Är et störande att det lyfts etiska frågor på ett sportfiskeforum? - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Är et störande att det lyfts etiska frågor på ett sportfiskeforum?

Collapse
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
new posts

 • #31
  Ursprungligen postat av holden Visa inlägg
  Att dom orkar våra storkar.
  Jo men samtidigt visar det med all önskvärd tydlighet hur motsägelsefullt det är att ständigt och jämt älta behovet av luddiga regler när det hela tiden bevisas hur meningslöst det är att ha dessa när det hela tiden bevisas hur man fullständigt kan sk*ta i det på de områden där det faktiskt finns och utan några som helst konsekvenser! Att skjuta sig själv i foten så att säga...

  Kommentera


  • #32
   Ingen person i Sverige behöver fiska för att överleva. Att påstå att fiske är något annat än rekreation känns i min mening lite löjligt.

   Kommentera


   • #33
    Nja, visst kan det vara annat än enbart ren rekreation. Vi behöver inte fiska för att överleva men kan ta nån matfisk hem då och då. Det blir på det stora hela ett skyhögt kilopris och får även ses som en lyxprodukt. Ingen fisk är färskare än den du fångat själv.

    Ingen i Sverige behöver plocka blåbär för att överleva heller.

    Smaklig spis!
    sigpic Man lever inte för att fiska - man fiskar för att leva!

    Kommentera


    • #34
     Ursprungligen postat av EsoxLudvigus Visa inlägg
     Ingen person i Sverige behöver fiska för att överleva. Att påstå att fiske är något annat än rekreation känns i min mening lite löjligt.
     Fast det är det väl ändå ingen som påstått eller har jag läst slarvigt? Ok då att vissa anser sig "bättre" för att de kör uteslutande C&R medan andra känner sig likadana eftersom de då och då tar hem fisken... skillnaden känns subtil: rekreation eller rekreation med marginellt proteinintag, typ...

     För övrigt är frågan om etik kring fiske relevant men på sistone har det nästan gått troll (?) i saken, när det mesta man ogillar inom fisket* och tekniska-metodiska frågor kring det snart inte besvaras utan enbart ifrågasätts ur ett moraliskt-etiskt perspektiv...

     *= törs inte skriva sportfiske eftersom det kan verka stötande för vissa...
     Senast ändrad av anteman; 2018-01-21, 02:06.

     Kommentera


     • #35
      Ursprungligen postat av EsoxLudvigus Visa inlägg
      Ingen person i Sverige behöver fiska för att överleva. Att påstå att fiske är något annat än rekreation känns i min mening lite löjligt.
      Det handlade väl mer om att Jonasby ordnade in skälen till att fiska i en etiskt fallande skala där fiske för artens (människans) överlevnad får betraktas som det mest acceptabla.

      Kommentera


      • #36
       Jahapp, det verkar som att Lausvik är bannad igen.

       Kommentera


       • #37
        Hej,
        Om ”överlevnadsfrågan” var kopplat till mitt inlägg så kan jag förklara.
        Jag var kanske lite oklar och otydlig.
        Cyaneus har dock förstått.

        Vidare,
        Eftersom de ”etiska” frågorna svämmat över i flertalet trådar senaste tiden tänkte jag det var lämpligt att iaf skriva lite i en tråd som handlade om”etik” och därmed försöka få diskussionen att hålla sig just där, och inte överallt.

        Jag valde att ifrågasätta ”etik” vs ”fiskevård”.
        Varför då?
        Jo, jag upplever att i många fall ifrågasätter man om man ska fiska i lekvikar av ”etiska” skäl.
        Och, min poäng - om än kanske både dålig och dåligt formulerad - var att frågan om fiske i lekvik inte är etisk, utan en fråga om resurshållning.

        Dvs, det är inte etiskt fel att fiska i lekvik, men det sliter (antagligen) på fiskeresursen. Dvs, fiskeresursmässigt fel.

        E’ni med?

        Vissa tror/anser att det inte sliter på fiskeresursen, andra tror/anser att det gör det.

        Jag tror att det sliter på fiskeresursen ”mer än normalt” och inte omöjligen mer än vad fiskeresursen tål. Därför avstår jag att fiska i lekvik.

        (Säger *tror*.)

        // och, inga påhopp nu.
        // jag bara berättar vad jag tror och anser. Tycker det är helt ok att andra har andra åsikter och tro. Hävdar absolut inte att min åsikt är den sanna eller ens bättre än andras. Bara *min* åsikt.
        // Ni får jättegärna bemöta detta. Klaga, vidareutveckla, motbevisa, etc, helt ok. Eller bara berätta om er åsikt. Men inga personangrepp.
        //

        Så egentligen - tycker jag bara att vi bör undvika att fiska i lekvikar (under lekperiod). Eftersom det förstör vårt eget fiske några år senare. Och detta har inget med etik att göra.

        Fish on

        Kommentera


        • #38
         Varje fisk som tas upp och ej återutsätts minskar beståndet med en fisk plus den fiskens samtliga framtida avkommor, det gäller oavsett när på året den är fiskad. Sen tycker jag det är upp till var och en att bedöma om man vill fiska i lekvikar såvida detta är lagligt.

         Kommentera


         • #39
          Tycker det är lite larvigt att Lausvik blev bannad. Det är inte så att folk här är tvingande att skriva i trådarna om de nu inte har intresse av att diskutera det som tråden handlar om. Tycker det är lite synd att typ 99% av alla trådar handlar om utrustningfrågor och själva fisket hamnar i skuggorna.

          Kommentera


          • #40
           Min gissning är det har ganska lite att göra med hans egna trådar, utan sättet han kapar andras trådar på, för att även i dessa driva de sakfrågor som engagerar honom mest...My 10 cents.

           Kommentera

           Foton

           Collapse

           Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

           Relaterat

           Collapse

           Ämnen Statistik Senaste inlägg
           Startad av Xerup, 2022-08-11, 20:19
           38 svar
           3 719 visningar
           0 gillar
           Senaste inlägg Henke203  
           Arbetar...
           X