Gäddgris och flygande snipor - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Gäddgris och flygande snipor

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
new posts

  • Gäddgris och flygande snipor

    Äntligen! Jag har haft en lång torrperiod på sistone men igår bröts det av med en rejäl fisketur. Ett häftigt gäddfiske med både stora och små, i en helt ny sjö som min kompis Mattis visade mig. Nu har höstfisket dragit igång!

    Jag har länge pratat med Mattis om att vi måste ut och fiska gädda tillsammans och igår slog vi slag i saken. Mattis är liskom jag själv en fiskegalning vars favoritfisk är gäddan. Och rejält duktig på diverse tekniker dessutom.

    Vi åkte ut på tidiga förmiddagen och letade oss fram till sjön, en supergrund och vegetationsrik vattenpöl i trakten. Här lastade vi en fin liten träeka med vår fiskeutrustning och ett gott humör. Båten har Mattis fått låna av en markägare vid sjön i många år. Vädret var växelvis mulet, regnigt och soligt med måttlig sydvästlig vind. Själv kände jag iaf att det osade gädda i luften.

    Sjön är till största delen övervuxen med näckrosor och tjock vass och böjliga grästuvor omger hela sjön. Svårfiskat sommartid då varje kast resulterar i sallad på kroken, men nu hade näckrosbältena äntligen börjat skingra sig smått och vi kunde sicksacka med våra grundgående jerkar. När vi puttar ut ekan från sin båtplats ser vi direkt hur några näckrosor längre bort guppar till och avslöjar att där skrämdes en fisk. Och där en till. Och där en till. Det fullkomligt kryllade av fisk runt omkring oss.

    Mattis krokar den första gäddan efter bara några kast. Därefter tappar han en till direkt. Vi började att fiska med små vobbler, han en Rapala X-Rap och jag en knubbig crankbait från Lucky Craft. Snart tröttnade jag på det monotoma spinnandet och bytte av till jerkprylar. Snart gjorde Mattis lika så. Jerkbait ligger alltid varmast om hjärtat och i den här sjön kom det verkligen till sin rätt.

    Vi fiskar ett helt varv runt sjön under några timmar. Mestadels dänger vi med Buster Jerk och Big Bandit men vi byter av till små jiggar vid några heta abborrställen. Men borrarna ville inte vara med och leka. Mattis Buster Jerk i skitmörtfärg piskar mina och han leder i både antal landade fiskar och hugg.

    På eftermiddagen bestämmer vi oss för att återgå till den plats där det huggit bäst; vindsidan. Och här väljer vi att fiska lite djupare längs branterna som angränsar till näckrosorna. Gäddorna är vilda denna dag och hugger riktigt grunt vid snabb hemtagning, dessutom precis inne vid båten vid flera tillfällen. Just när Mattis lyfter upp sin Buster Jerk hoppar en gädda i 2 kilosklassen upp efter betet men missar! Vi blir nästan lite skrämda och brister ut i skratt. Sekunden senare får jag ett tungt hugg några meter ut på min gula Big Bandit orginal. SÅ nära dubbelhugg. Efter bara några sekunder upplyser jag Mattis om att här sitter äntligen dagens första av bra kaliber. Tunga ryck och tunga gung, dess mäktiga rusningar gör att jag måste lätta på bromsen för att ge den lina. I och med att den högg ganska nära båten var den snart inne och härjade vid kanten och jag blev genast knäsvag. Huvudet var grymt och ryggen var otroligt bred. Håven! Håven! Jäktar jag på Mattis som på första försöket lyckas och metergäddan ligger tryggt i nätet. Vi vägde gäddan i håven och efter avdraget på 8hg bestämdes vikten på 9,68kg! Längden var 109½cm och glädjen var total. En fotosession och sedan fick den simma tillbaka ner i det grumliga vattnet.

    Vi fortsatte att fiska till klockan 6 och dagens resultat slutade med flest gäddor till honom och den största till mig. Vi hade otroligt många hugg som missades då de var mitt bland växligheten och väldigt svårkrokade. För mig var dagen superlyckad och jag är glad att jag fick följa med honom ut till den här roliga sjön. Det är redan en ny fiskedag inplanerad här till helgen som kommer. Man kan ju hoppas att gäddan smällit i sig några braxar tills dess, så att den passerar den magiska gränsen!

    //Björn Nettelbladt


    Bilder:








    Senast ändrad av Nettel; 2010-09-19, 02:30.
    Min hemsida för Nettel-Laken!
    http://nettelbaits.se/

    Min fiskeblogg!
    http://nettelbaits.nettelbaits.se/

  • #2
    Grattis till en mycket fin madame !

    / Henke

    Kommentera


    • #3
      Stort grattis och tack för trevlig läsning.

      Fina bilder.

      När man är ute på djupt vatten är det klokt att hålla munnen stängd..

      Kommentera


      • #4
        Tack ska ni ha! Det var ett fint startskott på höstfisket nu
        Min hemsida för Nettel-Laken!
        http://nettelbaits.se/

        Min fiskeblogg!
        http://nettelbaits.nettelbaits.se/

        Kommentera


        • #5
          Härlig läsning! Skönt med de dagarna det släpper, man blir så sjukt taggad! Grattis till en fin firre!
          Besök gärna min blogg, Fiskebröder i söder

          http://www.fishbrain.com/Carlsson
          http://www.ichtys.se

          Kommentera


          • #6
            Sikken vacker fisk, blir riktigt sugen på en skön och fiskefylld dag snart nu när höstgäddorna är på G ;D

            Kommentera


            • #7
              Gratulerar !
              Fin firre.

              /M
              Mina Placeringar:
              2:a plats - Mälaren Mästerskapet Höstupplagan - Team Tail.
              2: plats - Fångade tävlingens näst största gädda 100+ Roslags Pike

              Kommentera


              • #8
                Riktigt fin gädda, Grattis!

                Kommentera


                • #9
                  Tack så mycket! Roligt att läsningen och det blev uppskattat
                  Min hemsida för Nettel-Laken!
                  http://nettelbaits.se/

                  Min fiskeblogg!
                  http://nettelbaits.nettelbaits.se/

                  Kommentera


                  • #10
                    Förlåt att jag ställer en ganska dum fråga, men jag såg på en av bilderna en ögonkrokad gädda och jag kunde inte bara låta bli, eftersom detta hänt mig också.. Men är gäddan på bilden ögonkrokad eller ser jag fel? Borde man släppa tillbaka en sådan gädda om man inte vill äta den? Vad gjorde ni med gäddan ( Om det nu så var att den var ögonkrokad förstås) ?

                    Kommentera

                    Foton

                    Collapse

                    Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

                    Relaterat

                    Collapse

                    Det finns inga resultat som uppfyller dessa kriterier.

                    Arbetar...
                    X