Gädda på sommaren? - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Gädda på sommaren?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
new posts

  • #21
    Bumpar tråden lite. Testade gäddan i helgen. Lagom vind och säkert 17-18 grader i vattnet.
    Körde längs kanter med lite vind på och i gluggarna i vassen.

    Började fisket vid 07.30 och innan kl var 9 hade tre gäddor fått syna båtkanten. Inga bjässar, men på 2-3 kg allihop. Efter det var det helt dött. Körde kanske till kl 16, sen åkte vi hem.
    Kanske ett tecken på att morgnarna är lite hetare så här års?

    Kommentera


    • #22
      Gäddor käkar i alla väder men kan ha perioder när de håller igen lite på maten. Sådana perioder kan vara från några timmar till några dagar.

      Tänk dig följande situation. Du befinner dig på en kryssningsfärja. Var kommer man att hitta dig? Jo, där utbudet av det du söker finns. Det är antagligen inte i sovhytten men då du befinner dig just där, är du inte så sugen på de övriga erbjudandena.

      Så var hittar du gäddan? På de soligaste och varmaste dagarna befinner de sig i vila och väntan på att det roliga ska börja framåt skymningen eller vid ett väderomslag. Den vilande gäddan är lite slö och behöver starka provokationer för att hugga. Det går men är inte enkelt. Man kan behöva tjata lite på dem för att de ska klippa till.

      Buken är fortfarande fylld av nattens köttjakt men framåt kvällningen börjar det dra igen. Då ger sig gäddan till platser där den hittar föda. Födan ska vara lätt att överraska och ha en hyfsad storlek. Beroende på gäddans storlek har bytets storlek betydelse.

      Den tar bara en fisk i taget och det tar en stund att vända den rätt för att få ner den och sen gäller det att hitta en ny munsbit. Gäddan vill ha ut mesta möjliga av sin attack. Den kalkylerar naturligtvis inte logiskt utan det är ett visst antal stimuli som ska stämma för att utlösa huggreflexen. Vad just en viss gädda tänder på ligger i dess gener men variationerna är inte så stora. Rätt utseende, rätt rörelse, rätt storlek och det där extra som gör att den uppmärksammar just ditt bete är det som fordras. En ekvation med 4 obekanta att lösa med andra ord. Särskilt ”det där lilla extra” brukar vara svårt att definiera.

      Var hittar då gäddan födan? Ställen som bryter en ”enformighet” eller där olika biotoper möts, typ skogsbryn i vidaste bemärkelse. Grynnor, branter, uddar, sund, strandpartier och vegetationsområden är platser som lockar till sig betesfisken. Dit kommer också gäddan när det är dags. Man kan säga att gäddan rör sig mellan viloplatsen hytten, till jaktplatserna butiken, baren, restaurangen och dansgolvet, allt efter var det verkar vara mest drag. Finns också ditt med i utbudet och det har ”det där som gäddor tänder på” så kan hon inte låta bli att slå till.

      Vissa arter typ strömming och nors föredrar öppna ytor och det finns gäddor som följer dessa stim och deras förehavanden noga. Sådana pelagiskt levande gäddor kan bli mycket stora. Utan båt och en hel del tid att hitta dem fångar man inte dessa bestar men somliga är tillräckligt envisa och satsar stenhårt på att någon gång få dejta tjocka Berta.

      Grunda vasskanter och vegetationsbälten kan vara gäddförande. Är det riktigt djupt utanför så är det ännu bättre. Om vinden legat på och pumpat in grumligt varmvatten kan det hända att bytesfisken flyttat ut en bit.

      Stillastående lurande gäddor står helst i skuggan med solen i nacken och ljuset på matbordet. Smygande gäddor kommer underifrån och attackerar uppåt men helst inte i motljus.

      Så länge gäddan har jaktljus nere i vattnet, söker den föda. Det brukar oftast bli en stund på kvällen, följt av en matsmätningspaus och en ny satsning i gryningen. De stora smygargäddorna, alltså de som lever pelagiskt eller lite halvpelagiskt runt grynnor och i vikarnas djupbranter söker ofta efter ett byte som avtecknar sig mot himlen. I de fallen har sikten i sidled inte så stor betydelse så länge konturerna uppåt kan urskiljas.

      Sportfiskarnas fd storfiskregistrerare Håkan Brugård berättade en gång att han och hans fiskekompis ofta gick på dans i tonåren men när det började dra ihop sig till de sista avgörande turerna på golvet var de redan på väg mot båten för att bjuda upp storgäddorna medan mörkret fortfarande höll ihop. När gossarna, som satsat hårt på att få sista dansen med efterföljande ”kaffe med dopp”, lite lagom loja kom till sjön tillsammans med den stigande solen, hade storgäddorna redan lämnat grynnorna för de stora djupens skydd.

      Vad man nu kan dra för lärdom av allt detta ...
      Må vi alla ha ett intressant fiske!

      Kommentera


      • #23
        Tackar för denna utförliga beskrivning. Kul jämförelse med en kryssningsfärja.

        Är det någon som vet om gäddor har hög ämnesomsättning, eller är dem som ormar att de kan klara sig i veckor utan mat efter ett rejält mål?

        Kommentera


        • #24
          Ursprungligen postat av kimska Visa inlägg
          Tackar för denna utförliga beskrivning. Kul jämförelse med en kryssningsfärja.

          Är det någon som vet om gäddor har hög ämnesomsättning, eller är dem som ormar att de kan klara sig i veckor utan mat efter ett rejält mål?
          De har som högst ämnesomsättning på sommaren. Men det tar ändå några dagar att smälta en fet panka..

          Kommentera


          • #25
            Lånar tråden lite. Fiskar mesta dels i Älv efter gädda, i djuphålor och i bakvatten ( från land) När man läser om "jakten på storgäddan" så rekommenderas man till ställen där det inte nappar massa "småfiskar" Jag har ett par ställen där jag dragit flera 5 -7 kg gäddor och nästan uteslutande den storleken. Är detta ett "sånt där ställe " där storgäddan (10+) inte skulle hålla till? Eller ska ja fortsätta nöta på dessa ställen och hoppas på att de kommer upp lite tyngre om ett tag eller söka mig vidare ( vet att de går flera 10 + i älven) .. hoppas in förstår min fråga.
            sök bävern och hitta gäddan

            Kommentera


            • #26
              Ursprungligen postat av snorkakan90 Visa inlägg
              Lånar tråden lite. Fiskar mesta dels i Älv efter gädda, i djuphålor och i bakvatten ( från land) När man läser om "jakten på storgäddan" så rekommenderas man till ställen där det inte nappar massa "småfiskar" Jag har ett par ställen där jag dragit flera 5 -7 kg gäddor och nästan uteslutande den storleken. Är detta ett "sånt där ställe " där storgäddan (10+) inte skulle hålla till? Eller ska ja fortsätta nöta på dessa ställen och hoppas på att de kommer upp lite tyngre om ett tag eller söka mig vidare ( vet att de går flera 10 + i älven) .. hoppas in förstår min fråga.
              Det där har man funderat på många gånger. Jag själv har inga problem att få gädda upp till 5 kilo i ett av mina vatten men sällan kommer det upp någon över 6, jag vet att det tas en del fisk på 10-12 kilo i detta vatten även om det inte är något storgäddvatten med perfekta förutsättningar. Hursomhaver så känns det ju som att gäddorna ändrar beteende där nånstans vid 5-6 kilo. De större gäddorna borde ju ha samma behov som de mindre, d.v.s. mat, skydd, syre, temperatur och så vidare. Det jag känner kan ändra med gäddans storlek är väl behov av skydd (dom blir mer försiktig och håller sig undan mer än mindre) och självklart födan. Till exempel om det finns braxen i ditt vatten kommer gäddorna förr eller senare gå över till att äta Braxen som stapelföda istället för t.ex. siklöja och mört. Då ändrar de sitt beteende för att kunna optimera sitt födointag.

              Tror man får tänka lite så men jag är blott en lekman så jag hoppas vi får lite mer tankar kring detta. Vad skiljer i beteende mellan en 5 och en 10-kilos gädda?

              Kommentera


              • #27
                "Vad skiljer i beteende mellan en 5 och en 10-kilos gädda?"
                Vet inte , men jag vet att i de vattnen jag fiskar i så är det betydligt större chans att fånga en på 10:e i oktober - december än på sommaren .
                "HalvDan var här"

                Kommentera


                • #28
                  Har varit ute en tur sedan föregående inlägg. Gick också över förväntan. Vi var tre man som fiskade och totalt kom det upp nio gäddor.
                  Vi började fisket vid kl 14 och höll på fram till ca kl 21.30. Lustigt nog högg alla gäddor utom en på eftermiddagen.

                  Jiggar och skeddrag var det som funkade mest. Fick en fyra kilos på en liten Salmo Hornet också. Rätt oväntat!
                  Fiskade både strandnära och på lite djupare partier (utan för den delen sitta mitt ute på sjön) och alla ställena gav fisk.

                  Kommentera


                  • #29
                    Ingen aning, men rent statistiskt och demografiskt så finns det såklart många ggr fler 5 kilosgäddor än 10+. Så sannolikheten är inte så stor. Har gäddan dessutom uppnått denna aktningsvärda storlek så har den säkert lärt sig att akta sig för ett och annat. 10+ kanske äter större byten = mer sällan.

                    Dock ingen regel utan undantag så jag själv brukar fiska på gäddor i ett åmynne när de uteslutande äter lekande spigg och jag har denna försommar fått flera 7-8 kilos gäddor på knappt meterdjupt vatten ibland näckrosorna, på små ytbeten.

                    Kommentera


                    • #30
                      Det är lustigt med gäddor. Mitt nuvarande pb(8,2kg)tog på en bonntrollad 23cm Pigshad en kväll i början på juni förra året(fortfarande kallt i vattnet i mina traker och c:a 2-3 veckor efter avslutad lek i just den sjön skulle jag tro)en dag med sydlig vind efter flera dagars nordlig vind. Det var precis de förutsättningar, plats och bete som fick en att tro att nytt pb inte var uteslutet.

                      Sen fiskade jag efter abborre i en annan sjö i tidiga augustis högsommarvärme. Klart, i stort sett vindstilla, men likt förbannat får jag en gädda på 7,6kg på grunt vatten(max 1-1,5m)nära växtlighet på en 12 grams Abu Reflex strax före kl21. Hade jag fått den före 8,2:an hade den fått pb-status.

                      Men....vad tror folk om pelagisk flötestrolling som metod på sommargäddan?
                      All you need is Lubb.

                      Kommentera

                      Foton

                      Collapse

                      Relaterat

                      Collapse

                      Ämnen Statistik Senaste inlägg
                      Startad av Stizo, 2003-10-23, 07:14
                      23 svar
                      4 210 visningar
                      1 gilla
                      Senaste inlägg Peter B
                      av Peter B
                       
                      Startad av Bongoloid, 2007-05-31, 20:16
                      51 svar
                      6 294 visningar
                      0 gillar
                      Senaste inlägg MathiasJK  
                      Startad av Bolin, 2008-02-20, 21:08
                      3 svar
                      2 746 visningar
                      0 gillar
                      Senaste inlägg Swangsta  
                      Startad av ackeliba, 2008-06-12, 14:57
                      25 svar
                      3 087 visningar
                      0 gillar
                      Senaste inlägg Chrispenborn  
                      Startad av daikai1, 2013-08-09, 18:02
                      1 681 svar
                      364 599 visningar
                      0 gillar
                      Senaste inlägg gabbu
                      av gabbu
                       
                      Arbetar...