Cdan, Basic är ett bra slipverktyg och gradskalekittet medför att man kan slipa upp till 18 cm långa blad - och skipa dem i grader. Även konvexa eggar kan slipas med gradskalekittet.
Men, Basic klarar bara att klämma sig fast på parallella knivblad, alltså typ Moraknivsblad.
De flesta köksknivar har trekantiga knivblad, detta medför att de kan röra sig lite i Basics knivnackeklämma - och då blir slipningen inte bra + att gradskalan inte kommer att visa rätt antal grader.
För din räkning rekommenderar jag Forest. Forest slipar både parallella och trekantiga knivblad och har magneter som håller fast bladen på slipbordet.
OM dina knivar har parallella blad, alltså två platta ytor, en på var sida av bladet, som är parallella med varandra - då kan du använda Basic och få ett perfekt resultat - samt få kontroll på slipvinkeln.
Blir dina knivar slöa fort så har du för låg slipvinkel på dem. Alltså, du har för lite material i eggen. Eftersom du har slipat för hand så vet du inte vilken slipvinkel du har på dina eggar, men blir de slöa fort så vet du att slipvinkeln är för låg.
Basic med gradskalekit ger dig slipvinkeln i grader. Det innebär att du kan slipa om dina eggar till det gradtal du vill ha. Blir det fortfarande slött fort så kan du slipa om dem och öka slipvinkeln 1 grad. Då vet du vad du gör i varje steg - och från detta lär du dig mycket om slipning, orsak och verkan.
Bowen, för att få kontroll på slipvinkeln måste kniven vara låst i slipverktyget och även slipvinkeln måste vara låst, då gäller fysiska lagar och det kan inte bli annat än rakt och i just de grader som gradskalan visar. Alla andra sätt räknar jag som frihandslipning, dvs du wobblar minst 3 grader när du slipar - vilket innebär att eggen blir konvex.
Thomas
Men, Basic klarar bara att klämma sig fast på parallella knivblad, alltså typ Moraknivsblad.
De flesta köksknivar har trekantiga knivblad, detta medför att de kan röra sig lite i Basics knivnackeklämma - och då blir slipningen inte bra + att gradskalan inte kommer att visa rätt antal grader.
För din räkning rekommenderar jag Forest. Forest slipar både parallella och trekantiga knivblad och har magneter som håller fast bladen på slipbordet.
OM dina knivar har parallella blad, alltså två platta ytor, en på var sida av bladet, som är parallella med varandra - då kan du använda Basic och få ett perfekt resultat - samt få kontroll på slipvinkeln.
Blir dina knivar slöa fort så har du för låg slipvinkel på dem. Alltså, du har för lite material i eggen. Eftersom du har slipat för hand så vet du inte vilken slipvinkel du har på dina eggar, men blir de slöa fort så vet du att slipvinkeln är för låg.
Basic med gradskalekit ger dig slipvinkeln i grader. Det innebär att du kan slipa om dina eggar till det gradtal du vill ha. Blir det fortfarande slött fort så kan du slipa om dem och öka slipvinkeln 1 grad. Då vet du vad du gör i varje steg - och från detta lär du dig mycket om slipning, orsak och verkan.
Bowen, för att få kontroll på slipvinkeln måste kniven vara låst i slipverktyget och även slipvinkeln måste vara låst, då gäller fysiska lagar och det kan inte bli annat än rakt och i just de grader som gradskalan visar. Alla andra sätt räknar jag som frihandslipning, dvs du wobblar minst 3 grader när du slipar - vilket innebär att eggen blir konvex.
Thomas
Kommentera