Revo blues - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Revo blues

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
new posts

  • #11
    Vart man än läser så är det många som Inte gillar Beastens gavlar. Är det bara Jag som tycker den är snygg och cool :-) haha

    En intressant tråd, jag har ju helt släppt LP rullar och fiskar enbart med rundgavlade Ambassadeur förutom en Shimano rulle som jag har :-)

    Bara hålla hårt i mina "made in sweden" rullar :-)
    Du får inte mer fisk för att du har dyra grejor
    Flugfiske är en Livs-stil
    2016 har jag blivit Multifrälst

    Kommentera


    • #12
      Funktion får gå före form och utseende för min del oavsett lågprofil eller rundgavel.

      Jag har en Revo Beast av första generationen som jag använder till lite downsize. Jag har bara använt den i cirka 15 timmar varav några i minusgrader. Allt bara funkar så jag är nöjd men då ska väl tilläggas att jag inte har servat rullen utan endast tvättat ur spollagren och försett dessa med Rocket Fuel Yellow Label.

      Kommentera


      • #13
        Ursprungligen postat av Gösalf Visa inlägg
        Då köper han den där runda, eleganta ambassadeuren han alltid drömt om.
        Nog för att det var ett tag sedan jag klassades som "junior" med tanke på den inte alltför avlägsna 40-årskrisen...
        Kanske är det därför jag inte känner igen "rullresan" som beskrivs.

        Jag började fiska/kasta med en röd Ambassadeur 5000 byggd tidigt 80-tal, den användes parallellt med några Abumatic av olika modell.
        Haspel har jag genom hela livet mest haft som reservrullar.

        Idag ligger alla mina äldre ABU-rullar nedpackade, sparade enbart av sentimentala skäl.
        Bruksrullarna är samtliga importer från Japan, de flesta runt 10-12 år gamla samt både av rund och platt form.
        En Ambassadeur ligger fortfarande framme, rullen ABU aldrig byggde; Ambassadeur 4500CA av modernt snitt jag tvingats snickra ihop själv.
        Definitivt en kompetent rulle men när jag tänker efter är nog anledningarna att detta exemplar ej förpassats till förrådsförvaring även dessa mest av sentimental sort...

        Turligt nog är vi alla olika.
        Jag har ägt åtskilliga Mörrum, flera 1500C samt 2500C i standardutförande, "vråltrimmade" och allt däremellan.
        Jag trivs betydligt sämre med 1500/2500 än mina japaner.
        Jag finner inte diverse Mörrum-varianter lättare att underhålla än diverse japaner eller vissa Revo-varianter.

        Jag har däremot aldrig ägt en Revo.
        Jag kommer heller troligen aldrig äga en Revo.
        Jag har dock servat/renoverat/reparerat förmodligen hundratals Revo-rullar. De två ovanstående meningarna kan ha något med den föregående att göra.

        Jag hyser samtidigt en respekt för Revo-användaren som faktiskt tycker om och respekterar sina koreaner, precis som jag hyser respekt för Ambassadeur-nörden hur insnöad jag än kan finna honom.

        Kommentera


        • #14
          Ursprungligen postat av JontaK Visa inlägg

          Idag ligger alla mina äldre ABU-rullar nedpackade, sparade enbart av sentimentala skäl.
          När de inte används förvarar jag mina tjusiga Ambassadeurer väl synliga i ett vitrinskåp krönt med storfiskdiplom.

          Rullarna och konsten att använda dem är en del av sportfiskets tradition och för mig är det också en passion. När det gäller sportfiske är jag en nerd, precis som merparten av alla inbitna sportfiskare som hänger här på forumet. Det finns inga gränser för hur mycket man kan lära sig om rullar, flugbindning, ekolod, mesk och beten för mete och beteenden hos våra favoritfiskar mm. Men viktigast av allt förblir våra personliga erfarenheter från tusentals timmar på vattnet med spöet i hand och från alla de fiskar vi landat. Sådana erfarenheter kan man inte köpa sig till i redskapshandeln. Den enda trend som skulle kunna revolutionera mitt sportfiske är en tillbakagång i numerären av säl och skarv.

          Kommentera


          • #15

            Revo Blues har uppdaterat sin profilbild.
            https://www.facebook.com/revo.kabol

            Old Firehand
            Leif Engström

            http://www.trumman.com/fisketips.htm
            Senast ändrad av Old Firehand; 2020-01-30, 12:23.

            Kommentera


            • #16
              Ursprungligen postat av Gösalf
              När de inte används förvarar jag mina tjusiga Ambassadeurer väl synliga i ett vitrinskåp krönt med storfiskdiplom.

              Rullarna och konsten att använda dem är en del av sportfiskets tradition och för mig är det också en passion.
              Så även för mig även om rullarna inte nödvändigtvis kommer från Svängsta, gällande sista meningen vill säga.
              Däremot ser jag rullarna som verktyg, jag må trivas med att titta på dem men de hamnar aldrig väl synliga på en hylla eller i ett vitrinskåp.
              Lite samma resonemang för jag kring exempelvis mina gamla stämjärn, motorsågar eller andra brukssaker jag värderar högt. Tycker även dessa är vackra och/eller tekniskt imponerande pinaler, till syvende och sist dock enbart verktyg.

              Har full förståelse för den som håller vissa fiskerullar fullt synliga i hemmet. Vad jag inte skulle förstå är varför någon skulle placera just en koreansk Revo mitt i blickfånget.
              Samma med exempelvis Ambassadeur Beast, ändå verkar vissa betuttade i dess "fräcka" grafik.
              Kanske dags för mig att inse att vi alla tillhör olika generationer och intressesfärer då jag personligen känner flera som stolt visar upp de nämnda varianterna ihop med andra "dussinrullar" samtidigt som de är totalt ointresserade av mina prylar.
              Många fnyser garanterat åt mina japanska rullar anno ~2008, precis som jag fnyser ovan. Mitt fnysande handlar oftast mer om själva uppvisningsbehovet och det slaviska trendföljandet. Skulle inte få för mig att klaga på en användares uppskattande av bruksvärdet, oavsett ursprung eller årsmodell förutsatt att rullen faktiskt gör ett bra jobb.

              Då och då bevisas hur olika favoriseringen ser ut.
              Jag har exempelvis fått en Mod SG mot en för mig enkel rullservice, köpt en Record med sjögräskartong för en femtiolapp och samtidigt nekat ett seriöst bud om närmare 5 000 kronor för min relativt alldagliga (om än i aktuellt skick mycket ovanliga) Daiwa Alphas R.

              Ursprungligen postat av Gösalf
              Men viktigast av allt förblir våra personliga erfarenheter från tusentals timmar på vattnet med spöet i hand och från alla de fiskar vi landat. Sådana erfarenheter kan man inte köpa sig till i redskapshandeln.
              Det här är kanske det mest sanningsenliga som någonsin skrivits i frågan.
              Tyvärr är Trenden ständigt stekhet, köp MGL/UT/SV/DC/TWS så inte bara kastar du ALLT bättre och längre, du blir dessutom en bättre fiske och högst troligt även en bättre människa!
              Vad många i den "nya" generationens numera nyktra haspelrulleanvändare tillika relativt nybakade multirulleanvändare som ändå lyckats gå lite mot etablissemanget ofta inte inser är att denna trend alltid funnits.
              Åtminstone så länge jag varit med har det funnits mer eller mindre "fräcka" prylar, där det fräcka handlar om en image och inte så mycket mer.

              Med allt detta sagt finns det helt klart bruksmässigt ganska trevliga rullar ur Revo-serien.
              Modeller som MGX, Premier och första generationens Toro är faktiskt inte helt dumma, bara delvis...

              Kommentera


              • #17
                Ursprungligen postat av JontaK Visa inlägg

                Lite samma resonemang för jag kring exempelvis mina gamla stämjärn, motorsågar eller andra brukssaker jag värderar högt.
                Jag håller med dig om mycket och har heller inga större invändningar mot verktygsresonemanget. Det som förenar stämjärnet och motorsågen med fiskerullen är att de alla är redskap som kräver ett visst mått av underhåll. Den främsta skillnaden (förutom själva användningsområdet) är att fiskerullen är ett finmekaniskt precisionsinstrument som inte bör förvaras i garaget (eller i båten).

                Jag fnyser sällan, men accepterar inte den slit och släng mentalitet som kan förknippas med vissa marknader och som ånyo breder ut sig i vårt samhälle. Det är förlegat och icke hållbart.
                Fiskerullar utsätts för stora påfrestningar; kraftbelastning, friktion, vatten, salt, sand, sol, is mm. När underhållet är eftersatt fungerar rullen dåligt. Produkterna måste därför vara konstruerade utifrån behovet av regelbundet underhåll. Jag konfronterades nyligen med en haspel som faktiskt inte går att öppna. Den är inte byggd för att kunna öppnas och är därför skräp som fördärvar miljön. Den har en logotyp från en välkänd tillverkare av fiskedon, men den kommer helt säkert ursprungligen från ett tillfälligt parti från en mindre nogräknad underleverantör som trycker ett känt namn på rullen mot betalning. Det borde vara straffbart att tillverka skräp.

                Det måste vara enkelt och snabbt att komma åt rullens vitala delar för rengöring och smörjning. För dyra kvalitetsrullar måste det dessutom finnas reservdelar och det måste vara rimligt enkelt att byta ut slitdelar. Det får inte finnas kullager som inte går att komma åt etc.

                Nu marknadsförs "vattentäta" rullar som har viss motståndskraft mot vatteninträngning. Detta gör att rullen blir ännu mer komplicerad att underhålla. Det finns inte och kommer aldrig att finnas en underhållsfri fiskerulle med god prestanda (vilken snabbt uppenbaras när rullen har ett högfartsystem). Istället för att lägga kraft på att kapsla in rullen bör konstruktören alltså sträva efter att hitta lösningar som gör den lätt att öppna.

                Det här skall vara den första utvärderingspunkten. Om rullen inte får godkänt här är den inte klar för lansering och skall tillbaka till ritbordet. Det är oväsentligt hur mjukt rullen går i affären, eller hur billig den är i bensinmacken. Ifall den inte går att smörja borde den aldrig ha tillverkats.

                Kommentera


                • #18
                  Jag gjorde nyligen ett stopp i en fysisk fiskebutik, ni vet en sån som finns i den riktiga världen, IRL.
                  Jag ställde en fråga om en löjligt dyr rullolja. Mannen bakom disken, klädd i uniform med ABU-logga, svarade:

                  -"Jag vet inte, jag är så dålig på att meka rullar, jag lämnar mina till ABU för service."

                  Min första tanke var; ...stackars man...

                  Min andra tanke var; ...det där är han utbildad att säga. Det står i den moderna upplagan av "Fisken vid disken"...

                  Kommentera


                  • #19
                    Allt som produceras har planerad livslängd, det är essensen i konsumismen - slit och släng och köp nytt. Det är inte heller något nytt fenomen, glödlampstillverkarna gick samman på 30-talet och bestämde att glödlamporna måste hålla kortare tid för att öka försäljningen. Idag säljer inte argumentet ”lätt att underhålla”, snarare ”bli först med det senaste”. Det är det som skapar tillväxt i ekonomin, vilket ju anses eftersträvansvärt.

                    Kommentera


                    • #20
                      Det var bättre förr... :-)

                      Vill man skruva och serva en ny bil på egen hand idag får man köpa sig en Lada Niva... Vid köp av en ny Niva medföljer verktyg som man kan demontera hela bilen med... allt annat är bara skräp som tillverkas för att verkstäderna ska ha nånting att göra med datorer och specialverktyg.

                      Detsamma gäller väl för rullar... Hur många rullar utöver Ambassadeur 5000 tillverkas och används av den breda massan än idag och hur länge använder man sina kvalitetsprodukter i plast och pressad plåt från Kina köpt på Biltema.

                      Har man råd att köpa en rulle för 3000:- som inte går att serva på egen hand så är det nog inte service av rullen man prioriterar... samma sak om man köper sig en Maserati... (även om den inte tillverkas i Kina)

                      Kommentera

                      Foton

                      Collapse

                      Relaterat

                      Collapse

                      Ämnen Statistik Senaste inlägg
                      Startad av baliqwerty, 2008-08-31, 09:57
                      10 svar
                      3 271 visningar
                      0 gillar
                      Senaste inlägg Smolt
                      av Smolt
                       
                      Startad av mdlarsson, 2008-09-27, 00:33
                      44 svar
                      10 111 visningar
                      0 gillar
                      Senaste inlägg Alman
                      av Alman
                       
                      Startad av outkaszt, 2014-05-11, 15:25
                      279 svar
                      47 270 visningar
                      0 gillar
                      Senaste inlägg Adam Huss  
                      Startad av gabbu, 2015-04-29, 22:32
                      535 svar
                      88 938 visningar
                      38 gillar
                      Senaste inlägg Xerup
                      av Xerup
                       
                      Startad av anteman, 2015-11-15, 13:59
                      108 svar
                      11 346 visningar
                      0 gillar
                      Senaste inlägg engqvist  
                      Arbetar...
                      X