Bradley Smoker Digital testad av Anders Bergman - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Bradley Smoker Digital testad av Anders Bergman

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
new posts

  • Bradley Smoker Digital testad av Anders Bergman

    Click image for larger version

Name:	2012-09-28_Bradley_front2.jpg
Views:	1
Size:	35,0 KB
ID:	1812561
    Varmrökt lax med rökt färskpotatis samt Shiitake- och rödlöksmix

    Som en del av er redan vet är jag väldigt intresserad av matlagning och gillar att experimentera när det gäller nya maträtter. Den här sommaren har det blivit en hel del rökt mat och det beror till stor del att jag införskaffat en Bradley Smoker. Jag bestämde mig tidigt för att långtidstesta den och sedan skriva en artikel om denna fenomenala manick. Tanken är att jag även skall skriva artiklar om de olika rätterna framöver.

    Om själva rökskåpet:
    Modellen jag har testat är en Bradley Smoker Digital med 6 st galler men det finns även en mindre variant med 4 st galler. Bradleyn är ett helautomatiskt elektriskt rökskåp som man laddar med rökbriketter som rökgeneratorn sedan matar fram var 20:e minut för jämn och fin rök. Högst upp på skåpet sitter ventilen som man justerar luftflödet med.

    Click image for larger version

Name:	DSC_0823_mellan.jpg
Views:	1
Size:	404,7 KB
ID:	1812562
    Bradleyn och briketterna precis uppackade


    Skåpet har ett inbyggt ugnselement som möjliggör exakt temperaturinställning via kontrollpanelen. Man kan låta ugnselementet vara avstängt och på så vis även kallröka i samma skåp. Dock underlättar kallrökningsenheten om man vill hålla temperaturen riktigt låg.

    Click image for larger version

Name:	2012-09-28_Bradley_kallrokning_ost.jpg
Views:	1
Size:	177,7 KB
ID:	1812568
    Kallrökning av ost samt övre delen av rökskåpet


    Längst ned i skåpet finns även en dropplåt som fångar upp droppande vätska och leder ned den i en vattenbehållare. Behållaren används även för släcka rökbriketterna när de blivit uttjänta.

    Click image for larger version

Name:	2012-09-28_Bradley_droppskål.jpg
Views:	1
Size:	141,5 KB
ID:	1812554
    Bild på dropplåt, vattenbehållaren och brikettmatningen.


    Om rökgeneratorn:
    Rökgeneratorn är prylen som gör automatiken möjlig och hängs fast på sidan av rökskåpet på ett mycket smidigt sätt. På den digitala kontrollpanelen finns knappar för både rökgenerator och ugnstemperator. På generatorn monteras brikettmagasinet som rymmer en hel del briketter. Då det endast går åt 3 briketter i timmen räcker det till många timmars rökning.

    Click image for larger version

Name:	2012-09-28_Bradley_display.jpg
Views:	1
Size:	96,3 KB
ID:	1812566
    Kontrollpanel och display

    Click image for larger version

Name:	2012-09-28_Bradley_brikett_magasin.jpg
Views:	1
Size:	116,4 KB
ID:	1812569
    Brikett på väg ned i magasinet


    Om briketterna:
    Briketterna består av pressat spån i "puckformat" vilket gör att de är mycket smidiga att hantera. De levereras i papplådor om 48 alternativt 120 st per förpackning. Med varje förpackning får man även ett recept vilket gör att man kan få upp ögonen för helt nya saker. Briketterna finns i nuläget i 8+1 olika varianter och smakerna är Al, Äpple, Körsbär, Hickory, Lönn, Mesquite, Ek, Pekan samt en specialblandning. Om man känner sig osäker på vilka smaker som är goda kan man börja med att prova en låda med fem olika smaker. Den levereras som 60-pack vilket gör att man får 12 av varje smak. Brikettpriset ligger på ca 15 kr i timmen vilket jag tycker är helt ok.

    Click image for larger version

Name:	2012-09-28_Bradley_briketter.jpg
Views:	1
Size:	175,6 KB
ID:	1812557
    Klassiska Al-briketter


    Rökningsprocessen:
    Det allra viktigaste i rökningsprocessen är att ha tid. Man får inte ha bråttom för då blir det inte bra.

    Sedan behöver man få tag i något som är gott att äta som rökt. Jag har testat en hel del olika saker under sommaren som t.ex. abborre, lax, gös, räkor, ost, kyckling you name it.

    När det gäller saltningen så råder det delade meningar. En del gör saltlake, andra torrsaltar och jag föredrar att göra en saltlake på ca 1/10 delar (jodfritt salt/vatten efter vikt samt socker efter smak) beroende på vad det är som skall rökas.

    Click image for larger version

Name:	2012-09-28_Bradley_grovsalt.jpg
Views:	1
Size:	132,5 KB
ID:	1812564
    Jodfritt grovsalt passar perfekt


    Jag föredrar saltlaken p.g.a. att det blir mycket enklare att få en jämn och fin spridning av saltet. Nackdelen är att det tar lite mer tid. Jag kommer gå in mer i detalj sedan när matlagningsartiklarna kommer upp.

    Click image for larger version

Name:	2012-09-28_Bradley_saltlake.jpg
Views:	1
Size:	174,8 KB
ID:	1812563
    Två fina abborrar i saltlake


    Efter saltningen, om man använder lake, bör man först torka av det man skall röka med luddfritt papper och sedan låta det lufttorka en stund. Om det man skall röka är allt för fuktigt vid själva rökningen så kan man få ett sämre resultat än om det är torrt på ytan. Det här är något man lär sig med tiden och jag kopplade inte det från början.

    Äntligen är det dags för själva rökningen och det är något man måste öva lite på för att få resultatet perfekt. Nu är det inte själva Bradleyn jag syftar på utan det är mer så att man behöver lära sig vilken temperatur samt röktid olika saker skall ha. Här har man det medföljande recepthäftet till stor hjälp och det finns även massor av recept på nätet. Bradleyn är busenkel att ställa in med den digitala kontrollpanelen. Du ställer helt enkelt in röktid och ugnstemperatur sedan sköter Bradleyn resten. Jag kan meddela att det är väldigt svårt att låta bli att tjuvkika i skåpet under rökningens gång. Försök undvika det för resultatets skull

    Click image for larger version

Name:	2012-09-28_Bradley_abborre_rakor.jpg
Views:	1
Size:	265,5 KB
ID:	1812565
    Abborrarna och ett gäng räkor gottar till sig i röken


    Efter rökningen vinner de allra flesta nyrökta varor på att ligga och gotta till sig så röksmaken hinner sprida sig ordentlig. Jag rekommenderar minst ett par timmar och en del varor smakar ännu bättre dagen efter. Man får testa sig fram helt enkelt.

    Click image for larger version

Name:	DSC_0842_mellan.jpg
Views:	1
Size:	340,1 KB
ID:	1812555
    Gravad och varmrökt lax


    Glöm inte att göra rent galler, dropplåt och vattenskål efter rökningen. Det blir så mycket trevligare nästa gång man skall använda röken. OBS! Använd för allt i världen inga rengöringsmedel utan enbart varmt vatten. Skåpet i sig behöver inte rengöras utan blir bara bättre ju mer man använder det.


    Mitt omdöme:
    Jag är mäkta imponerad av Bradleyn och har rökt mat i alla dess former till den grad att Nettan (tjejen) stundtals varit lite less på mig. Men vad gör man inte för att testa en produkt ordentligt

    Men, jag skall erkänna att jag även använder Harvian lite då och då. Speciellt de gånger som mysfaktorn är viktig eller att jag är sugen på något flamstekt.


    Fördelar:
    • Helautomatisk rökningsprocess med total kontroll på temperatur och röktid
    • Briketterna som finns i en mängd olika smaker
    • Att den är mycket enkel att att använda
    • Stöd för både varm- och kallrökning
    • Mycket gott slutresultat
    • Modern design


    Nackdelar:
    • Att man är låst till briketterna som kräver att man planerar inköpen lite i förväg
    • Det verkar inte finnas någon En-variant av briketterna
    • Mysfaktorn som eld ger saknas till viss del
    • Aningen svåravläst display i solljus


    Click image for larger version

Name:	bradleysmokerrokskap.jpg
Views:	1
Size:	34,8 KB
ID:	1812567
    Översiktsbild av de tre modellerna från Smartfritid.se

    Fakta gällande Bradley Smoker Digital 6 galler från www.smartfritid.se:
    • Pris: 6695 kr (prisuppgift från 2012-09-28)
    • Vikt: ca 25 kg
    • Storlek utvändigt: 1070 x 510 x 460 mm.
    • Storlek rökugn: 680 x 390 x 290 mm.
    • Galler: 6 st á 380 x 280 mm. Med 6 galler är avståndet mellan gallren 10 cm. (Möjligt att dubblera till 12 galler, avståndet blir då 5 cm.)
    • Max strömförbrukning: 500 W ugnselement / 125 W rökgenerator.
    • Max temp: Ca 150C.
    • Min temp: Se kallrökning.
    • Utsida: Epoxylackerad plåt.
    • Insida: Rostfri plåt.
    • Tillbehör: Levereras komplett med rökgenerator, sex galler, dropplåt, vattenbehållare och svensk manual.
    • Garanti: 12 månader, CE-godkänd.


    Andra varianter och tillbehör:
    • Bradley Smoker Orginal som är en lite enklare modell med färre funktioner.
    • Kallrökningsenhet om man vill kallröka med lägre temperatur.
    • Separat rökgenerator om man vill bygga ett eget skåp.
    • Teflonbelagda extragaller som gör att det man röker inte fastnar lika lätt.
    • M.m.



    Sugen på ett eget skåp eller läsa mer om det? Kika in på:
    http://www.smartfritid.se/3-bradleysmokerrokskap


    Om du också har, eller har använt, en Bradley Smoker får du mer än gärna skriva om dina erfaranheter här i tråden. Kanske även bifoga en bil eller två?
    Senast ändrad av Bergman; 2012-09-28, 23:16.
    C&R hit och C&R dit Det är egentligen bara sunt förnuft som gäller

    Bli medlem i Sportfiskarna Här!
    Svar på vanliga frågor hittar ni Här
    Fiskesnacks regler hittar ni Här
    Gilla Fiskesnack.com på Facebook http://www.facebook.com/Fiskesnackcom

  • #2
    Ca 5kr/st bör de kosta...

    Kommentera


    • #3
      Ursprungligen postat av karbo001
      Sex och sju för massa digitalt lullull och blipblop som bara pajar.. Dessutom bli beroende av tillverkarens egna briketter.. En riktig karl bygger sin egen rök

      Vad kostar dom där briketterna förresten?
      Om du hade läst texten så hade du vetat vad briketterna kostade samt även sett hur jag resonerar kring för- och nackdelar.
      C&R hit och C&R dit Det är egentligen bara sunt förnuft som gäller

      Bli medlem i Sportfiskarna Här!
      Svar på vanliga frågor hittar ni Här
      Fiskesnacks regler hittar ni Här
      Gilla Fiskesnack.com på Facebook http://www.facebook.com/Fiskesnackcom

      Kommentera


      • #4
        Så här ska en recension se ut!
        Den här maskinen är nog för dom som äter rökt mat lika ofta som en annan äter pasta.

        Kommentera


        • #5
          Säger som karbo001, man bygger sig en egen rök
          Oh crap! VAfan har jag nu gjort!?

          Kommentera


          • #6
            Jag äter varken svamp eller lax, men det där ser helt magiskt gott ut. Fint komponerat!

            Kommentera


            • #7
              Ursprungligen postat av Gimlan Visa inlägg
              Säger som karbo001, man bygger sig en egen rök
              Visst, jag håller med till viss del men alla bor inte så att man kan bygga en kombinerad varm- & kallrök. Jag är en av dem. Plus att det förmodligen är ganska svårt att bygga en egen som är helautomatisk. Du är välkommen att skriva en sådan artikel så lägger jag upp den här sedan.

              Ursprungligen postat av Lozz Visa inlägg
              Jag äter varken svamp eller lax, men det där ser helt magiskt gott ut. Fint komponerat!
              Tack! Jag har faktiskt lyckats omvända ett par personer som inte åt fisk. Mycket handlar om mattraumatiska upplevelser Jag åt inte fisk själv förrän jag blev 25+ och nu är jag helt såld på det.

              Ursprungligen postat av karbo001
              Ok det var slarvigt av mig att inte se det, men du nämner ju faktiskt inte priset som en nackdel.. är du sponsrad?
              Jag funderade på att ta upp det som nackdel men sedan resonerade jag som så att priset är upp till var och en. För en del är det billigt och för andra är det dyrt. Tänk bara vad all fiskeutrustning kostar. Eller båtar. Då tycker jag det här är en billig investering. 4-gallers är ca 1000 kr billigare och den enklaste varianten ligger på 4000-nånting. Om man vill bygga en egen med själva aggregatet går det på 2500 ca. Har inte priserna i huvudet. Smaken är delad men för mig faller den här helt in i min smak.
              C&R hit och C&R dit Det är egentligen bara sunt förnuft som gäller

              Bli medlem i Sportfiskarna Här!
              Svar på vanliga frågor hittar ni Här
              Fiskesnacks regler hittar ni Här
              Gilla Fiskesnack.com på Facebook http://www.facebook.com/Fiskesnackcom

              Kommentera


              • #8
                Ursprungligen postat av karbo001
                Men.. den är inte billig relaterat till vad du får och det är ingen investering.

                En investering är en kapitalinsats som förväntas leda till framtida avkastning. Denna kommer troligen att minska drastiskt i värde när du köpt den och risken är påtaglig att elektroniken pajjar med tiden. Dessutom är du beroende av briketterna och måste ständigt köpa nya av företaget.

                Är du sponsrad av Bradley Smokers?
                Nu är du ute och cyklar Kalle....
                [FONT=Verdana]Karta om Havsöringsplatser i Stockholmsområdet [/FONT]
                [FONT=Verdana] Havsöring i Stockholmsområdet (från land) [/FONT]

                Kommentera


                • #9
                  har en rök jag byggt själv som går att både varm och kallröka i,tar en jäkla tid och jäkligt mycket passning för att det skall bli
                  riktigt bra vilket gör att man helt enkelt ger tusan i att röka....en helautomatisk vore kanon....men så var det det där med priset då....
                  Never let your memories be greater then your dreams...

                  I händerna på ett klantarsel blir även den dyraste utrustning förvandlad till odugligt skit...

                  Kommentera


                  • #10
                    Ursprungligen postat av Silverbågen Visa inlägg
                    Nu är du ute och cyklar Kalle....
                    Håller med där, nu har vissligen "karbo001" raderat sin inlägg men jag svarar ändå.

                    Jag anser att man kan investera i många andra saker än i en framtida ekonomisk avkastning. Att investera i livet och njutning tycker jag smäller långt högre.

                    Om elektroniken skulle krångla så har man ju dels garanti och sedan även möjlighet att köpa reservdelar. Precis som med all elektronik.

                    När det gäller brikettberoendet så är det ju något som jag tagit upp i artikeln. Jag anser fortfarande att de är billiga då de kostar ca 15kr per röktimme. Om man köper lite finare grovt rökspån så kostar det också pengar. Den händige och lite finurliga kan nog också pressa egna briketter eller tillverka någon slags "puck" för vanligt rökspån. Men det tar jag inte upp i denna artikel.

                    När det gäller sponsringfrågan så har jag betalt för skåpet. Oavsett sponsring eller ej så kommer jag alltid att skriva recensioner/tester från hjärtat.
                    C&R hit och C&R dit Det är egentligen bara sunt förnuft som gäller

                    Bli medlem i Sportfiskarna Här!
                    Svar på vanliga frågor hittar ni Här
                    Fiskesnacks regler hittar ni Här
                    Gilla Fiskesnack.com på Facebook http://www.facebook.com/Fiskesnackcom

                    Kommentera

                    Foton

                    Collapse

                    Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

                    Relaterat

                    Collapse

                    Ämnen Statistik Senaste inlägg
                    Startad av lsjonsson, 2022-07-06, 08:58
                    8 svar
                    1 731 visningar
                    0 gillar
                    Senaste inlägg niklaus
                    av niklaus
                     
                    Arbetar...