Visa upp era ambassadeurer - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Visa upp era ambassadeurer

Collapse
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
new posts

 • Ursprungligen postat av Alman Visa inlägg
  Senaste förvärvet.

  Grejen är att jag har typ noll koll på 1500 storleken.

  Tror att rullen gjordes 2008 till japanska marknaden men min rulle har ingen IAR. Kan någon vänlig själ hjälpa mig. Ska det vara IAR på min modell eller ej.

  EDIT ska inte vara IAR på denna modell :-)

  Fick ingen kartong tyvärr men tygpåsen som kommer till denna modell följde med. Rullen är ofiskad. Vad är värdet på en sådan rulle?
  Vill veta om jag gav ett ok pris :-)
  Nix ingen IAR på den modellen. Tror det var sista gången 1500/2500 tillverkades. Hade samma som din fast 2500.

  Kommentera


  • Ursprungligen postat av Alman Visa inlägg
   Senaste förvärvet.

   Grejen är att jag har typ noll koll på 1500 storleken.

   Tror att rullen gjordes 2008 till japanska marknaden men min rulle har ingen IAR. Kan någon vänlig själ hjälpa mig. Ska det vara IAR på min modell eller ej.

   EDIT ska inte vara IAR på denna modell :-)

   Fick ingen kartong tyvärr men tygpåsen som kommer till denna modell följde med. Rullen är ofiskad. Vad är värdet på en sådan rulle?
   Vill veta om jag gav ett ok pris :-)

   Har genom åren blivit ett och annat samtal med den trevlige Magnus på Fiskespecialisten i Ed (ABUs största åf i Sverige) Vet att han vid ngt tillfälle nämnt att han fick ABU att tillverka åtm 2500 enligt sina specifikationer, tror även att det blev 1500:or. Har för mig att resultatet av detta blev bla gröna och sunset orange, och att han ville att de skulle vara ”old school”, därav ingen IAR.

   Värdet har jag dålig koll på, men du får gärna sälja skönheten till mig för ett ok pris… (:-
   Senast ändrad av Piscantur stercore; 2023-07-04, 12:52.

   Kommentera


   • Om jag inte är helt ute och seglar var de sista som tillverkades en batch med 2500c och 1500c till Japan. Fanns sunset orange, svart och orginal färg stålgrå. Är ni intresserade av 1500/2500 så köp boken small Ambassadeur. Där finns det mesta om inte allt ni behöver veta om de rullarna.

    Kommentera


    • Ursprungligen postat av Retroräven Visa inlägg

     Nu har det regnat och jag har semester!

     Tog mig en stund i verkstaden - med styv kuling och spöregn utanför.

     Föremålen för denna helt ovetenskapliga jämförelse är dels en fin Record Ambassadeur 5000, 1955, som jag hade galen tur att få per "köp nu" på Tradera för 559 kr inkl frakt (den hade lagts ut någon minut före att jag såg annonsen), dels en "Record Ambassadeur 5000" som var del av 50-årsjubileumsboxen. Jubileumsboxen köptes också på Tradera - 3900 kr "köp nu". Båda köpen var nu i våras. Det går att göra bra köp på tradyra...

     Jag kommer att kalla dem den "gamla" och den "nya". Den gamla är till vänster och den nya till höger på bilderna om båda är med.     Några snabba iakttagelser - den nya har en ganska trist och blek färg samt att delarna har olika röd kulör. Ironiskt - då de tidiga Record 5000 tydligen hade problem med detta och att de därför började koda delarna för att få eloxeringen att matcha. Den gamla har IX eller XI beroende på hur man ser det... och en djupt röd kulör.

     Sämst på den nya är kulören på stjärnan.     Direkt när jag började att plocka isär dem kom första skillnaden.     Brickorna innanför är också olika. Därmed inte sagt att de inte är utbytbara (återkommer om detta i del två).

     Sedan börjar det bli mer skillnader... Antar på goda grunder att ni som läser den här tråden är insatta nördar och själva kan se vad som skiljer (?).     Och visst är väl en av fjädrarna felmonterad på den nya? Eller är det något modernt påfund? Varför sitter den inte på "pelaren" som finns där för ändamålet?

     Onödigt kugghjul på den nya samt att spolen är märkbart tyngre än den gamla.     Rätt lika men den gamla har skruv och den nya har låsbricka för kugghjulet - samt att den nya har inbyggd inre stopp för lagret i mitten, dvs. ingen expanderande låsbricka.     Förutom kulörskillnaden mellan dem så är även texten av klart sämre kvalitet på den nya. Mer tryckt in än stansad. Kan de ha använt gamla verktyg? Eller var de nya och sämre?
     Båda behöver service och jag passar på medan de är isär. Jag använder inte fett i den mängd som de gjorde förr utan servar ofta och använder istället olja av olika viskositet beroende på var i rullen det ska hamna. Samt en liten strategiskt klick fett ibland...

     Den gamla fick komma isär helt för den behövde rengöring. Den nya får bara vissa delar tvättade och tas därför inte isär helt.

     Sida vid sida.     Den gamla (samt några delar från den nya) efter ultraljudstvätt. Nu får delarna torka ordentligt så återkommer jag med mer sedan. Ska prova att flytta runt lite mellan rullarna på skoj.


     Del 2

     Började med att polera stativet och sedan vaxa alla externa delar. Ett bra vax kan göra underverk!
     Bestämmer mig för att rullen är märkt IX - då det rimligtvis är märkt åt rätt håll på stativet.     Sedan satte jag ihop den.

     För att sedan börja montera den nya... och jag upptäckte en riktigt tråkig sak. Spolaxeln har inte rundade ändar för att ha så liten anläggningsyta som möjligt mot kopparplåtarna i ytterkopparna - för att justera spolens frigång. Den här spolen har en helt platt ände. Kass.     Lagren är inte heller sfäriska utan har helt raka sidor - ingen vingelmån alls. Kass.

     Satte under ilska ihop den nya också. Vänster gammal. Höger ny.

     Den gamla är silkeslen och helt tyst. Den nya är det inte. Kan väl bättras på med lite användning men jag tänker inte använda den förrän jag har en spole med en axel som passar modellen samt kan byta till rätt glidlager. Jag monterade också om fjädern, som jag nämnde i förra inlägget, till rätt fäste.

     Jag får se om jag hittar motivation att göra det som jag förutsatte mig - att se om man kan byta delar mellan dem. Rent teoretiskt går det mesta att byta plats på - förutom några delar - framför allt - bromsdelarna. Just nu har jag dock ingen lust...

     Det är nog tyvärr så att 50-årsjubileumsrullen, en "replik", gjordes för att samla på. Inte att fiska med. De räknade kallt med att folk skulle ha dem i skåpet att titta på och lade därför inte ned någon själ eller energi på att göra den rätt.

     Gammal är äldst och det är ingen tvekan om vilken som är den bättre rullen. Den gamle är en slitvarg och den nye en posör. Inte helt ovanligt.

     Senast ändrad av Retroräven; 2023-07-04, 19:23.

     Kommentera


     • Del 3

      Det regnade lite idag och då passade jag på att lätta upp humöret lite... Efter att ha konsulterat ett par reservdelsrullar så bytte jag spole och glidlagren i den nya "Recorden". En spole från mitten 60-talet ser bättre ut, är lättare och har rundad ände på spolaxeln.      Rundad ände...      Och faktiskt blev den tystare och lenare.

      En fördel den nya har är att slirbromsen fungerar bättre. Lite större area (smalare men med mycket större diameter - se bild i tidigare inlägg) på ena friktionsbrickan är väl det som gör skillnad.

      Den nya med annan spole och lager. Nu är det bara att försöka hitta en stjärna med bättre röd kulör så ska den nog få smaka på fisk!
      Passade på att ge mörrumen i jubileumslådan en service också. Rätt enkel att plocka isär, rengöra och sätta ihop. Körde rocket-olja. J-lar vad den snurrar på! Får nog testa den här rullen trots allt. Antar att man vevar in lagom för att linspridaren ska stå någorlunda i mitten när man sedan kastar. Ska bli intressant att testa den. Den kanske kan gå in under retro ändå - den är ju drygt 20 år gammal den med.

      Avslutar på en lite gladare not idag. Den nya kan, med lite modifieringar (eller egentligen retrofieringar) och inkörning, bli en bra bruksrulle. Det var ju därför jag köpte den - för att ha en Record Ambassadeur 5000 att faktiskt använda - helt utan dåligt samvete.

      Nu ska det retrofiskas!

      Kommentera


      • Fick tag i en NOS dubbelvev till min "fyra skruvars" 5000C, 1967. Gör att den ser klart äldre ut (något som ni väl redan har anat är något som jag ser positivt på...). Läst någonstans att de flesta såldes med enkelvev i Sverige. I USA verkar denna vev vara den dominerande.       Kommentera


       • Måste bara hylla Abu svängstas service , lokala fiskebutiken skickade in en 5601:a åt mig o torsdags då jag inte skruvat i dom förut och ville ha allt kollat så det var ok - kom igår måndag till butiken med en påse bytta delar så Värmland -skåne t.o.r på lite drygt fyra dagar i semestertider det är service det
        Bifogade filer

        Kommentera


        • 1996, 6500C Pro Shop. Bytte till svampmuttrar och en UT-vev i kromad mässing. Den andra veven var lite väl yvigt vevig för mig... Muttrarna byttes av estetiska skäl. Det blir spårskruvar också så snart jag har ett set. Som jag sagt förut - fiskar bryr sig om sådant här.

         Kommentera


         • Ursprungligen postat av Retroräven Visa inlägg
          1996, 6500C Pro Shop. Bytte till svampmuttrar och en UT-vev i kromad mässing. Den andra veven var lite väl yvigt vevig för mig... Muttrarna byttes av estetiska skäl. Det blir spårskruvar också så snart jag har ett set. Som jag sagt förut - fiskar bryr sig om sådant här.

          Förbannat tjusiga rullar P S, och extra klädsamt är det med svamparna!
          Vad jag hört så är det estetiska en direkt avgörande faktor ang ffa havsöring…
          Var rädd om skönheten!

          Kommentera


          • Undrar vad auctionet säger om att någon använder sig av deras bilder? Har inget mot att någon tjänar en peng på "catch and release"-köp utan förundras mer över latheten i att använda någon annans bilder.

           Auctionet:           Tradera:


           Kommentera

           Foton

           Collapse

           Relaterat

           Collapse

           Ämnen Statistik Senaste inlägg
           Startad av Laxen, 2002-08-31, 22:30
           2 svar
           2 549 visningar
           0 gillar
           Senaste inlägg TomHiddleston  
           Startad av Lecnac, 2014-05-20, 11:40
           468 svar
           107 775 visningar
           0 gillar
           Senaste inlägg Julle68
           av Julle68
            
           Startad av gabbu, 2015-12-04, 08:57
           3 603 svar
           233 456 visningar
           12 gillar
           Senaste inlägg lsjonsson  
           Startad av Serigös, 2016-01-02, 23:21
           62 svar
           11 648 visningar
           0 gillar
           Senaste inlägg anteman
           av anteman
            
           Startad av metspö, 2016-08-10, 09:18
           30 svar
           3 323 visningar
           1 gilla
           Senaste inlägg uffe62
           av uffe62
            
           Arbetar...
           X