Eastgrove, de slipapparater du visat på bild ger dig inte någon fast slipvinkel tyvärr. Har du ingen fast slipvinkel så blir eggen inte rak.
För att få en rak egg måste kniven sitta fast monterad – och brynet ha en låst slipvinkel – först då blir eggen rak eftersom detta styrs av fysiska lagar. Om slipapparaten är fast – men du för kniven för hand, blir inte eggen rak – detta eftersom du inte kan hålla kniven 100% vertikalt.
Vill du testa att det jag säger är korrekt, fäst en pinne av något slag på bladet. Pinnen skall peka rakt upp. Gör den 28 cm lång. Dra kniven mot brynena. Om pinnens topp rör sig 5 mm i sidled har du 1 grad fel på eggen. Du kommer att märka att toppen av pinnen kommer att gunga i sidled betydligt med än 5 mm åt båda håll. Det är ofrånkomligt och går inte att undvika. Även om slipapparaten står stilla och är vinklad i 10 grader – så får du alltså inte 10 grader på eggen, du får troligtvis ca 12-13 grader på eggen – som dessutom är konvex, inte rak. Med andra ord, du vet inte vilken slipvinkel din kniv har – på någon sida av bladet.
Från axeln och utåt finns det 17 leder på varje arm. Det är fullkomligt omöjligt att hålla reda på dessa 17 leder och få dem att samverka till att knivbladet hålls 100% vertikalt medan du drar kniven mot dessa brynen, dels nedåt, dels glider i sidled.
Vill du lära dig om knivar och hur de fungerar och varför - måste du veta deras slipvinkel, det är en absolut nödvändighet. Först då förstår du orsak och verkan av hur kniven/eggen fungerar. När du förstår orsak och verkan – lär du dig av det = din slipkunskap ökar – och den ökar snabbt.
Slipvinkel, slipvinkel, slipvinkel, det är de tre viktigaste sakerna att veta om sin kniv för att förstå den och fullt ut förstå varför den skär som den gör. Först då kan jag förändra eggen uppåt eller nedåt i graderna, eller delar av grader – och fullt ut förstå dess förändrade skäregenskaper. Då lär jag mig ”vetenskapligt” – och den kunskapen kan jag ta med mig till andra knivar.
Jag gillar mitt slipverktyg IcePal eftersom IcePal är svart/vit. Ingen kan ha någon åsikt, eller tro någonting om IcePal:s slipresultat – eftersom – antingen borrar isborren – eller också borrar den inte. Det är alltså dess borregenskaper genom is som fäller utslaget. Ingen kan bara tycka någonting. Jag önskar det vore detsamma med knivar – men tyvärr är det inte så.
Enligt min uppfattning är det bättre att köpa en skitkniv och kunna slipa den – än att köpa en dyr kvalitetskniv – och inte kunna slipa den. Det är alltså bättre att satsa pengar på en bra sliputrustning än på dyra knivar (och jag talar inte i egen sak här). Har jag en bra sliputrustning, oavsett vilken, så kan jag få en skitkniv vass – och hålla den vass.
Idealet är naturligtvis att ha en bra kvalitetskniv – och att kunna slipa den. Problemet är att många köper en dyr kniv, den kan kosta tusentals kronor – och så köper de ett fickbryne för 10 spänn för att hålla den vass, det är som att köpa en Rolls – och tanka vatten eftersom vatten är billigare än bensin.
Knivar är verktyg, verktyg skall fungera. Jag slipar mina sågar, oljar in mina skiftnycklar, slipar till min hammares slagyta, slipar min yxa, mina stämjärn och mina hyvlar, osv. Jag vill ha perfekta verktyg och de skall alltid fungera när jag behöver dem. Det gäller även mina knivar. Jag är inte pedant – men jag vill alltid veta hur saker och ting verkligen fungerar, och varför. När det gäller knivar är det slipvinkeln som avgör hur de fungerar – och till vad.
Thomas
För att få en rak egg måste kniven sitta fast monterad – och brynet ha en låst slipvinkel – först då blir eggen rak eftersom detta styrs av fysiska lagar. Om slipapparaten är fast – men du för kniven för hand, blir inte eggen rak – detta eftersom du inte kan hålla kniven 100% vertikalt.
Vill du testa att det jag säger är korrekt, fäst en pinne av något slag på bladet. Pinnen skall peka rakt upp. Gör den 28 cm lång. Dra kniven mot brynena. Om pinnens topp rör sig 5 mm i sidled har du 1 grad fel på eggen. Du kommer att märka att toppen av pinnen kommer att gunga i sidled betydligt med än 5 mm åt båda håll. Det är ofrånkomligt och går inte att undvika. Även om slipapparaten står stilla och är vinklad i 10 grader – så får du alltså inte 10 grader på eggen, du får troligtvis ca 12-13 grader på eggen – som dessutom är konvex, inte rak. Med andra ord, du vet inte vilken slipvinkel din kniv har – på någon sida av bladet.
Från axeln och utåt finns det 17 leder på varje arm. Det är fullkomligt omöjligt att hålla reda på dessa 17 leder och få dem att samverka till att knivbladet hålls 100% vertikalt medan du drar kniven mot dessa brynen, dels nedåt, dels glider i sidled.
Vill du lära dig om knivar och hur de fungerar och varför - måste du veta deras slipvinkel, det är en absolut nödvändighet. Först då förstår du orsak och verkan av hur kniven/eggen fungerar. När du förstår orsak och verkan – lär du dig av det = din slipkunskap ökar – och den ökar snabbt.
Slipvinkel, slipvinkel, slipvinkel, det är de tre viktigaste sakerna att veta om sin kniv för att förstå den och fullt ut förstå varför den skär som den gör. Först då kan jag förändra eggen uppåt eller nedåt i graderna, eller delar av grader – och fullt ut förstå dess förändrade skäregenskaper. Då lär jag mig ”vetenskapligt” – och den kunskapen kan jag ta med mig till andra knivar.
Jag gillar mitt slipverktyg IcePal eftersom IcePal är svart/vit. Ingen kan ha någon åsikt, eller tro någonting om IcePal:s slipresultat – eftersom – antingen borrar isborren – eller också borrar den inte. Det är alltså dess borregenskaper genom is som fäller utslaget. Ingen kan bara tycka någonting. Jag önskar det vore detsamma med knivar – men tyvärr är det inte så.
Enligt min uppfattning är det bättre att köpa en skitkniv och kunna slipa den – än att köpa en dyr kvalitetskniv – och inte kunna slipa den. Det är alltså bättre att satsa pengar på en bra sliputrustning än på dyra knivar (och jag talar inte i egen sak här). Har jag en bra sliputrustning, oavsett vilken, så kan jag få en skitkniv vass – och hålla den vass.
Idealet är naturligtvis att ha en bra kvalitetskniv – och att kunna slipa den. Problemet är att många köper en dyr kniv, den kan kosta tusentals kronor – och så köper de ett fickbryne för 10 spänn för att hålla den vass, det är som att köpa en Rolls – och tanka vatten eftersom vatten är billigare än bensin.
Knivar är verktyg, verktyg skall fungera. Jag slipar mina sågar, oljar in mina skiftnycklar, slipar till min hammares slagyta, slipar min yxa, mina stämjärn och mina hyvlar, osv. Jag vill ha perfekta verktyg och de skall alltid fungera när jag behöver dem. Det gäller även mina knivar. Jag är inte pedant – men jag vill alltid veta hur saker och ting verkligen fungerar, och varför. När det gäller knivar är det slipvinkeln som avgör hur de fungerar – och till vad.
Thomas
Kommentera