Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Resespö till mete

Collapse
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
new posts

 • Resespö till mete

  Ja, då har även jag fallit dit och köpt ett multifunktionsspö (specialistspö, avonquiverspö, twin tip... finns många benämningar). Det är alltså ett spö som är en kombination av 2 olika spötyper. Det blir alltid en kompromiss eftersom olika fiskesätt inom metet "kräver" olika typer av spön med olika aktion och andra egenskaper (spöringarnas placering och typ, spölängd, testkurva o.s.v.). Detta gäller ju om man är lite kräsen men har också praktiska förklaringar. Ett exempel är ju att matchspön har en mjuk topp så man kan fiska med tunna linor och minskar risken att slita kroken ur munnen på fisken. Ofta har moderna matchspön även en progressiv aktion som kommer väl till pass när en större fisk kliver på.

  Det populäraste multifunktionsspöt i Sverige är Prologic MP Specialist Pro. Det finns i en 10-fotsvariant (1,5 Lbs) samt en 12-fotsvariant (1,75 Lbs). Dessa spön är ju tyvärr 2-delade.

  Resespöt jag köpt motsvarar ungefär Prologic MP Specialist Pro i 10-fotsvarianten.

  Undanflykten för att köpa en sådan styggelse är att jag helt enkelt vill ha med spöt på t.ex. flyget. Jag vill också slippa ta med flera spön utan bara ett. Det finns inte många resespön inom mete att få tag på. Därför köpte jag ett från Storbrittanien. Teleskopspön har jag aldrig gillat och ett flerdelat spö känns mer robust.

  Valet föll på ett Rovex John Wilson Signature Avon Quiver Travel Rod 11ft . Detta spö fick jag för 650 kr inkl. fakt och då ingår en riktigt bra spötub! Detta spöets ursprungsvariant är tvådelad och påstås vara ett av världens mest sålda spön (det har ständigt uppgraderats). Dessutom finns det en deluxevariant med en förlängningsdel så spöet kan fiskas 11 eller 13 fot långt.
  Prislappen på resevarianten var det som tilltalade mig mest. Dessutom antog jag att John Wilson inte skulle gå i god för vilket skräp som helst.

  Jag inleder med en beskrivning av utförandet och det estetiska. Spöt ser mycket fint ut med sin gröna kolfiberklinga och alla delar passar in i varandra med mycket god precision. När man svingar med spöt hörs inga missljud vilket också tyder på detta. Rullfästet av screw-down-typ är robust och håller rullen bra. Alla spöringar är monterade med god precision (dock inte på mikrometern rätt men alla hamnar i rak linje). Mitt exemplar får jag tyvärr ge betyget 4 av 5 vad gäller utförande/estetik. Lackningen av klingan är inte helt perfekt. Visst täcker lacken hela klingan men det finns några skavanker i form av ojämn lackning och tunnare lack (på ett ställe). Men bättre lack ger nog inte mer fisk. Detta är inget top-of-the-line-spö. Givetvis är spöt tillverkat i Kina (inget negativt men jag ger infon för den får man inte på webben). Spöt är lätt (jag har inga siffror) och var ungefär lika lätt som ett av mina klenare matchspön (12 fot). Klingan är tunn men ger ett starkt intryck. Korkhandtaget (nedre delen) är gjort av rätt medelmåttig kork med mycket utfyllnadsmaterial.

  Spötuben är mycket fin och mäter 84 cm. Tuben hade lugnt kunna vara 5 cm kortare och spöt skulle ändå få gott om plats.

  Nu har jag "torrtestat" spöt och det har en toppig helaktion. De angivna 1,25 Lbs stämmer bra. Jag har med hjälp av en Supersamsonvåg fastställt att testkurvan stämmer eftersom spöt stod i en båge (90 graders vinkel) när det belastades med omkring 560-580 gram (1,25 Lbs = 567 gram) . Ringarna är inte SIC men högkvalitativa och det anges att de klarar flätlina.

  Med avontoppen känns spöt som gjort för lättare bottenmete (med annan indikator än quivertip), trotting kommer det funka fint till (det är tillräckligt styvt för att plocka upp lina snabbt) och ytmete klarar det säkert bra. Även flötmete i insjö med tyngre flöten kommer att fungera (trots att jag till flötmete föredrar ett matchspös mjukare topp).

  I nödfall funkar spöt säkert till lätt till medeltungt spinn- och jiggfiske.

  Spöts relativa styhet kommer att gå väl ihop med quiver/feedeertopparna (3 st som kommer i olika testkurvor).

  Max kastvikt tror jag hamnar på 60 gram (det anges inte av tillverkaren).

  Maximal rekommenderad lintjocklek är 8 Lbs. Vilket på svenska översätts till ungefär 0,28 mm nylon.

  Spöt är absolut inte framtugnt och det får fin balans med rullar som väger omkring 300 gram. Med andra ord en rullstorlek som väl stämmer överens med de fiskeformer det är avsett för.

  Detta är ett spö till bl.a.: abborre, id, färna, sutare, braxen och mindre karp samt grov mört och sarv. Jag vet dock inte om jag vågar fiska multe med det.

  Jämfört med en Drennan Avon Quiver 1,5 Lbs är detta spö avsevärt lättare och toppigare/mjukare.

  Spöt finns i en biffigare variant som heter Rovex John Wilson Signature Barbel Avon Quiver Travel Rod 11ft och stoltserar med en testkurva på 1,75 Lbs. Vill man ytmeta eller bottenmeta medelstor karp (kanske runt 6-7 kg), fiska multe eller fiska i hård ström med extra tunga sänken/feeders så kommer det väl till pass. Barb, som just det spöt är anpassat till, är ju en fisk som tyvärr inte finns i våra vatten...
  Jag tror dock att jag i så fall köper JW Youngs Travel Barbel på 12 fot och 1,75 Lbs. Det enda negativa är att feedertoppen bara är en. Jag har dock flera feederspön så topparna kanske passar.

  Här berättar legenden John Wilson om spöna i serien:
  http://www.youtube.com/watch?feature...&v=Zn8m81IsATI

  Lite erfarenheter av fiske med spöt.

  Det jag kan konstatera är att det går alldeles utmärkt att kasta lätta beten med avontoppen. Endast krok med en öronpropp på var det inga problem med (och då använde jag en centrepinrulle som inte direkt underlättar). Nu har jag flötmetat och använt spöt till trotting. Det funkade utmärkt att sätta in mothuggen och den mjuka toppen gör att man inte rycker kroken ur munnen på fisken. Småsarvar med 0,18 mm huvudlina och 0,16 mm tafs gick utmärkt att landa. Efter mitt tredje misslyckade färnapass kan jag konstatera att avontoppen fungerade fint att frilina räkor och bröd med. En braxen på omkring 2 kg fick syna håvnätet utan några som helst problem.

  Jag har med den grövsta quivertipen kastat 40-grams feeders fyllda med mäsk (borde väga omkring 60 gram sammanlagt) utan problem. Men jag skulle nog säga att max kastvikt hamnar på just 60 gram. Jag drillade en id på 1,5 kg och en braxen på 1,78 kg och jag kan konstatera att spöt har en underbar aktion och det finns en hel del ryggrad samtidigt som toppdelen är lagom mjuk. Braxen gick fast i näckrosorna men jag fick ut den genom att pressa fisken hårt. Även en mört på 200 gram var trevlig att ta med detta spö p.g.a. den mjuka toppdelen.
  Bifogade filer
  Senast ändrad av Sir Fish-a-lot; 2017-03-13, 14:17. Anledning: Tillägg...
  sigpic Man lever inte för att fiska - man fiskar för att leva!

 • #2
  Det såg intressant ut. Har haft funderingar på att hitta något liknande, det feederspöet jag har nu är långt isärplockat och ska man dra med spö på buss/tåg eller liknande så är det guld värt att komma ner till under metern i längd.

  Kommentera


  • #3
   När det gäller John Wolson kolla på den video: http://www.youtube.com/watch?v=YAsY7rjlqv4. Snacka om att gå från lägenhet till eget hus med självbyggd sjö. Allas dröm, eller hur?
   Tight lines!
   CDan

   Proffs på att lära masken att simma.

   Kommentera


   • #4
    Välkommen tillbaka CDan. John Wilson är för jäkla skön. Hans fiskefilmer (de jag sett) är så otroligt laid-back. Ingen onödigt stressande B-hårdrock när fisken tas hem som det brukar vara i kassa jänkarproduktioner...
    sigpic Man lever inte för att fiska - man fiskar för att leva!

    Kommentera


    • #5
     Tackar, tackar!

     Jag var här då och då men skrev inte så mycket. Men du postade en tråd som du vet att det intresserar mig bara för att locka mig hit! ;-) Tack för det!

     Kom tillbaka med recension på spöet efter nåt pass eller så!
     Tight lines!
     CDan

     Proffs på att lära masken att simma.

     Kommentera


     • #6
      Finns det fler som köpt någon form av resespö till mete?
      Jag vet att det finns teleskopiska feederspön med kort transportlängd.

      Släng upp era erfarenheter i tråden.
      sigpic Man lever inte för att fiska - man fiskar för att leva!

      Kommentera


      • #7
       Jag bumpar tråden för det känns som att metesäsongen är nära.

       Nu har jag köpt ett John Wilson Avon Quiver Travel till min dotter också. Det intressanta är att just det exemplaret har en felfri finish (men lika medelmåttig kork). Alla spöringar är också monterade med god precision. Detta skulle höja betyget jag gav ovan till 4,5.

       Snart kommer spöt att få känna på vatten och jag kommer ge en mer utförlig beskrivning.
       Senast ändrad av Sir Fish-a-lot; 2017-03-13, 14:18. Anledning: liten ändring
       sigpic Man lever inte för att fiska - man fiskar för att leva!

       Kommentera


       • #8
        Hej,

        jag är ny här på forumet, men tycker verkligen att detta ska bli intressant. Här i Stockholmligger isen fortfarande tjock, och metesäsongen känns långt bort. Men det innebär att du antagligen kommer hinna testa spöt innan det är dags för mig att beställa ett.

        Några frågor som dök upp: Vad tänker du använda spöt till? Vad har du tänkt ha för övrig utrustning till spöt (rulle, lina)? Och dessutom var köpte du det ifrån,

        Kommentera


        • #9
         Jag tänker använda spöt till följande arter: id, braxen, abborre, sutare, stor mört m.m.
         Feedermete med quivertip.
         Flöt- och ytmete med avontoppen. Även frilinefiske.

         Primärt kommer jag att använda en rulle i 2500/3000-storlek. Dessa rullar väger omkring 300 gram och passar utmärkt till spöt.

         Eftersom jag gillar att konstla till det kommer jag även använda en speciell typ av rulle till ytmete och trotting (= låta ett flöte driva med strömmen). Denna rulltyp heter centrepin... men det är lite överkurs.

         Lina: nylon upp till 0,22 mm, flätlina upp till 0,12 mm.


         Jag köpte spöt på Ebay:
         http://www.ebay.co.uk/itm/JOHN-WILSO...item484724202b
         Senast ändrad av Sir Fish-a-lot; 2013-04-22, 13:32.
         sigpic Man lever inte för att fiska - man fiskar för att leva!

         Kommentera


         • #10
          Nu har jag även införskaffat ett kraftigare resespö till mete, nämligen JW Youngs Travel Barbel på 12 fot och 1,75 Lbs.

          Spöt kommer med 2 toppar - en av avontyp och en topp med integrerad quivertip. Det innebär att det inte går att byta till andra quivertips (om man har några extra) med den sistnämnda toppen. Toppen är dessutom rätt grov och inte avsedd för småfisk men även stora fiskar kan nappa försiktigt. Det återstår att se hur nappindikationen kommer att fungera vid fiske. Jag återkommer med analys efter första fisket.

          Detaljer kring spöt: http://www.jwyoungs.co.uk/ytb1200.htm

          Ett riktigt fint spö. Bättre kork än Wilson-spöt och bättre precision på spöringarna. (Mitt exemplar har tyvärr näst sista spöringen på quivertoppen inte tillräckligt "in line" men det är acceptabelt). Jag skulle ge spöt betyget 4,5 av 5 vad gäller utförande.

          Transporttuben är 90 cm lång. Spöt är rätt så framtungt, vilket inte är ovanligt med utpräglade metespön. Det får en rätt bra balans med en rulle i 4000-storlek (omkring 425 gram). Med min Daiwa Z 4000BR (rulle av baitrunnertyp som väger 480 gram) upplever jag det som välbalanserat.

          I princip lika billigt som Wilson-spöt. Även detta spö är tillverkat i Kina.

          Det passar dock inte så bra till centrepin (första spöringen för långt bort). Men i informationen om spöt anges det att spöringarna är placerade för att både passa haspelrulle och centrepin.

          Spöt är inte av typen "karpspö light" utan har en toppig ganska progressiv helaktion och många spöringar så det är mer ett "kraftigt avonspö".
          Detta kommer att bli ett utmärkt resespö till multe (men även karp) samt riktigt stor braxen, sutare och abborre (flötmete eller bottenmete).

          Ett stort tack till CDan för beställningen och leverans av spö och tjeckisk öl till vattenbrynet!
          Senast ändrad av Sir Fish-a-lot; 2014-01-13, 01:00. Anledning: mer info
          sigpic Man lever inte för att fiska - man fiskar för att leva!

          Kommentera

          Foton

          Collapse

          Relaterat

          Collapse

          Ämnen Statistik Senaste inlägg
          Startad av richtermo, 2005-03-05, 19:01
          12 svar
          5 127 visningar
          0 gillar
          Senaste inlägg husbehov  
          Startad av Sir Fish-a-lot, 2013-02-17, 11:36
          28 svar
          5 119 visningar
          0 gillar
          Senaste inlägg Sir Fish-a-lot  
          Startad av Usling, 2019-02-19, 00:24
          7 svar
          457 visningar
          0 gillar
          Senaste inlägg Dalalven  
          Startad av abe, 2019-04-02, 18:50
          24 svar
          499 visningar
          0 gillar
          Senaste inlägg abe
          av abe
           
          Startad av abe, 2019-04-03, 15:45
          0 svar
          49 visningar
          0 gillar
          Senaste inlägg abe
          av abe
           
          Arbetar...
          X