Svivlo, ny svensk multirulle med Alphabrake kastbroms - Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...

Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Svivlo, ny svensk multirulle med Alphabrake kastbroms

Collapse
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
new posts

 • Ursprungligen postat av MFEGFT Visa inlägg
  All cred till svensk innovation inom fiske, men jag är också lite fundersam till vart i dagens sportfiske rullen skulle fylla sin maximala presentation?
  Kanske något för alla de guider som har med sig kunder med ingen, eller relativt lite erfarenhet utav multiplikatorrullar?
  Kommer det inte ut fler rullstorlekar från Svivlo, så har jag än svårare att se något fullfjädrat område.
  Medhåll i stort.

  Jag besvarar ganska många frågor om rullar och har så gjort i många år.
  Det är tydligt att senaste åren har en stor andel nya och/eller haspelfiskare övergått till multirulle. Från dessa handlar funderingarna ofta om att kunna kasta vissa beten och vissa betesvikter, inte om att kunna kasta dem långt utan att kasta dem överhuvudtaget utan trassel.
  Vissa verkar heller inte acceptera den inlärningstid som kan finnas (olika beroende på person och utrustning) då det gäller kast medelst multirulle med konventionell kastbroms, alternativt byter de rullar så ofta att de aldrig lär sig en given rulles karaktär.

  Håller Svivlo det de utlovar tror jag definitivt det finns en nisch att fylla här, kasta adekvata längder helt utan överslag lär locka många.
  Om kastlängderna dessutom är/blir riktigt bra tror jag även många vana multifiskare kan tänka sig köpa rullen/rullarna.

  Själv väntar jag i första hand på att se rullen och dess byggkvalitet i verkligheten.

  Kommentera


  • Klart spännande rulle, hoppas det blir en hit, klämde på den på mässan & det kändes väldigt gedigen & bra i handen & av den anledningen skulle jag kunna tänka mig prova den. Bromsen kanske är fantastisk men inget som är avgörande för mig & mitt gäddfiske. Däremot hade jag varit intresserad av bromsen till en mindre rulle för typ öringfisket, där tycker jag det är betydligt lättare att få overrun.

   Kommentera


   • Jag har kört multi i över 40 år. Jag har ingen överdriven förväntan på att jag kommer att slå längdrekord med den här rullen
    Men... Det är inte omöjligt att snittlängden blir bättre. Dessutom trots lång erfarenhet, ibland hettar det till i fisket och det blir fortfarande PO då och då. Har en förmåga att glömma att det inte är någon bra ide att trycka iväg stora jiggar med full kraft rakt in i vinden.

    Tycker att DC rullarna har hjälp till att bli av med en del onödiga problem, så jag är nyfiken på vad den här rullen kan erbjuda.

    Vill jag kasta riktigt, riktigt långt har jag ju fortfarande ett gäng topptrimmade rundgavlade skönheter från Svängsta att plocka fram

    Kommentera


    • Ursprungligen postat av Cosmoz 08 Visa inlägg
     Klart spännande rulle, hoppas det blir en hit, klämde på den på mässan & det kändes väldigt gedigen & bra i handen & av den anledningen skulle jag kunna tänka mig prova den. Bromsen kanske är fantastisk men inget som är avgörande för mig & mitt gäddfiske. Däremot hade jag varit intresserad av bromsen till en mindre rulle för typ öringfisket, där tycker jag det är betydligt lättare att få overrun.
     Ja, en högutväxlad 150 rulle till havsöringen känns mycket mer intressant, även fast man fiskat multi i över 30 år så ser jag helt klart ett användningsområde för den då man ofta fiskar i ganska hård pålandsvind med kalla fingrar.

     Kommentera


     • Ursprungligen postat av Cosmoz 08 Visa inlägg
      Klart spännande rulle, hoppas det blir en hit, klämde på den på mässan & det kändes väldigt gedigen & bra i handen & av den anledningen skulle jag kunna tänka mig prova den. Bromsen kanske är fantastisk men inget som är avgörande för mig & mitt gäddfiske. Däremot hade jag varit intresserad av bromsen till en mindre rulle för typ öringfisket, där tycker jag det är betydligt lättare att få overrun.
      Om allt går bra i kampanjen blir nästa en 150-rulle. Vi har redan anpassat bromsen för denna storlek och ska försöka tillverka en prototyp inom några veckor.

      Kommentera


      • Kan Svivlo själva eller någon som testade rullen på mässan informera mig om vilket spö som användes (längd och klassning) samt vilket bete (modell och vikt)?

       Kommentera


       • Ursprungligen postat av JontaK Visa inlägg
        Kan Svivlo själva eller någon som testade rullen på mässan informera mig om vilket spö som användes (längd och klassning) samt vilket bete (modell och vikt)?
        Vi hade med oss 5 olika rullar och tre olika spö. Den kombinationen som användes mest var en billig flätlina på 0.4mm, för att skapa så mycket friktion som möjligt, på ett Savage Gear Roadrunner XLNT2 6,6 >70g. Draget var en shad på 32 gram.

        Click image for larger version

Name:	shad.png
Views:	219
Size:	984,8 KB
ID:	2620133

        Vi hade mässbesökare som satte rullen på sina egna spön.

        Kommentera


        • Ett test med tunnare lina skulle vara intressant, om bromsen är så bra som den verkar då borde borde man kunna gå ned i lin stl, säg att man kan gå ned till samma stl som till haspel typ 0,20-0,25, det skulle göra rullen väldigt unik.
         Luftmotståndet är den stora boven som begränsar kastlängden vid gäddfisket, då skulle en tunnare lina göra en stor skillnad på kastlängden.
         En tunnare lina skulle även ge andra möjligheter att presentera beten på andra sätt.

         Kommentera


         • Ursprungligen postat av Cosmoz 08 Visa inlägg
          Ett test med tunnare lina skulle vara intressant, om bromsen är så bra som den verkar då borde borde man kunna gå ned i lin stl, säg att man kan gå ned till samma stl som till haspel typ 0,20-0,25, det skulle göra rullen väldigt unik.
          Luftmotståndet är den stora boven som begränsar kastlängden vid gäddfisket, då skulle en tunnare lina göra en stor skillnad på kastlängden.
          En tunnare lina skulle även ge andra möjligheter att presentera beten på andra sätt.
          Helt klart. Vi ville man skulle prova under sämre förutsättningar och inte tro att vi optimerat något speciellt mässan.

          Kommentera


          • Nu kan jag ju tyvärr inte utifrån egen erfarenhet uttala mig om kastbromsen eftersom en del i rullen uppenbarligen var trasig när jag testade.
           Men att döma av lovorden som uttalats av de som testade på mässan, så verkar kastbromsen fungera som utlovat.

           Jag har de senaste dagarna funderat en del på rullen och i vilken utsträckning det finns ett behov på marknaden för denna typ av kastbroms. För egen del känner jag inget omedelbart behov eftersom jag dels redan har ett antal rullar i gäddstorlek med olika bromssystem som fungerar utmärkt, dels har över 50 års erfarenhet av fiske med rulltypen i fråga.

           Med det sagt så kan jag dock tänka mig att det kan finnas en marknad för Svivlorullen på samma sätt som det finns för alla de andra varianterna av bromssystem som har kommit fram sedan centrifugalbromsen gjorde sitt intåg.

           Kanske kan man göra en (måhända lite haltande) jämförelse med växellådorna på bilar, där dagens kastbromssystem kan ses som manuella växellådor som mestadels kräver viss invänjning av användarna, medans CastGuard kan ses som automatlådor där man inte behöver bry sig om växlingar alls, det är bara att tuta och köra. Vi som verkligen gillar aktiv bilkörning, eller kört manuellt sedan urminnes tider, föredrar kanske fortfarande att växla för hand, medans nya (eller lata :-) )bilförare föredrar enkelheten med automat.

           Sedan finns det förstås också andra viktiga aspekter på en fiskerulle utöver kastbroms, inte minst byggkvaliteten (som också JontaK påpekar). Svivlo betingar ändå ett rätt så högt pris och då vill det till att kvaliteten motsvarar priset. Hur det är med det får framtiden utvisa.

           Och slutligen; kommer rullen i 150-storlek så kanske t o m en gammal stofil som jag kan tänka mig att införliva en automatrulle i arsenalen :-)

           Kommentera

           Foton

           Collapse

           • Bokajsson
            Strulande Revo Toro
            av Bokajsson
            Goddag,

            I höstas när jag servade min Revo Toro (inte för första gången) så återstod fortfarande...
            2023-04-29, 15:35
           • Alman
            Svar till Fladen maxximus 777 ar.
            av Alman
            Köpte en äggformad fladen 777a när jag såg denna tråd. Nyfikenhet tog över då jag ville se hur dom såg...
            2023-04-21, 05:35
           • Felkanl
            Revo inshore problem!!
            av Felkanl
            Har problem med min revo inshore (den silvriga) vet ej när den kom ut men har några år på nacken....
            2023-03-12, 01:12

           Relaterat

           Collapse

           Ämnen Statistik Senaste inlägg
           Startad av mdlarsson, 2008-09-27, 00:33
           42 svar
           9 337 visningar
           0 gillar
           Senaste inlägg JontaK
           av JontaK
            
           Startad av Spy, 2009-10-14, 13:31
           20 svar
           2 769 visningar
           0 gillar
           Senaste inlägg Anders E  
           Startad av Mooki, 2011-10-11, 22:11
           30 svar
           4 837 visningar
           0 gillar
           Senaste inlägg Grannbaggen  
           Startad av outkaszt, 2014-05-11, 15:25
           278 svar
           45 741 visningar
           0 gillar
           Senaste inlägg Hugo H
           av Hugo H
            
           Startad av wiloboken, 2014-11-06, 19:35
           4 svar
           1 073 visningar
           2 gillar
           Senaste inlägg Xerup
           av Xerup
            
           Arbetar...
           X