Enkel knivkunskap - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Enkel knivkunskap

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
new posts

  • #81
    Syn, sidorna du hänvisar till ger dig exakt samma information som jag har lämnat på den här tråden – och läser du dem rätt och om du kan bedöma eggar och slipkvalité – så vad är egentligen din fråga? Svaret finns ju i bilderna – eller hur?

    Jag kan läsa dem, jag tror faktiskt inte att du kan det. Du kan säkert titta på bilderna och se att den ena eggen är grövre än den andra – jag kan se hur de faktiskt är slipade – och hur van sliparen är.

    Där har du helt rätt, den vanliga knivanvändaren behöver inte 100% perfekta eggar. Alla kör inte heller bil korrekt till 100% korrekt – därför dör, och skadas en massa människor varje år i trafiken varje år. Frågan är vad man själv sätter som den övre gränsen till sin kunskap.

    För att kunna utföra någonting måste man veta vad det är man skall göra, vad måste veta vad som är målet med det man gör. Om målet är tydligt kan man då sträva åt rätt håll med det man utför. Sedan kan man välja kvalité på det man gör, alltså en övre gräns som man då godkänner duger för en själv.

    Men, om målet är svävande och inte klart definierat – så kan man alltså hamna väldigt fel utan att förstå det. Ungefär som att använda en hammare som har så skadat slag att hälften av spikarna böjer sig – och tro att det är dåliga spikar…?
    Min uppfattning är att knivar skall vara så vassa som de behöver vara för att lösa sin uppgift – och att deras vasshet är balanserad med slitagetålighet så att man faktiskt kan använda kniven ett tag innan den blir slö.

    Andra har åsikten att knivar skall vara så vassa som det överhuvudtaget går att få dem, det är själva målet med deras slipning – så där går mina och deras åsikter isär rejält.

    Det finns alltså inte något rätt eller fel i detta, allt är upp till varje enskild person att avgöra hur just han vill ha det. Jag har beskrivit vad jag tycker fungerar bäst för mig.

    Du skriver ”fungerande bruksegg” – och det är just det jag beskriver, en balans mellan vasshet och slitagetålighet – det är en fungerande bruksegg för mig, inte för slö, inte heller för vass – och bra tålighet mot slitage så att den faktiskt går att använda.

    Att kunna kritiskt bedöma sin egen slipning tycker jag är viktigt eftersom det leder till bättre kvalité på slipningen man utför. Först när jag förstår hur mycket jag wobblar – förstår jag också vad jag skall göra för att motverka det – eller hur jag skall gå vidare. Förstår jag inte att jag wobblar – blir det brynets eller knivens fel – inte mitt fel. Tror jag så – kan jag inte komma vidare, jag stannar i min slipkunskap.

    Du vill få mig, genom dina frågor, att rekommendera, eller klart ut framföra att jag inte kan rekommendera, ett slipverktyg. Det är fult gjort. Till och med ohederligt. Jag har gett dig ett svar. Svaret är klart och tydligt och det går inte att missförstå – om man inte anstränger sig mycket djupt för att missförstå det. Som jag skrev, måla eggen svart och testa slipa så som jag beskrev, det ger dig svaret klart och tydligt om vad slipverktyget, och du, klarar av att utföra gemensamt – sedan är det din sak att avgöra om den kvalitén räcker för vad du skall använda dina knivar till att utföra, det är helt upp till dig.

    Thomas
    Jag är konstruktör och tillverkare av EdgePal Sharpening Tools.

    Kommentera


    • #82
      Inte så svårt, oavsett vilka hjälpmedel du en har så finns det bara ett läge som är rätt när du stålar eller bryner en kniv,,

      om du lägger tummen precis vid kanten på fasen/eggen och lutar kniven mot stålet så tummen träffar stålet så har du rätt vinkel,
      dra sedan lite försiktigt nedåt och känn efter och justera till stålet tar, skall kännas som du filar på eggen, denna känsla uppkommer även med ett helt blankt stål och går inte att missta sig på... du lär dig det på 5 minuter bara du tar det lugnt.

      Lägg sedan pekfingret på samma sätt på andra sidan kniven och upprepa, efter en stund sitter känslan och du kan det.
      Du behöver inte ståla i samma hastighet som yrkes folk, gör bara rätt så blir det bra.

      Som vi sagt tidigare blir en kniv-egg inte platt utan rund när kniven är slö, den har helt lagt sig åt ett håll,, om du tycker din kniv börjar bli dålig dra tummen fram och tillbaka över eggen så känner du på vilket håll den ligger, ståla sedan mer på den sidan eggen ligger mot så du rättar upp den, även detta känner du självklart med tummen...

      Tycker du inte om att hålla stålet rakt upp kan lägga det ner och bara lyfta handtaget en bit, sedan dra kniven fram och tillbaka på samma sida av stålet,, hur enkelt som helst....

      Nackdelen med hjälpmedel är att dom inte kan känna rätt eller fel, dom kör bara på i en fast vinkel som oftast är helt tokig.

      Om hjälpmedel fungerar för dig så pass att du blir nöjd så kör med dom,,, själv skulle jag aldrig använda dom till mina knivar men det finns ju inget som är fel så länge man är nöjd .....

      Kommentera


      • #83
        Ursprungligen postat av EdgePal Visa inlägg
        Jag kan läsa dem, jag tror faktiskt inte att du kan det. Du kan säkert titta på bilderna och se att den ena eggen är grövre än den andra – jag kan se hur de faktiskt är slipade – och hur van sliparen är.
        Absolut, jag menade inte att jag förstår hur man tolkar bilderna, det var bara en referens till vad jag pratade om förut.

        Ursprungligen postat av EdgePal Visa inlägg
        Du vill få mig, genom dina frågor, att rekommendera, eller klart ut framföra att jag inte kan rekommendera, ett slipverktyg. Det är fult gjort. Till och med ohederligt.
        Nu hänger jag inte riktigt med... Hur sjutton är det ohederligt att fråga huruvida du kan rekommendera ett slipverktyg - är det inte en högst relevant fråga i den här tråden?

        Ursprungligen postat av EdgePal Visa inlägg
        Jag har gett dig ett svar. Svaret är klart och tydligt och det går inte att missförstå – om man inte anstränger sig mycket djupt för att missförstå det.
        Så tydligt tycker jag inte att det var och jag undrade, utan ansträngning, vad du menade. Ditt svar kunde mycket väl tolkas som att ett slipverktyg med lutade brynen duger, men att mer avancerade system behövs för ett riktigt bra resultat - i och med att du kontinuerligt pratar om en "100% rak egg". Jag vet faktiskt fortfarande inte om detta var kontentan av ditt svar, eller om svaret var en sågning!

        Ursprungligen postat av EdgePal Visa inlägg
        Som jag skrev, måla eggen svart och testa slipa så som jag beskrev, det ger dig svaret klart och tydligt om vad slipverktyget, och du, klarar av att utföra gemensamt – sedan är det din sak att avgöra om den kvalitén räcker för vad du skall använda dina knivar till att utföra, det är helt upp till dig.
        Även om jag hade möjlighet att prova ett sådant slipverktyg, så skulle ett sådant test inte säga mig särskilt mycket... därav min fråga till dig!

        Kommentera


        • #84
          Ursprungligen postat av jorgen.mansson Visa inlägg
          Inte så svårt, oavsett vilka hjälpmedel du en har så finns det bara ett läge som är rätt när du stålar eller bryner en kniv,,

          om du lägger tummen precis vid kanten på fasen/eggen och lutar kniven mot stålet så tummen träffar stålet så har du rätt vinkel,
          dra sedan lite försiktigt nedåt och känn efter och justera till stålet tar, skall kännas som du filar på eggen, denna känsla uppkommer även med ett helt blankt stål och går inte att missta sig på... du lär dig det på 5 minuter bara du tar det lugnt.

          Lägg sedan pekfingret på samma sätt på andra sidan kniven och upprepa, efter en stund sitter känslan och du kan det.
          Du behöver inte ståla i samma hastighet som yrkes folk, gör bara rätt så blir det bra.

          Som vi sagt tidigare blir en kniv-egg inte platt utan rund när kniven är slö, den har helt lagt sig åt ett håll,, om du tycker din kniv börjar bli dålig dra tummen fram och tillbaka över eggen så känner du på vilket håll den ligger, ståla sedan mer på den sidan eggen ligger mot så du rättar upp den, även detta känner du självklart med tummen...

          Tycker du inte om att hålla stålet rakt upp kan lägga det ner och bara lyfta handtaget en bit, sedan dra kniven fram och tillbaka på samma sida av stålet,, hur enkelt som helst....
          Alltså, att ståla kanske inte är så svårt, men så småningom behöver man ju bryna... Men det är kanske inte så svårt som jag har inbillat mig?

          Ursprungligen postat av jorgen.mansson Visa inlägg
          Nackdelen med hjälpmedel är att dom inte kan känna rätt eller fel, dom kör bara på i en fast vinkel som oftast är helt tokig.

          Om hjälpmedel fungerar för dig så pass att du blir nöjd så kör med dom,,, själv skulle jag aldrig använda dom till mina knivar men det finns ju inget som är fel så länge man är nöjd .....
          Jag använder en pryl som heter Lansky, det har en annorlunda princip och är inte riktigt nöjd med det, för det är ganska puligt och det är många knivar som är svåra att fästa eller som brynet inte kommer åt längs hela bladet. Men det fungerar väl. Bild: http://urbanoia.net/wp-content/uploa...er-300x225.jpg En annan nackdel är ju att du kan ha som minst 34 graders brynvinkel... lite grovt för t.ex. köksgöra?
          Senast ändrad av Syn; 2012-03-02, 23:14.

          Kommentera


          • #85
            Alltså, att ståla kanske inte är så svårt, men så småningom behöver man ju bryna... Men det är kanske inte så svårt som jag har inbillat mig?
            Samma vinkel, lite träning så går det,lägg kniven platt mot brynet , vänd sedan upp den så den hamnar i rätt vinkel och kör på, obs att bryning tar betydligt längre tid en stålning, finns en del bilder och video klipp på nätet, använd den information du fått här ihop med dom sedan är det bara övning som gäller,,,,,

            du skall inte tro att jag får alla slipningar perfekta även om jag hållit på ett tag, alla misslyckas i bland.

            Använder du knivar ofta och vill ha dom perfekta så gör Tormek en del billiga bra slip-stenar och hjälpmedel till dessa som underlättar slipning betydligt....

            Jag jobbar inte på fabrik mer men gör en del jobb till bönder som säljer kött samt lite restaurang och butiks jobb som extra knäck så jag har en billig slipsten som går på 220v , blir inte dyrare att köpa den en ett par hjälpmedel från butiken och den gör ett betydligt bättre jobb

            Kommentera


            • #86
              Syn, jag har skrivit i tråden att jag inte kommenterar andra företags slipverktyg.

              Nu vränger du ord Syn. Jag har skrivit att enda möjligheten att få en egg 100% rak är att ha en kniv låst till ett slipverktyg – och att brynet har en låst slipvinkel – då gäller de fysiska lagarna – det KAN inte bli annat än rakt. Alla andra sätt medför att eggen inte blir rak. Eller? Kan det verkligen missförstås?

              Jag sågar varken dig - eller andra tillverkares slipverktyg.

              Du skriver lite längre ned att du har en Lansky. Bra, då bör du veta hur en 100% rak egg ser ut. Lansky har USA-slipvinklar = mycket högre än vad våra slipvinklar håller. Lansky, Gatco, DMT, EdgePal Basic, osv är designade för knivblad runt 10 cm + några cm till – men bästa resultat får du på 8-10 cm blad. De fungerar allihop efter exakt samma princip = fysiska lagar gäller.

              Problemet är att folk försöker slipa sina köksknivar med dessa slipverktyg – och det blir alltså inte bra - eftersom de inte är gjorda för så långa och tunna trekantiga knivblad.

              Lansky har 4 fasta slipvinklar, Gatco har 6 fasta slipvinklar, DMT har 8 fasta slipvinklar och Basic har 240 fasta slipvinklar om jag minns rätt. Lansky, Gatco och DMT -slipvinklar börjar i princip där våra slipvinklar upphör.

              I USA är slipvinklar på totalt 40 grader ingen ovanlighet. Våra knivar håller totalt ca 20 -25 grader…

              Inget slipverktyg kan slipa allt, så är det. Alla slipverktyg har sina begränsningar – och fördelar. Gatco är t.ex. det enda slipverktyget av de jag räknade upp ovan som även kan slipa trekantiga blad (förutom parallella blad). Basic är det enda slipverktyget som även kan slipa konvexa blad, osv. För den bladstorlek dessa slipverktyg är konstruerade för att slipa gör de alla ett mycket bra jobb – använder du dem till större knivblad – fungerar de inte bra. Så fungerar slipverktyg, hammare, skruvmejslar och stämjärn också. En liten skruvmejsel fungerar inte bra på stora skruvar.

              Sedan beror det på vilka brynen du har. Diamantbrynen och keramiska brynen håller sig plana = de ger raka eggar. ”Mjuka brynen” slits snabbt ned till en ”hängmatta” de blir alltså konkava snabbt – och eftersom de är konkava slipar de fram en konvex egg. Har ditt system mjuka brynen så kommer dessa med tiden att slitas olika mycket beroende på hur du använder dem. Konsekvensen av detta blir att brynena inte längre är lika tjocka – och då slipar de i lite olika slipvinklar eftersom lutningen mot eggen blir lite annorlunda. Detta kan man naturligtvis kompensera genom att slipa sina brynen så att 1, hängmattan slipas bort så att deras yta alltid är rak. 2, slipa ned alla brynen så att de alltid är lika tjocka, för att slipa ned dem bör man använda ett större diamantbryne. Har ditt system diamantbrynen håller sig dessa plana och lika tjocka hela tiden = de slipar fram en rak egg.

              Thomas
              Jag är konstruktör och tillverkare av EdgePal Sharpening Tools.

              Kommentera


              • #87
                Det stämmer jäkligt bra.
                Jig-fishing är roligast.

                Kommentera


                • #88
                  Den här Lansky saken ser ut att bryna i sidled eller?? just bryning är jag ingen expert på,bryner bort råegg på en brynsten med vatten men oftast på tygtrissa med harts och då snurrar den med eggen inte på tväre som ett stål.. Även stålet förs ju något bakifrån och framåt när man stålar så det rätar upp en liggande egg.. undra vilken skärpa man kan få och vad som händer med eggen om man enbart drar i sidled?

                  Kommentera


                  • #89
                    En till fråga.

                    Kan dina Basic modeller(knife, basic, hunter) slipa/bryna köksknivar som kan vara över 25cm långa?

                    Daniel

                    Kommentera


                    • #90
                      Jorgen M, nej, Lanskyn kan slipa i sidled – men det kan ju alla brynen göra, normalt skall brynet föras tvärs eggen, som när man bryner för hand alltså. Brynet förs alltså både med och mot eggen.

                      Personligen gillar jag att slipa med cirkelrörelser av en 1-kronas storlek lite drygt. Då korsar man de repor brynet gör och man avverkar mer material – jämfört med att man ”glider i samma repor”. Jag använder även V-metoden, alltså, när jag slipar från handtaget ut till spetsen så slipar jag i denna riktning: / och när jag slipar mot handtaget slipar jag så här \ genom detta korsar jag reporna jag gjorde strax innan. Det är mer en fråga om vad man trivs med än vad som är bäst.
                      Cirkelrörelser är bra om eggen är lite ojämn, då fasar brynet ut ojämnheterna på ett bättre sätt.

                      Om du slipar med brynet i sidled KAN du få djupare repor genom att stålet som slipats bort (sliprester) följer med under brynet och rullar under brynet. När du för brynet tvärs eggen faller ju slipresterna av när brynet förs ut över kanten. Slipar du med ett fint bryne, t.ex keramikbryne kan du slipa längs med eggen utan problem. Det är att jämföra med en milt slipande stålning.

                      Du är yrkesman och jobbar med kniv 8 timmar per dag. Dina erfarenheter kommer därifrån, du har inte tid att slipa med ett litet slipverktyg, det blir för ”pilligt” för dig. Om du använde mitt slipverktyg Chef – som är konstruerat för bland annat denna situation – så slipar du först fram en egg som du vill ha på din kniv, balanserar den perfekt så att den passar just dig – och så använder du den. När dess skärpa minskat 5 % - då känner du detta när du skär. Chef står bredvid dig, du lägger kniven på slipbordet, drar det keramiska brynet 3-4 gånger längs med eggen, vänder kniven, upprepar på andra sidan bladet – detta tar ca 10 sekunder att utföra – och du har nu en nyslipad kniv - och du behöver inte ståla den. Istället för stålning gör du vad jag kallar för underhållsslipning.
                      Det sista du gör när dagen är slut är just en sådan – och du har en nyslipad kniv när du kommer till jobbet nästa morgon.

                      Chef vänder upp och ned på mycket när det gäller slipning - och öppnar nya dörrar för vad som är möjligt att utföra – vilket medför att man måste tänka i helt nya banor eftersom förutsättningarna har förändrats en hel del. Inte enbart på grund av att Chef har en inbyggd gradskala utan kanske mer på Chefs exakthet och precision. Genom denna förändras inte slipvinkeln, den är exakt densamma, varje underhållsslipning ger en nyslipad kniv eftersom underhållsslipningen blir en fortsättning av den första slipningen. Det är et helt nytt sätt att slipa och underhålla eggar - och ett nytt sätt att tänka.

                      Eastgrove, nej, Basic kan inte slipa köksknivar, Basic:s maxgräns ligger på 12-13 cm i bladlängd, dessutom, köksknivar har trekantiga blad = hela deras bladsidor är egentligen en stor slipegg, den lilla eggen längst fram är en brynegg. Basic slipar enbart parallella blad, alltså typ Moraknivsblad med två platta ytor, en på var sida av bladet, som ligger parallellt med varandra. Dessa platta ytor behövs för att Basic skall kunna klämma sig fast på knivnacken. Om du t.ex klämmer fast ett trekantigt blad i Basics knivnackeklämma så kläms enbar den tjockaste delen på dess knivnacke fast – vilket innebär att bladet kan röra sig inne i knivnackeklämman. Om bladet rör sig – blir inte eggen rak.

                      Knife kan slipa köksknivar upp till ca 25 cm i bladlängd. Detta beror på att Knife klämmer fast knivens skaft och lämnar bladet fritt för slipning – men – köksknivars skaft ser väldigt olika ut – och alla går inte att klämma fast i Knife:s ”skruvstäd”. Handtagen måste kunna klämmas fast så att de sitter stadigt - så att kniven inte rör sig i skruvstädet.

                      Jag kommer snart ut med ett tillbehör till Basic. Det är ett ”gradskalekit” och kommer att säljas som ett sådant. Det innebär att alla Basic kan förlängas, genom detta klarar Basic att slipa längre knivblad – men framför allt får även Basic en gradskala som visar korrekta grader – oavsett bladbredd – Basic kan alltså, med detta kit, justeras för olika bladbredder, därmed visar gradskalan alltid rätt antal grader. Det innebär alltså att man kan slipa i exakta grader med Basic.

                      Detta gradskalekit passar på alla Basic - så snart kan man uppdatera sin Basic med detta kit – och få ett helt nytt och betydligt mer avancerat slipverktyg. Ni är de första som får denna information. Jag räknar med att inom en månad finns detta gradskalekit för Basic på min hemsida. Men – fortfarande gäller enbart parallella blad för Basic.

                      Jag trivs med att utveckla slipverktyg och att tekniskt lösa slipproblem. Därför försöker jag hela tiden utveckla mina slipverktyg, samt skapa nya slipverktyg, som t.ex. Chef. Det kan inte ha undgått någon att jag anser att slipvinkeln är det viktiga för alla knivar – och att man vet vilka slipvinklar ens knivar har. Eftersom jag har den uppfattningen så måste jag ju försöka se till att mina slipverktyg svarar upp till detta – av den anledningen har jag tagit fram detta gradskalekit för Basic.
                      Vill du kunna slipa köksknivar är det Chef som gäller (när det gäller mina slipverktyg). Chef slipar i princip alla knivar och bladprofiler, från fällknivar upp till stora kockknivar – i exakta grader.

                      Thomas
                      Jag är konstruktör och tillverkare av EdgePal Sharpening Tools.

                      Kommentera

                      Foton

                      Collapse

                      Relaterat

                      Collapse

                      Ämnen Statistik Senaste inlägg
                      Startad av MAW, 2014-11-12, 18:13
                      14 svar
                      1 983 visningar
                      0 gillar
                      Senaste inlägg engqvist  
                      Startad av Plums, 2015-01-23, 12:11
                      6 svar
                      10 603 visningar
                      19 gillar
                      Senaste inlägg Sir Fish-a-lot  
                      Startad av gabbu, 2015-12-04, 08:57
                      3 478 svar
                      245 456 visningar
                      12 gillar
                      Senaste inlägg barnmorskan  
                      Startad av senzitivity, 2022-12-28, 20:41
                      109 svar
                      16 157 visningar
                      3 gillar
                      Senaste inlägg Stefanr72  
                      Startad av Retroräven, 2023-05-05, 20:42
                      33 svar
                      3 908 visningar
                      9 gillar
                      Senaste inlägg Retroräven  
                      Arbetar...