugfiskesug, hjälp uppskattas enormt

Collapse
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
new posts

 • Akut flugfiskesug, hjälp uppskattas enormt

  Har detta året fastnat totalt för fisket och har blivit väldigt många sena fiskekvällar till sambons förtret. Och idag så såg jag ett program på TV4Sport som hette Flugfiskeskolan och det var då jag tog beslutet att jag måste försöka mig på flugfisket.
  Alltid tyckt det ser så himla harmoniskt och rofyllt ut att flugfiska, och att man får mer direktkontakt med fisken. Visst, möjligheterna känns inte lika stora som vanligt haspelfiske då det är svårare att hitta bra fiskeplatser som lämpas för flugfiske känns det som. Men att ha fler alternativ vid fisket vore skönt. Att bara kunna ta på sig västen och ta med sig spöet och cykla ner till svartån vore smidigt, ingen klumpig draglåda att släpa på. Sitta ner och binda sina egna flugor. Älskar att pyssla med utrustningen, knyta olika tackel, vässa krokarna, lägga allt snyggt i prydligt i draglådan. Blir som ett litet barn.
  Så skulle behöva lite beslutshjälp med vad som jag bör skaffa. Vet det finns massor liknande trådar och har läst igenom dem flesta men blir mest bara yr i bollen av att ta in för mycket info om saker som det tipsas om, samt att jag helst vill helst ha en personlig tråd där jag kan ta emot tips från er lite mer erfarna flugfiskare.

  Antar att Biltemas startkit är att förkasta på en gång? =P Även om han i programmet sa att själva spöet inte var det viktiga utan linan isf. Kan ju vara så att flugfiske inte alls är min grej.
  Biltemas : http://www.biltema.se/sv/Fritid/Fisk.../Flugfiskeset/
  Det andra kitet jag tittat på är Pool 12 som en fiskare här vid namn Jock Scott hade tipsat om i en annan tråd, verkar vara en hjälpsam herre det *blink blink* http://www.fiskaonline.se/product.ht...category_id=46 Hade väl tänkt #6.
  Är denna västen prisvärd till att börja med? http://www.biltema.se/sv/Fritid/Fiske/Klader/Fiskevast/

  Sen då till själva betet. Vad ska varje flugfiskare alltid ha med sig för sorts flugor enligt ert tycke? Läst om torrflugor, nymfer, sländor etc men har ingen större koll på vad allt betyder.
  Lite tips om vilka modeller, färger, storlekar jag bör börja att ha med mig vore uppskattat. Och vilka flugor man ska använda för respektive fisk. Lär väl bli mest fiske efter Regnbåge/öring sen kanske man kan få Abborre på fluga också?

  Sen vilka knutar jag bör öva på. Från backlina till kastlina, kastlina till tafs, och tafs till fluga.

  Vilken fiskesite brukar ni handla eran flugfiskeutrsutning på?
  Att uttöka sin fiskeutrustning/leksaker ger nästan samma känsla som att få nya leksaker när man var liten, bara att leksakerna blir dyrare ju äldre man blir. Nästan så man har sin nya fiskerulle i sängen första natten.
  Blev visst mycket text såg jag nu men hoppas ni har orken att läsa.
  Tacksam på förhand.
  Senast ändrad av Asys85; 2010-09-05, 00:21.

 • #2
  är själv inget proffs, började denna sommaren.
  men jag skulle INTE ta biltemas set

  jag köpte ett vision attack #7 set och är supernöjd med det!
  så det kan jag rekommendera.

  flugorna köper jag nästan alltid på flugor.se
  där finns det mycket! där kan du även se köparnas kommentarer om respektive fluga.
  det kan ju hjälpa en hel del.
  ta och titta på trådarna här som heter nått i stil med "3 favorit flugor" eller nått sånt, många har samma flugor nämnt i sina top 3 flugor, vilket borde betyda att dessa är värt att köpa.

  mina favoriter är montana (i olika former), haröra (i olika former), wooly bugger.. de e väl dessa som får mest tid i vattnet för min del

  hoppas du fick liite hjälp iallafall

  Kommentera


  • #3
   Hej, det var många frågor

   Angående flugspö så kan jag varmt rekommendera Bäcksländan XPC 5/6 som är ett utmärkt ny börjar spö men som samtidigt går att växa i. jag har använt mitt bäcksländan spö i ca sex år nu och är fortfarande nöjd.

   Finns att köpa som paket med lina och rulle för 1395 kr
   http://www.flyfisherman.se/produkter...ckslandan-xpc/

   Däremot har jag ingen erfarenhet av den lina och rulle som följer med, utan jag kör med en vision vibe 85 som är en wf lina i klass 6. men jag tror att den lina som följer med fungerar alldeles utmärkt.

   Västen från biltema borde fungera tycker jag. jag köpte själven billig väst ungefär samtidigt som jag köpte spöet och den fungerar fortfarande.

   Här är lite intressant läsning om entomologi

   http://www.edgeflyfishing.com/flugbi...02/ent002.html

   Flugorna lämnar jag för stunden, är säker på att jock scott kan fylla in på den biten

   Kommentera


   • #4
    Håller med kajj ang. val av flug fiske set. Köper du super budget spö etc. på typ Biltema eller Jula Postorder? Ja, då kommer du definitivt att upptäcka att flugfisket "inte är din grej"! Spöt och linan är viktigast. Sist rullen. Iaf om du fiskar Abborre, Harr, Regnbåge, Röding och Öring.

    Fiskar man Gädda eller Lax och Havsöring? Då bör man skaffa en rulle som är bra mekaniskt och pallar trycket från stora sådana fiskar. Men då behövs det också ett kraftigare spö och tyngre lina. Typ klass 8 spö och en WF 9 lina + 30 punds backing.

    Du får inget set värt namnet under 1000:- det kan jag lova dig. D.vs om du inte köper begagnat på typ Blocket eller Tradera?

    Biltema västen, är helt o.k. som ett start / budget alternativ.

    Tänk på att ta storleken större än du normalt drar så du kan ha den över tröja / jacka. Inte kul med en väst som sitter som en korsett!

    Bäcksländan XPC är ett mycket prisvärt kit över hela linjen. Det kan du ha ett bra tag även efter att du lämnat nybörjar stadiet. Och som sagt 9 fot långt och klass 5 eller 5/6 gör att du får ett spö som är bra all around set för fiskarna jag nämnde.

    Olssons Fiske, har det bästa priset på Bäcksländan XPC.= 1099:- Vilket är ca 400:- billigare än i andra butiker.

    Detta gör att det Pool 12 kit jag tipsade om någon gång förut här på forumet blir ganska ointressant, eftersom Bäcksländan XPC är bättre. Och pris skillnaden liten.

    Du får köpa till Backing lina som inte ingår i Bäcksländan kitet = Den lina du har som backup för att fighta stor fisk. 20 pund = 9.45 kg och 50 yards = 45m är lagom.

    Tafs bör du ju ha. Köp 3-4 st av varje. Pool 12, nylon tafsar 9 fot hos Olssons är ett prisvärt alternativ. 0.20, 0.18 och 0.15 räcker i de flesta fall. Köp också 25 eller 50 m spolar nylon i tafs spetsarnas dimensioner. Detta, så du kan reparera spetsen när du bytt flugor ofta och spetsen blivit för kort. Eller om du får trassel vilket är vanligt i början innan du lärt dig kasta ordentligt.

    http://www.olssonsfiske.se/

    Se till att skaffa dig en kast instruktör lokalt så snart du kan. Eller ta reda på om någon sport fiske klubb i området håller kast kurser? Då slipper du lära dig fel som kan bli svåra att arbeta bort sedan.

    Kolla på Edge flug fiske forum t.ex om instruktör. Det finns säkert någon där som är villig att ställa upp.

    http://www.edgeflyfishing.com/ipb/index.php

    He, he, he! Tack kajj.

    Flugor ja!

    Här är ett start kit som tar dig genom resten av säsongen iaf.

    Torrflugor.

    Black Gnat eller svart Klinkhammer. Storlek 12, 14 och 16 Imiterar i de storlekarna alla svarta / mörka vingade insekter du kan tänka dig. Svart, är en bra "siluett färg" vid dåligt väder, skymning, natt och grynings fisket också.

    Griffiths Gnat. Fjädermygg imitation. 16

    Streaking Caddis. 12 Nattslände imitation.

    Geting 12 och 14.

    Geting imitationer och Nattslände dito är klassiska sen sommar / höst torr flugor.


    Nymfer.

    Nattslände puppa 12 och 14. Helst den med beige eller creme färgad bakkropp och brunt bröst.

    Fjädermygg puppa 16.

    Black Martinez 10 och 12.

    Haröre nymfen 12 och 14

    Flickslände nymf. 12 eller 14.


    Streamer:

    Svart Wooly Bugger 8 och 10.

    Till starten på vår säsongen nästa år, bör du skaffa dig en billig rulle typ Okuma Airframe (modell 4/6) t.ex och en normal sjunk lina + backing.

    Dan Tackel, har en billig 2.a sorterings (WF lina klass 6 i ditt fall.) normal sjunk lina för 125:- som faktiskt är riktigt bra. Är ungefär så bra som de flesta 350 - 450:- linorna.

    http://www.dan-tackel.com/product.asp?product=261

    Dan Tackel, har även Okuma rullen till ett lågt pris också liksom 20 punds backing.

    http://www.dan-tackel.com/product.asp?product=1655

    http://www.dan-tackel.com/product.asp?product=120

    Dessutom bör du samtidigt skaffa dig några färgglada streamers till vår fisket. Mickey Finn , Orange Zonker och "Masken" + Booby nymfen är bra sådana "vår flugor" i rött eller orange. Vit Booby, är också en mycket bra färg för denna fantasi nymf btw. Storlek 8 är en bra all around storlek då.

    Köp 3 st flugor av varje sort och storlek. Då har du backup.

    Mer prylar:
    ------------

    En flug ask med små fack för torrflugor bör du ha så du inte bryter "benen" = hacklet på torr flugorna. Biltema, har små röda sortiment askar för ca 20 kr med 10 - 12 fyrkantiga små fack som duger alldeles utmärkt till detta. Vill du inte köpa en riktig flugask med foam sidor för nymfer och streamers? Då duger en sådan liten Biltema sortiment ask hyfsat också.

    En peang bör du ha till att lossa krokar ur fisk munnar. En böjd medium är en bra modell:

    http://www.wittlock.se/utrustning/html/tanger.html

    Den billigaste duger.

    En priest, att bonka fisk med bör man ha. Att sedan man dragit upp en firre, ränna runt och leta en lämplig gren eller sten att bonka med är onödigt plågeri. Har man råd att köpa sportfiske - flug utrustning? Då har man råd med en priest också.

    Behöver inte alls vara någon dyr modell med trä handtag och mässings klump. De billigare priestarna gör jobbet lika bra.

    http://www.wittlock.se/utrustning/html/priestar.html

    Eller du kan ju göra en priest självt genom att köpa ett tyngre metall rör, ca 20 cm långt och borra ett par hål i ena änden för en rem ögla.


    Ett par s.k. Pin on reels för att hålla reda på dina små grejor så du inte tappar bort dem är ju alltid vettigt.

    http://www.wittlock.se/utrustning/html/pin_on_reel.html

    En nagel tång från Apoteket (ca 25 kr) är bra till att knipsa nylon med.

    Flyt medel till att inpregnera dina torr flugor med är ett måste. Loon Aquel är bra och pris värt.

    http://www.wittlock.se/utrustning/ht...regnering.html

    Det är en Gel, som du tar en droppe på pekfingret och sedan gnider in torr flugan med.

    En kort skaftad flug fiske håv kanske? Om du inte redan har en vettig sådan håv?

    Duger med den håven för 169:- i så fall.

    Använd polaroid solglasögon när du kastar! Skyddar dina ögon....inte bara från starkt sol ljus utan även mot flugan. Dessutom ser du torr flugan bättre ute på vattnet och kanske även fisken som stiger för att ta flugan?

    En hatt med breda bretten skyddar din nacke från ovälkomna och smärtsamma besök av din fluga! Och så skuggar den ögonen bra dessutom.

    Kanske en traditionell, Svensk slok hatt eller en modell Indiana Jones?

    Eksons, har många modeller att välja på. Och har bra priser dessutom. Självt har jag "Boogart" modellen.

    http://www.eksons.se/products.php?cid=40

    Skicka med ditt huvud mått när du beställer!

    Och ring alltid Wittlock när och om du beställer från dem? Då kan de hjälpa dig hitta alternativ till saker som ev. är slut?

    Knutar du behöver kunna:

    http://www.fiskesnack.com/forum/show...-nya-fina-spö-)

    Öva på ett tunnt snöre, så slipper du slösa med backing och tafs material.

    Ja, det var det hela, det!
    Senast ändrad av Jock Scott; 2010-09-06, 11:37.
    What a tourist terms a plague of insects, the fly fisher calls a great hatch.

    Kommentera


    • #5
     Underbart! Precis vad jag behövde. Stort tack att ni tog er tid, bra första intryck gentemot flugfiskare
     Ni säger bäcksländan, men vad tror ni om det som jag länka till då? http://www.fiskaonline.se/product.ht...category_id=46
     Gillar att man får med ett tubfodral där. Gött att ha samma märke på grejerna och verkar vara ett bra pris med. Har ju september ut på mig iaf men vill köpa grejer så fort som möjligt.

     Ni som börjat flugfiska, är det den enda metoden ni fiskar med eller kör ni fortfarande med spinnfiske ibland? Redan lagt ut ett par tusen på fiskeutrustning för haspel i år och skulle väl inte kännas så bra om man helt tappa intresset för det när man väl började med fluga :P

     Edit: Hittade samma set på OFC's hemsida: http://www.ofc.nu/pool12-powerfly-co...433-c-145.aspx
     Dem har grymt bra priser verkar det som.
     Senast ändrad av Asys85; 2010-09-05, 23:02.

     Kommentera


     • #6
      Jo, Pool 12 är ju o.k. som sagt, och används ju på en hel del kast kurser har jag förstått. Och till det priset som OFC tar är det ju klart vettigt om du inte vill lägga pengarna på ett Bäcksländan kit? Hör med dem om de har ett klass 5 Pool 12 kit också? Och ta det i första rummet då. Det blir ju litet roligare att drilla kilo - 1 1/2 kilo fisk på en 5:a Men en 6:ans kit är helt o.k. det med.

      Njae, I pool 12 kitet, är det ju egentligen bara spöt som är av det märket. Men linan kommer från en erkänd tillverkare som har hållt på att göra bra linor sedan 50 talet någon gång = Scientific Anglers. Denna SA Hotline, är inte dum alls för att vara SA's billigaste lina (ca 350:-). Den kan du köra med några säsonger om du sköter om den. Rullen, kommer från BFR, En Engelsk rull tillverkare som gör skapliga budget rullar. Dragon fly och Rim fly är deras största säljare. De är också gamla i gamet. Hade en Rimfly självt rätt många säsonger som min första rulle på 70 talet.

      Jag minskade mitt spinn fiske (Haspel) mer och mer efter att jag kommit in i flug fisket. Tror det är en väg som de flesta som börjar flug fiska vandrar.

      Men för den skull har jag inga negativa åsikter om spinnfiske....eller något annat sport fiske sätt heller för den delen.

      Det är bara det att flug fisket innehåller så mycket mer. Och så är kampen mellan fisken och fiskaren en mer total upplevelse på fluga.

      Du har ju t.ex. ingen utväxling att tala om på en flug rulle.

      Och när du tagit din första fisk på torr fluga eller på ytligt fiskad nymf, där du ser hela hugg momentet. Då lovar jag dig att du blir flug fiske beroende för livet!

      Här har du litet "Flug fiske porr" att kika på:

      http://www.youtube.com/watch?v=n4nfvY3V4QU
      Senast ändrad av Jock Scott; 2010-09-06, 11:54.
      What a tourist terms a plague of insects, the fly fisher calls a great hatch.

      Kommentera


      • #7
       efter jag köpte mitt flugfiskespö i somras har jag inte rört mitt haspel spö. står ett splitternytt spö i vardagsrummet som inte har blivit använt ännu,men i höst ska ja väl nog ta tag i saken.
       så det är ganska farligt att börja flugfiska!

       Kommentera


       • #8
        Rolig film. Bra gjort också. Ha tillgång till sånt där drömvatten vore ju inte helt fel.
        Dem har #5 i spöna också men skiljer det mkt på 5 och 6? Vilket är mest allround så att säga? Man vill ju ha lite spänning när man väl får fisk men inte riskera att spöet knäcks om någon dum gädda eller dyl skulle ta betet.

        Kommentera


        • #9
         Ett klass 5 är väl det bästa valet egentligen...Även om det rekommenderas ett klass 6 till nybörjare. 5:an, är ju något mjukare i rygg raden. Så som sagt, det är roligare att drilla fisk på. Men vad det gäller känslighet för (mot) vind är skillnaden liten dock. Och det behövs nog en rekord Gädda för att knäcka ett 5:ans spö.

         Kolfiber spöna, tål en massa belastning, men är känsliga för slag. Så var noga med hur du ställer ditt spö när du är ute och fiskar! Jag fick ett 2 hands Lax flug spö knäckt en gång när jag dumt nog hade lutat det mot en trädstam under en kaffe paus. En vindpust, och spöt föll mot en sten och större delen av toppen gick av som om den hade varit gjord av glas!

         Tur att jag hade ett reserv spö med mig!
         Senast ändrad av Jock Scott; 2010-09-06, 17:58.
         What a tourist terms a plague of insects, the fly fisher calls a great hatch.

         Kommentera


         • #10
          Okey. Men då borde kanske #5 var rätta valet för mig? Är ingen storfiskare och tror knappast att jag ens skulle kunna få en gädda på mer än 5kg med tanke på dem fiskevattnen jag fiskar i. Så det vore ganska omöjligt att knäcka ett #5 spö för mig med andra ord genom att bara fiska med det? Vilket är skönast och lättast att kasta med av dem 2 tror du?
          Bland det värsta jag vet är att få ångest för att jag kanske köpt fel modell av en sak :P

          Kommentera

          Foton

          Collapse

          Relaterat

          Collapse

          Ämnen Statistik Senaste inlägg
          Startad av lillfiskarn1, 2020-06-10, 09:06
          8 svar
          784 visningar
          0 gillar
          Senaste inlägg engqvist  
          Startad av Pellepaltnacke, 2021-01-26, 15:30
          12 svar
          345 visningar
          0 gillar
          Senaste inlägg Pellepaltnacke  
          Startad av Arfie, 2021-03-29, 17:37
          3 svar
          206 visningar
          0 gillar
          Senaste inlägg Niklar
          av Niklar
           
          Startad av Pellepaltnacke, 2021-04-15, 09:21
          7 svar
          255 visningar
          0 gillar
          Senaste inlägg Pellepaltnacke  
          Startad av Matlust, 2021-04-20, 19:20
          4 svar
          296 visningar
          0 gillar
          Senaste inlägg Pennypacker  
          Arbetar...
          X